Sosyal Medya

Güncel

Salihi: Tartışılan bölgeler bizim bölgelerimiz

Bağımsızlık referandumu hakkında konuşan ITC Başkanı Salihi, 'Kuzey Irak yönetimini ikna etmek için taviz verilmemesi lazım. Erbil ile Bağdat arasında tartışılan bölgeler bizim bölgelerimizdir' dedi.



Irak Türkmen Cephesi (ITC) BaÅŸkanı ErÅŸet Salihi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) lideri Mesut Barzani'nin, 25 Eylül'de gideceÄŸi bağımsızlık referandumuna iliÅŸkin konuÅŸtu. 

Salihi, ABD'den Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) "bağımsızlık referandumu"nun ertelenmesi karşılığında Türkmenleri üzecek tavizler verilmemesini istediklerini belirtti.

Salihi, baÅŸkent BaÄŸdat'ta, "ABD BaÄŸdat Büyükelçisi Douglas Silliman ile BaÄŸdat'ta görüştük. Kuzey Irak yönetimine referandumun ertelenmesi karşılığında Türkmenleri üzecek alternatif ve garanti verilmemesini istedik. Büyükelçi bu yönde bir teklifin olmadığını aktardı." dedi.

"BARZANÄ°'YE TAVÄ°Z VERÄ°LMEMESÄ° GEREKÄ°R"

Büyükelçiyle ABD yönetiminin IKBY Başkanı Mesut Barzani'ye verilen alternatifleri görüştüklerini kaydeden Salihi, şunları söyledi:

"Biz, referandumun ertelenmesi için Barzani'ye taviz verilmemesi gerektiğini vurguluyoruz. Alternatifler BM Genel Kurulunda muhtemelen görüşülecek. Ancak bu, orada görüşülüp daha sonra müzakereler başlarsa ve biz bunda yer almazsak tehlikeli olur. Kuzey Irak yönetimini ikna etmek için taviz verilmemesi lazım. Erbil ile Bağdat arasında tartışılan bölgeler bizim bölgelerimizdir. O yüzden sunulan alternatifler üzerinde soru işaretlerimiz var."

"TÜRKİYE'NİN REFERANDUMLA İLGİLİ CİDDİ TAVIRLARINI GÖRDÜM"

Türkiye'nin tüm Iraklıların ve Irak'ın toprak bütünlüğünü savunmasının kendileri açısından memnuniyet verici olduÄŸunu ifade eden Salihi, "Sanki Türkiye referanduma karşı hiçbir ÅŸey yapmıyormuÅŸ gibi düşünenler var. Bu, yanlıştır. Türkiye'nin referandumla ilgili attığı adımlar önümüzdeki günlerde daha da netleÅŸecek." deÄŸerlendirmesinde bulundu.

Türkmen lider, "Türkiye'deki yetkililerin referanduma karşı ciddi tavırlarını gördüm ve umarız bu, referandum kararını iptal ettirir." ifadelerini kullandı.

Referandumun yol açtığı sorunların çözümü için tek taraftan (IKBY) görüş empoze edilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Salihi, konuyu çözüme ulaştırmak için Türkiye, İran, ABD, Fransa ve İngiltere'nin de hazır bulunduğu, Türkmen, Kürt ve Arap temsilcilerin yer aldığı toplantı düzenlenmesi çağrısı yaptı.

"KERKÃœK'TE HERHANGÄ° BÄ°R KARIÅžIKLIK ÇIKARSA..." 

ITC BaÅŸkanı Salihi, BaÄŸdat yönetiminin referandumla ilgili tutumunun zayıf olduÄŸu eleÅŸtirisinde bulunarak, "Kerkük'te herhangi bir kargaÅŸa çıkarsa bundan BaÄŸdat hükümetini sorumlu tutarız. Vali görevinden alındı o yüzden kentteki vatandaÅŸların güvenliÄŸinin korunması hükümetin sorumluluÄŸundadır." diye konuÅŸtu.

Salihi, referandumda ısrar edilmesi halinde Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde Türkmen-Kürt ve Kürt-Arap savaşının çıkma riskinden de endişe duyduklarını sözlerine ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.