Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

20 bin kiÅŸilik siber ordu kuruluyor

Ülke güvenliğini ve dev şirketleri tehdit eden bilgisayar korsanlarına 'siber ordu' dur diyecek. 20 bin gencin eğitimi ilkokuldan başlayacak



Türkiye siber güvenlik alanında nitelikli eleman ihtiyacının karşılanması ve siber saldırılara karşı korumu saÄŸlayan beyaz ÅŸapkalı hackerların yetiÅŸtirilmesi için harekete geçti. 

Bu kapsamda Bilgi Teknolojileri ve Ä°letiÅŸim Kurumu ile Türkiye BiliÅŸim DerneÄŸi öncülüğünde teknokenti olan 10 üniversite rektörü bir araya gelecek. Ãœniversitedeki eÄŸitimlerin yanı sıra Türkiye BiliÅŸim DerneÄŸi de 20 bin kiÅŸiye kod yazma eÄŸitimi verecek. Türkiye BiliÅŸim DerneÄŸi Genel BaÅŸkanı Rahmi Aktepe, rektörler zirvesinin 20-21 Aralık’ta gerçekleÅŸtirileceÄŸini belirterek “10 üniversitesinin rektörlerinin katılacağı toplantıda, siber güvenlik konusunda yeni meslek alanları tanımlanacak. Çünkü siber güvenlikte en büyük sorun insan faktörü. Kamu kurum ve kuruluÅŸları ile özel sektörde ciddi insan sıkıntısı var. Kurultayda farkındalık oluÅŸturacak, nitelikli insan oluÅŸturma programını ulusal seviyeye taşınmasını planlıyoruz. Ãœniversite öğrencilerine biliÅŸim alanında eÄŸitim vereceÄŸiz” diye konuÅŸtu. Kamu kurumlarının güvenlik testlerine de deÄŸinen Aktepe, “Kamu kurumları güvenlik açığı analizlerini firmalara yaptırıyor. Oysa bunu akredite olmuÅŸ ÅŸirketlere yaptırmanız gerekir. Onlar da çeÅŸitli kriterlerle, güvenlik soruÅŸturmaları devamlı takipleri olur, yaptıkları iÅŸler takip edilir. Kamu kurumuna adam sokuyorsunuz adam bütün Network’ünüze, bütün eriÅŸim haklarınıza sahip oluyor. Diyelim ki sızma testlerini A firmaya yaptırıyorsunuz. 3-5 kiÅŸilik bir ÅŸirket. Geliyor bütün verilerinizi alabiliyor. Bu suiistimale açık bir konu. Bunların kayıtlarının devlet tarafından tutulması gerekiyor. Bunun için yasal bir mevzuata ihtiyaç var” dedi.

Kendilerinin de dernek olarak okullarda kod eÄŸitimleri vereceklerine dile getiren Aktepe ÅŸunları söyledi: Ä°nsanları eÄŸitmek, bilinçli ve etik biliÅŸim kullanıcıları hâline dönüştürebilmek amacıyla ilköğretimden baÅŸlayarak, ortaokul ve liselerde kod yazma, interneti ve sosyal medyayı güvenli olarak kullanma eÄŸitimlerinin müfredata eklenmesinin gerekli olduÄŸuna inanıyoruz. TBD olarak da 20 bin kiÅŸiye kod yazma eÄŸitimi vermeyi kapsayan bir sosyal sorumluluk projesi üzerinde çalışıyoruz.  (Türkiye Gazetesi)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.