Sosyal Medya

Yorum - Analiz

15 Temmuz Kütüphanesi kurulsun!

Bana kalırsa Beştepe’nin kontrolünde, BYEG Müdürlüğü ve derleme müdürlüklerinin, Kültür Bakanlığının kütüphaneler, İçişleri, Dışişleri ve Adalet Bakanlıklarının desteği ile sanal bir ihtisas kütüphanesi oluşturulmalı. Dış diplomatik temsilciler de o ülkelerdeki bilgi ve belgeleri buraya gönderebileceği gibi, kendi bölgesindeki siyasiler, STK’lar ve basını bilgi almaları için bu kaynağa yönlendirebilirler..



Abdurrahman Dilipak - Yeni Akit

15 Temmuz bir milad. Bunun öncesi var ve sonrası olacak. Bu yıllarca sürecek bir tartışmanın baÅŸlangıcı.

Olayın sıcaklığı içinde bu işin öneminin farkında değiliz.. Bu işin daha yüzden fazla ülkede, siyasi, hukuki, idari, sosyal açıdan sonuçları çıkacak ortaya.

Bana kalırsa BeÅŸtepe’nin kontrolünde, BYEG Müdürlüğü ve derleme müdürlüklerinin, Kültür Bakanlığının kütüphaneler, İçiÅŸleri, DışiÅŸleri ve Adalet Bakanlıklarının desteÄŸi ile sanal bir ihtisas kütüphanesi oluÅŸturulmalı. Dış diplomatik temsilciler de o ülkelerdeki bilgi ve belgeleri buraya gönderebileceÄŸi gibi, kendi bölgesindeki siyasiler, STK’lar ve basını bilgi almaları için bu kaynaÄŸa yönlendirebilirler..

Bu konu önümüzdeki yıllarda üniversitelerin ilgi alanına girecek. Yargının gelişmeleri izlemesi için bu yapı çok önemli. Bu yapıda özelleştirilmiş bir arama motoru yanında, değişik dillerden bilgi ve belgelere erişim imkânı, etkin bir otomatik tercüme imkânı da sunulmalı.

İhtisas kütüphanesinde yerli ve yabancı bütün dava dosyalarına ulaşılabilmeli mesela.. Bu konudaki yerli ve yabancı basın haberlerine, sesli, görüntülü ve yazılı olarak ulaşılabilmeli.

Yerli ve yabancı bütün yayınlar derlenmeli. Şehidlerin, gazilerin aileleri, bu konuda yazılan bütün eserlere, afişlere, broşürlere ulaşabilmeli.

Özel erişim ve profesyonel erişim imkânları ile bu kütüphanede bazı bölümlere erişim sınırlandırılabilir. Paralı hale getirilebilir. Özellikle yabancı yayınlar için ücretlendirme, aykırı/karşı, suç olan muhtevalara sahip bilgi ve belgelere erişmek için özel izin ya da savcılıklar ve siyasi otoriteler için özel şifre imkanları da getirilebilir..

Mesela sosyal medya tartışmaları ile ilgili aylık raporlar ve bazı alıntılar da bu sitede yer alabilir..

Mesela, ayrı bir bölümde kişiler ellerindeki bilgi ve belgeleri, ses, görüntü ve notları bu siteye gönderebilmeli ve uygun görülenler burada yayınlanabilmeli.

Bu site üzerinde ayrı bir bölümde, konu ile ilgili çok kapsamlı bir indeks bölümü yanında, piyasada bulunan kitapları satın almak için linkler de bulunabilir.

Site üzerinde bir IP Rd-TV ve sanal gazete üzerinden aktüel gelişmeler, belgeseller, röportajlar sürekli olarak yayınlanabilir..

Bana kalırsa ayrıca sanal bir sohbet odası da olmalı. Ä°nsanlar burada akredite olarak serbest söyleÅŸiler yapabilmeli. Burada bu konu ile ilgili etkinlikler duyurulabilmeli. 

Bu konu ile ilgili basın açıklamaların ve haberlerin yer alacağı bir 15 Temmuz Ajansı şık olur. Bunu AA da yapabilir.

Bir sanal sanat galerisi olmalı. Burada o günün fotoÄŸrafları, ÅŸehid ve gazilerin geçmiÅŸi ile ilgili fotoÄŸraflar sergilenebilir, tablo, karikatür gibi sergiler açılabilir, konserler verilebilir, afiÅŸler sergilenebilir. Daha bitmedi.. Burada bir de sanal market olmalı. Åžehidlerin fotoÄŸrafları, 15 Temmuz’un zihinlere kazanan fotoÄŸraflarının yer aldığı çocuk kitapları, afiÅŸler, karikatürler T-Shirtlere iÅŸlenip satılabilir. 15 Temmuz yazılı ÅŸapkalar. Ya da 15 Temmuz’u konu alan kitapların satışı, 15 Temmuz logolu, temalı her ÅŸey. Çanta, ayakkabı, kemer, biblolar.

Herkes, dünyanın neresinde olursa olsun, etkinlikleri, duruşmaları, buradaki bir etkinlik sayfasından izleyebilir. Mesela bu etkinliklerden realtime canlı yayın yapılabilir. Bu konunun tartışılacağı TV programlarının haberi buradan verilebilir. Bu konuda yapılan yayınlar, konuşmalar, yayınlanan bildiriler, sonuç bildirileri, başka ülkelerin meclis ve düşünce kuruluşlarının yayınladıkları raporlar, düzenledikleri forumlar buradan duyurulabilir.

Burada ayrı bir bölümde de, “suali mukadderlere cevap” verilmeli. Dünyanın her yerinden gelecek sorular olacaktır. O sorulara cevaplar verilebileceÄŸi gibi, insanların kafasına en çok takılan ya da FETÖ’nün ürettiÄŸi kafa karıştırıcı sorulara bilgi ve belgeleri de cevaplar verilmeli.

Akademisyenlerin, STK’ların ve basının bu konularda çalışmalarını koordine edebilmek için bir “Akademik network”, “STK networku” ve “Medya networku” oluÅŸturulabilir. Yine aynı ÅŸekilde kamu tarafından görev yapan avukatların ve müdahillerin hukuki açıdan kendi aralarında bir koordinasyon oluÅŸturmak üzere bir “Hukuk networku” oluÅŸturulabilir.

Bütün bunları tamamlayıp, öyle yayına geçmeye de gerek yok. Eldeki mevcut bilgi ve belgeler yüklenip Eylül başında böyle bir site hayata geçirilebilir. 2017 sonuna kadar da kâmil anlamda bir site, bütün fonksiyonları ile çalışır hale getirilebilir.

Bu iş ne kadar geciktirilirse, maliyet o kadar artar, verimlilik azalır. Aslında geç bile kalındı.

Benden söylemesi. Bakalım bu iÅŸe sahip çıkacak, sorumluluk üstlenecek birileri çıkacak mı, göreceÄŸiz. 

Selam ve dua ile.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.