Sosyal Medya

Güncel

"FETÖ, kollarını 150 ülkeye uzatan bir ahtapottur"

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi İzetbegovic, "FETÖ, hain bir terör örgütüdür. Kollarını, Türkiye'nin dışında, Balkan ülkelerinin de aralarında bulunduğu 150 ülkeye uzatan bir ahtapottur." dedi.



Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ15 Temmuz'daki darbe giriÅŸiminin birinci yılı dolayısıyla Bosna Hersek'in baÅŸkenti Saraybosna'da Anadolu Ajansı (AA) fotoÄŸraflarından oluÅŸan serginin açılışı yapıldı.

Türkiye'nin Saraybosna BüyükelçiliÄŸinin himayesinde, ülkedeki Türk kurumlarının destekleriyle tarihi kütüphane binasında açılan sergiye Bosna Hersek Devlet BaÅŸkanlığı Konseyinin BoÅŸnak üyesi Bakir Ä°zetbegovicBosna Hersek Ä°slam BirliÄŸi (Diyanet Ä°ÅŸleri) BaÅŸkanı Husein KavazovicTürkiye'nin Saraybosna Büyükelçisi Haldun Koç, Bosnalı siyasiler, yerel yöneticiler, Türk kurumlarının temsilcileri ve vatandaÅŸlar katıldı.

Saraybosna BüyükelçiliÄŸi Din Hizmetleri Müşaviri Hasan Atlı'nın Kur'an-ı Kerim tilaveti ve iki ülke milli marÅŸlarının okunmasıyla baÅŸlayan programda konuÅŸan Bosna Hersek Devlet BaÅŸkanlığı Konseyinin BoÅŸnak üyesi Bakir Ä°zetbegovic, sergideki fotoÄŸrafların, Türk halkının, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın çaÄŸrısına kulak vererek silahsız bir ÅŸekilde tankların karşısında durup darbeyi engellediÄŸi, demokrasi ve vatandaÅŸlık haklarını koruduÄŸu 15 Temmuzgecesinin dramatik bir hatırlatması olduÄŸunu ifade etti.

"FETÖ, hain bir terör örgütüdür"

Özgürlüğe giden yolun, her daim kanlı ve zor olduğunu dile getiren İzetbegovic, şu değerlendirmede bulundu:

"O gece, yarım yüzyılı aÅŸkın bir süre devam eden ve halka kendi seçtiÄŸi hükümetin ötesinde, askeri idareyi dayatan psikolojik bariyer sonsuza kadar yok edilmiÅŸtir. Onurlu Türk ordusu, o gece son kez FETÖ tarafından kötü emellere alet edilmiÅŸ, iktidar savaşına karıştırılmış ve kendi halkına ateÅŸ etmeye zorlanmıştır. FETÖ, hain bir terör örgütüdür. Kollarını Türkiye'nin dışında, Balkan ülkelerinin de aralarında bulunduÄŸu 150 ülkeye uzatan bir ahtapottur."

İzetbegovic, gençlerin geleceğini, dinler arası diyaloğu bahane ederek, hayır işleri ve kültürel etkinlikleri kullanarak hedeflerini anlatan örgütün tek ve bencil bir hedefi bulunduğunu aktararak, "O da ülke ekonomisini, basını ve insanların beyinlerini kontrol ederek iktidarı ele geçirmektir. Kardeş ülke Türkiye'nin acı tecrübesinin ardından, hiçbirimizin bu ikiyüzlü örgüt karşısında saf davranma ve oluşturdukları tehdidi ciddiye almama lüksü yoktur." dedi.

"Her şerde bir hayır vardır. Zorlukla birlikte bir kolaylık da vardır" ifadesini kullanan İzetbegovic, 15 Temmuz şerrindeki hayrın da herkesin gerçek yüzünü görme fırsatı olduğunu söyledi.

"Türk milletinin güçlü iradesinin bu girişimi başarısız kıldı"

Büyükelçi Koç da konuşmasında, FETÖ'nün 15 Temmuz gecesi demokrasiyi hedef alan bir darbe girişiminde bulunduğuna dikkati çekerek, Türk milletinin güçlü iradesinin bu girişimi başarısız kıldığını söyledi.

Bosna Hersek halkının da o gece uyumayarak Türkiye için dua ettiğini anımsatan Koç, o akşam ilk destek mesajının da Bakir İzetbegovic'ten geldiğini, bunun asla unutulmayacağını vurguladı.

21 Temmuz'a kadar açık kalacak sergide AA'nın hazırladığı "FETÖ'nün Dakika Dakika Darbe Girişimi" kitapçığı da dağıtıldı.

Mostar'da panel düzenlendi

Bosna Hersek'in önemli şehirlerinden Mostar'da da darbe girişiminin yıl dönümü dolayısıyla panel düzenlendi.

Türkiye'nin Mostar Başkonsolosluğunun organizasyonunda düzenlenen etkinlikte, AA muhabirlerinin darbe sırasında ve sonrasında çektiği fotoğraflardan oluşan sergi de açıldı.

Mostar Yunus Emre Enstitüsündeki panelde konuşan Mostar Başkonsolosu Ayşe Selcan Şanlı, 15 Temmuz'daki darbe girişiminin, Türkiye tarihindeki en kanlı terör eylemlerinden biri olduğunu belirterek, o gece 250 kişinin hayatını kaybettiğini, 2 binden fazlasının da yaralandığını hatırlattı.

Boşnak akademisyen Dr. Sedad Beslija da darbe girişimi ve Türkiye'nin yakın tarihi ile terörle mücadelesi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Mostar Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yunus Dilber de 15 Temmuz'da yaşananların Bosna Hersek için de önemli olduğunu dile getirdi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.