Sosyal Medya

Alim

Hayrettin Karaman: Müslüman müsrif olmamalıdır

İsraf ise her ne kadar göreceli olsa da en zenginimizden en yoksulumuza kadar kendi durumu içinde ve durumuna göre israfın bulunduğu bir gerçek.



Hayrettin Karaman - Yeni Åžafak

Müslüman edepsiz, yalancı, hırsız, yolsuz, zalim, iftiracı, gıybetçi, hasetçi, açgözlü, pis, düzensiz, tembel, bencil.. de olmamalıdır; ama bunların hepsi bugünün Müslümanlarında bolca var. İsraf ve savurganlık ise ülkeye ve topluma felaket getirecek boyutlara doğru ilerliyor.

Peygamberimiz (s.a.), “Ä°ktisadlı davranan yoksulluÄŸa düşmez” buyuruyor.

İktisatlı davranmak hem makul, meşru ve dengeli tüketmek hem de gelir ve kazançtan bir miktarını biriktirmekle gerçekleşir.

Bu bir miktarını biriktirme iÅŸine “tasarruf” deniyor.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca yapılan bir araÅŸtırmaya göre tasarrufta dünyanın hayli gerisinde bulunuyoruz; dünyanın en kalabalık nüfusuna sahip Çin’in yüzde 50’nin üzerindeki tasarruf oranıyla beÅŸinci sırada bulunması tasarruf yapmanın sadece yüksek gelire baÄŸlı olmadığını gösteriyor. Bu bir eÄŸitim meselesi olarak karşımıza çıkıyor.

İsraf ise her ne kadar göreceli olsa da en zenginimizden en yoksulumuza kadar kendi durumu içinde ve durumuna göre israfın bulunduğu bir gerçek.

En yaygın israf çeşitlerini hatırlayalım:

Su israfı

Peygamberimiz (s.a.), “Nehrin yanında bile olsanız suyu israf etmeyin” buyurduÄŸu halde suyu israf ediyoruz. Musluk icat edildi su israfı kolaylaÅŸtı; yıkanırken, abdest alırken, bir ÅŸeyi yıkarken musluk devamlı açık kalıyor, kullanılan suyun birkaç misli boÅŸa akıyor. Zirai sulamada mümkün olan yerlerde damlama sistemi kullanılmazsa suyun çoÄŸu boÅŸa, hatta zarara gidiyor.

Ekmek israfı

Türkiye Fırıncılar Federasyonu verilerine göre Türkiye’de günde üretilen 91 milyon ekmekten 5 milyona yakını tüketilmeyip çöpe gidiyor.

Açık büfe yiyecek sunan tesislerde kullanıcıların çoğu yiyeceğinden fazla ekmek, yemek, tatlı ve meyve alıyorlar, ortalama yarısını artırıp tabaklarda bırakıyorlar ve bunlar da çöpe gidiyor.

Elektronik alet ve motorlu taşıt israfı

Türkiye’de akıllı telefon kullanımı yüzde 84’e ulaÅŸmıştır. AraÅŸtırmada, ortalama akıllı telefon deÄŸiÅŸim süresinin ise 3,2 yılda bir olarak hesaplandığı vurgulanmıştır.

Bu akıllı telefonların büyük ölçüde akılsızca kullanıldığını, gereksiz, faydasız ve üstelik zararlı oyunlarla en değerli nimet olan vakitlerin heba edildiğini hepimiz biliyoruz.

AraÅŸtırmaya göre, Türkiye’nin yüzde 27’si otomobil sahibi. Otomobil sahiplerinin yüzde 10’u 2-3 yılda bir otomobilini deÄŸiÅŸtiriyor. Otomobil ortalama deÄŸiÅŸim süresi ise 6,2 yılda bir olarak kayıtlara geçmiÅŸtir. Toplu ulaşım araçlarının kullanılabileceÄŸi yerlerde hem de bir kiÅŸi için bir araba ile yola çıkmak da hesabı zor verilecek bir israf örneÄŸidir.

Biz nasıl Müslümanlarız Allah aÅŸkına! Kitapta ve Sünnette ne varsa çoÄŸumuzda onun zıddı var; iÅŸte bu yüzden hem Ä°slam’ın imajına zarar veriyoruz hem de ümmet olarak izzetden zillete düşüyoruz!

İsrafın dünyadaki zararları yanında ahirette de hesabı ve sorumluluğu olduğunu unutmayalım.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.