Sosyal Medya

Genel

Memleket derdi olan ne yapar?

Etrafınızda memleket derdi olan insanlardan çok vardır. Onları bulun. Onları dinleyin. Onlarla birlikte çözüm yolu bulun.



Kemal Öztürk - Yeni Şafak

Gittiğim şehirlerde, bulunduğum bir ortamlarda, aldığım mesajlarda memleketin durumunun sıkıntılı olduğu anlatan çok insanımız var.

DoÄŸrudur. KiÅŸisel olarak sorunumuz yok. Ama memleketin derdi var.

Lakin bu derdi konuşanların, bunu dillendirenlerin nasıl bir gayesi olabilir? Sanırım burada önemli bir husus var. Üzerinde düşünmeye ve konuşmaya değer.

KÄ°MÄ°N NE DERDÄ° VAR?

Her kesimden insanla konuştuğumu söyleyebilirim. Her kesimden insanın, ülkede bir şeylerin iyi gitmediğine dair tespitleri neredeyse benzer.

Dış politikadan baÅŸlayalım. Avrupa’dan girip, OrtadoÄŸu’ya, oradan Amerika’ya kadar gidelim. Sorunlar var. Dünyanın girdiÄŸi krizden biz de nasipleniyoruz. Kimse buna itiraz etmiyor.

Ekonomiyi konuşsanız, durum aynı. Kısa, orta ve uzun vadeli sorunlar var. Bunların nasıl düzeltileceğine dair görüşler, fikirler var. Umutlu olanlar var, karamsar yazanlar var.

Toplumsal uzlaşı, bir arada yaÅŸama, ortak devlet, ortak ülke, ortak gelecek tasavvurlarımızda sorunlar var. Ortadan ikiye ayrıldığımızı düşünüyor bir kısmımız. ‘Yüzde 50, 50 bölünmüşüz’ diyorlar. Birbirimize karşı hasım gibi konuÅŸuyoruz. Bazılarımızda nefret, öfke, ötekileÅŸtirme artık gizlenemez hale gelmiÅŸ. Ãœslubuna, yazısına, duruÅŸuna yansımış.

FETÖ başta, terörle mücadelede, asayişte, hortlayan mafya ile mücadelede, uyuşturucuyla savaşta ve diğer güvenlik merkezli konularda sorunlarımız var.

Benim için en kritik konuyu önemli bir devlet bürokratı söyledi: Devletin sorunları çözme yeteneği zayıfladı. Bürokrasideki tıkanmayı, gruplaşmayı, fırsatçılığı her seferinde görüyorum. Bu bence en tehlikeli sorunlarımızdan biri.

Bu listeyi çoğaltabiliriz. Uzadıkça uzayabilir.

SORUNLARI ÇÖZMEK İÇİN SEN NE YAPIYORSUN?

Listenin sonunda şunu sormalıyız:

Bu sorunları çözmek için sen ne yapıyorsun?

Bir soru daha ekleyin: Sorunu çözmek için yaptığın şeyin amacı nedir?

30 Ağustos resepsiyonunda konuştuğum iki üst düzey bürokratın tavrı, tutumu ve olaylara bakış açısı çok dikkatimi çekti. Gördükleri sorunları çözmek için gösterdikleri çabadan çok etkilendim. Kişisel ikballerini riske sokacak şekilde, gördükleri hataları ve yanlışları raporlayıp devlet büyüklerine iletiyorlardı.

Gelecek için kendi adlarına bir planları yoktu. Ancak memleket için bir dertleri olduğu yüzlerinden okunuyordu.

Ben bu arkadaÅŸlar için, “memleket derdi olan insanlar” derim.

MEMLEKET DERDÄ° OLANLAR NE YAPAR?

Memleket derdi olan insanlar, kendi ikballeri için hareket etmez. Memleketin sorunu varsa, kiÅŸisel sorunlarını bir kenara bırakırlar. Susmazlar. Bir kenara çekilip, ‘bakalım ne olacak?’ demezler.

Memleket derdi olan insanlar, güce tapmaz, zayıfı ezmez, haksızlığı onaylamazlar.

Memleket derdi olan insanlar, ‘yanlışı dile getirirsem beni terfi ettirmezler, bana iÅŸ vermezler, beni uçaÄŸa çağırmazlar, beni dışlarlar’ diye korkmaz.

Memleket derdi olanlar, ‘iktidar duvara toslasın da koltuk bana kalsın’ diye düşünmez. Duvara toslayacak olan ÅŸeyin memleket olduÄŸunu bilir. Bunu önlemek için çabalar.

Memleket derdi olan, memleket batsın sevmediği siyasi lider, karşı olduğu ideolojik görüşteki insanlar, desteklemediği parti altında kaslın diye ürkütücü bir görüşü savunmaz.

Memleket derdi olan, ‘yorulan, baÅŸarısız olan gitsin, ben geleyim’ demez. ‘Ehliyet ve liyakat sahibi iÅŸin başına getirilsin’ der.

Memleket derdi olanın, sadece devletin neden olduğu değil, her türlü haksızlık, adaletsizlik karşısında kalemi tutuk, dili lal, gözü kör, kulağı sağır olmaz.

Memleket derdi olanın, uykusu derin, gözü aç, neşesi gani olmaz. Uykusuz gecelerde memleketini düşünür, kuytu köşelerde göz yaşı döker.

MESELE PARTİ, İKTİDAR MESELE DEĞİLDİR

Memleket derdi olanların, millet derdi olanların, gelecek kaygısı olanların, gönlü geniş, merhameti bol, öfkesi kontrollü olur. Ülkesinde yaşayan tek bir ferdi kaybetmemek için kavga verir.

Memleket derdi olandan, hain çıkmaz.

Memleket derdi olan, kendi aleyhine de olsa adaletten yana tavır koyar.

Etrafınızda memleket derdi olan insanlardan çok vardır. Onları bulun. Onları dinleyin. Onlarla birlikte çözüm yolu bulun.

Meselemiz iktidar, parti, ideoloji meselesi deÄŸildir. Meselemiz, memleket meselesidir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.