Sosyal Medya

Alim

Güzel ölüm

Güzel yaşadı, güzel öldü. “Ölümün güzelliği”nden bahsedildiğinde bazı insanlar tepki gösterir. Ölümün bir “Vuslat” yanı vardır, Mevlana'nın “şeb-i arûsu – Düğün gecesi” gibi, onunla güzelleşir yüreklerde ölüm. Gurbetten vuslata geçiş köprüsüdür ölüm.



Ahmet TaÅŸgetiren - STAR

 

Bugün bir ölümü yazacağım. Bir güzel ölümü. Birkaç gün önce beka yurduna irtihal eyleyen Abdullah HatiboÄŸlu Hocaefendi'nin ölümünü. Allah rahmet eylesin.

Güzel yaÅŸadı, güzel öldü. “Ölümün güzelliÄŸi”nden bahsedildiÄŸinde bazı insanlar tepki gösterir. Ölümün bir “Vuslat” yanı vardır, Mevlana'nın “ÅŸeb-i arûsu – Düğün gecesi” gibi, onunla güzelleÅŸir yüreklerde ölüm. Gurbetten vuslata geçiÅŸ köprüsüdür ölüm.

Bir de “Güzel ölmek” yanı vardır. Allah Teala'dan her ÅŸeyin güzeli istendiÄŸi gibi ölümün de güzeli istenebilir. O da, “Nasıl yaÅŸarsanız öyle ölürsünüz, nasıl ölürseniz öyle haÅŸrolursunuz” sırrı ile baÄŸlantılıdır.

Sabah namazını kılacaksınız, sonra evradü ezkarınızı yapacaksınız, sonra üzerinize güneÅŸi doÄŸdurmayıp, kuÅŸluk namazını kılacaksınız ve sonra evinizin şöyle mutena bir köşeciÄŸinde oturup, kucağınıza minderi alıp, üzerine mushafı koyup Kur'an tilavetine baÅŸlayacaksınız. Ölüm meleÄŸi sizi Yusuf Suresini okurken ziyaret edecek, Rabbin “Gel” buyruÄŸunu takdim edecek. Vuslat yolculuÄŸu öyle baÅŸlayacak.

Çocuklarınız sizi öyle, Kur'an sayfaları açık, yüreğinize Kur'an'ı alıp yolculuğa çıkmış halde bulacaklar.

Abdullah Hoca'nın teslim-i ruhu böyle gerçekleşiyor.

Aslında bu, onun mutad bir günü.

Dediğim o, mutad gününüz böyle yaşanırsa, ölüm meleği de sizi bu halde bulur. Kur'an'la gözleriniz nurlanırken...

Aslında o sabah yaÅŸanan, Abdullah Hocaefendi için o sabahtan ibaret deÄŸil. Belki dededen, nineden, aileden gelen ve çocuklarda torunlarda devam eden “Müslümanlık hassasiyeti”nin son nefese denk gelen merhalesi.

Abdullah Hoca'nın kardeÅŸini Türkiye tanır, uzun seneler Sultanahmet Camii'nin mihrabında namaz kıldıran, minberinde hutbeler okuyan ve halen bu büyük güzel mabedin yanı başında ilmi hizmet yapan bir vakfa emek veren Emrullah HatiboÄŸlu hocaefendi.

Yukardaki bilgileri taziye için aradığım Emrullah Hoca'dan aldım. Hoca ayrıca, Abdullah Hocaefendi'nin bir gün önce, Yahya Efendi Camii'nin restorasyondan sonraki açılışında sayın Cumhurbaşkanı ile beraber olduğu, açılıştan sonra teşehhüd miktarı bir görüşme yaptıkları bilgisini de paylaştı.

Åžunu da ilave edeyim: HatiboÄŸlu sülalesi bir Kur'an sofrası adeta. 

Emrullah Hoca da, iÅŸte o ailenin diktiÄŸi ve yetiÅŸtirdiÄŸi fidanlardan birisi. Onu ben hep, konferanslarımda Altınoluk için yaptığımız bir soruÅŸturmaya verdiÄŸi cevapla anlatırım. Yıllar önce Altınoluk dergisinin kapak dosyasında “Bir aylık ömrünüz olsaydı ne yapardınız?” diye bir konu – soru getirmiÅŸtik. Bu soruyu yönelttiÄŸimiz insanlardanr birisi de Emrullah HatiboÄŸlu Hoca idi. Bize mukabil bir soru sormuÅŸtu: “Bir aylık ömrünüz olduÄŸunu nereden biliyorsunuz, ya bir haftalık, hatta on saniyelik ömrünüz kalmışsa...”DoÄŸru söze ne denir?

İşte Abdullah Hatiboğlu Hocaefendi yürüdü gitti. Uyudun uyanmadın olacak!

“YolculuÄŸa hazır olmak” diye bir gündemi olmalı Müslümanın. Onun için Kur'an'la yolculuk etmeli, Rasulullah ile yolculuk etmeli. Allah dostları ile Kur'an'ın “Sadıklar” diye nitelediÄŸi, Allah'a sadakatini diri tutanlarla yolculuk etmeli. (O tv programını düşünüyorum da ürküyorum. Ya Rasulullah'ın hukukukun rencide edildiÄŸi öyle bir ortamda ölüm meleÄŸi gelmiÅŸ olsa...”

Benim Abdullah Hocaefendi ile tanışmam, BeÅŸiktaÅŸ Kız Kur'an Kursunda öğrencilere yönelik bir sohbet için davet ettiÄŸi zaman gerçekleÅŸmiÅŸti. Gıyaben hizmetlerini takip ediyordum, vicahen orada tanıştık. 

Hocaefendi'nin BeÅŸiktaÅŸ Kız Kur'an Kursu'ndaki hizmetleri ayrı bir bahis. Yarım asrı geçmiÅŸtir  Ihlamur'daki bu mütevazı ilim yuvasındaki Kur'an eÄŸitimi. En zor zamanlarda kapısını kapatmamıştır.

Bu tür müesseseler de “Vakıf insanlar”la yürür. Ihlamur Kız Kur'an Kursu'nda hocalık yapan merhum Mahmut Bayram Hoca'nın hayatı ayrı bir deryadır. “Hocalık nedir?”i anlamak isteyenler Mahmut Bayram Hoca'nın yaÅŸadıklarını görmezlerse eksik kalır.

Ne diyeyim, Rabbim güzel yolculuk nasip etsin. Güzel gidenlere komşu eylesin. Güzel yaşamayı, güzel ölmeyi nasip etsin. Hocaefendi'ye sonsuz rahmet diliyorum.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.