Sosyal Medya

Güncel

Ä°ran, Åžii mistik lideri idam edecek!

Şii İslam’ın ‘‘New Age’’ versiyonu olarak adlandırılan bir tarikatın kurucusu olan Muhammed Ali Taheri’nin avukatı, temyiz istemi reddedilen mistik liderin İran yargısı tarafından idama mahkum edildiğini açıkladı.



Öte yandan avukatı, tarikat kurmakla suçlanan Muhammed Ali Taheri'nin bir temyiz hakkı daha olduğunu söyledi. 61 yaşındaki Taheri daha önce de dini değerlere hakaret suçlamasıyla 2014 yılında idam cezasına çarptırılmış, ancak temyiz mahkemesi bu kararı iptal etmişti.

Geçtiğimiz haftalarda Taheri'nin, Isfahan başta olmak üzere İran'ın farklı bölgelerinde yaşayan birçok müridi tutuklandı.

"YARGILANMA SEBEBİ KENDİ TARİKATINI KURMASI DEĞİL"

Dini liderin muhalifleri ise yaptıkları açıklamalarda Taheri'nin yargılanma sebebinin kendi tarikatını kurmak değil, kadınlarla gayri meşru cinsel ilişkiler yaşaması olduğunu söylüyor. Katı tutumuyla bilinen politik analist HamidrezaTaraghi, Taheri'nin eşcinsel ilişkiler yaşadığını söyledi. İran'da bu suçun cezası idam. Fakat idam cezasının verilebilmesi için en az dört farklı tanık olması gerekiyor.

Alternatif tıp araÅŸtırmacısı Taheri, 2005 yılında inanç merkezli tedavi ve evreni anlamayı temel amaç edinmiÅŸ olan "Mistisizm Çemberi" adında bir grup kurdu. Normalde Åžii Ä°slam'ın alternatif yorumları konusunda katı bir tutumu olan Ä°ran devletinin dini iÅŸlerden sorumlu yapıları, Taheri'nin öğretilerini önceki dönemlerde hoÅŸgörüyle karşılıyordu. Mistik lidere kitap basma ve konuÅŸma izni verildi ve bu yolla Taheri birçok mürit edindi. Taheri'nin popülaritesi ve mürit sayısı arttıkça, birtakım dini liderler ona karşı çıkmaya baÅŸladı, bazıları onu "sahte mistiklikle" ve grubunu "sapkın bir mezhep" olmakla suçladı.

Yarı resmi Fars Haber Ajansı'nın haberine göre, pazar günü Taheri'nin temyiz istemini reddeden devrim mahkemesi, mistik liderin "yeryüzünde fesatı yaydığına" karar verdi. Bu ifade genellikle dinden dönenler, politik figürler ve dolandırıcılıkla suçlanan iş adamları için kullanılıyor.

Pazar günü Taheri'nin birçok müridi idam cezasını protesto etmek için Tahran'daki devrim mahkemelerinin önünde gösteri düzenledi. Bu kişiler arasında tutuklananlar olup olmadığına dair bir bilgi yok. Birkaç ay önce Tahran'ın Evin hapishanesi önündeki benzer bir protesto sırasında bazı göstericiler tutuklanmıştı.

Taheri'nin müritlerinden olan 27 yaşındaki web site sorumlusu Saba Motmaen, "Bana Tanrı'yla hüzün deÄŸil, mutluluk yoluyla baÄŸlantıya geçileceÄŸini öğretti. O bana ve diÄŸer birçok kiÅŸiye Tanrı'yla baÄŸlantı kurmayı öğretmiÅŸ olan çok büyük bir hoca. Tarihte birçok büyük insan daraÄŸacına gitti. O, inançlarını savundu. Bu onun haklılığını kanıtlar" ÅŸeklinde konuÅŸuyor.

Kaynak: The New York Times

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.