Sosyal Medya

Ekonomi

Bal yapmayan arı misali çalışıyoruz

OECD’ye göre, Türkiye’de haftalık yasal süre 45 saat olmasına rağmen 50 ve üzeri çalışanların oranı yüzde 43 seviyesinde. Fakat aynı kurumun bir diğer araştırmasında ise Türkiye çalışılan saat başına iş verimliliğinde sondan altıncı sırada yer alıyor. Yani çok çalışsak da bu enerjiyi verime dönüştüremiyoruz.



GÃœVEN ADALI

Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü (OECD) dünyanın en uzun mesai yapan ülkelerini çıkardı. Verilere göre, haftalık 50 saat ve üzerinde çalışanların oranının Türkiye’de yüzde 43’ün üzerinde olduÄŸu saptandı. Yıllık ortalama çalışma süresinin 1.765 olarak olduÄŸu Türkiye’de toplam çalışma süresi bu rakamın 90 saat üzerinde yer aldı. Türkiye’de haftalık yasal çalışma süresi 45 saat ancak her çalışan ortalama dört saat daha fazla mesai yapıyor. Haftada ortalama 50 saat üzeri çalışan ilk beÅŸ ülke sıralamasında Türkiye zirvede yer alırken, Türkiye’yi sırasıyla Meksika, Güney Kore, Japonya ve Avustralya izledi. Fakat kurumun açıkladığı bir diÄŸer veri ise çok çalışmamıza raÄŸmen verimliliÄŸimizin ne kadar düşük olduÄŸunu da ortaya koydu. Türkiye çalışılan saat başına iÅŸ verimliliÄŸinde sondan altıncı sırada yer alıyor. 95.09 puan ile Luxemburg’un lider olduÄŸu verimlilik sırlamasında 91.88 puanla Ä°rlanda (91.88) ikinci, Norveç (82,37) üçüncü, Belçika (72,14) dördüncü, Danimarka  (69,73) beÅŸinci sırada yer alıyor.

AKADEMÄ° KURULACAK

Verimlilik Haftası kapsamında, Türkiye genelinde 150’den fazla etkinlik gerçekleÅŸtireceklerini bildiren Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, verimlilik kavramını toplumun her kesiminin gündemine taşıyacaklarını söyledi. Özlü, verimlilik sorunlarının teÅŸhisi ve çözümü amacıyla, uygulamalı eÄŸitim ve danışmanlık hizmetlerinin akreditasyonu ve koordinasyonundan sorumlu Verimlilik Akademisi’ni kuracaklarını açıkladı. Ãœniversiteler ve OSB’leri de kapsayan bir program baÅŸlatacaklarını kaydeden Özlü, “Firmaların verimlilik karnesini çıkartacağız. Bu karneye bakan firmalar, eksik yönlerini bularak kendilerini geliÅŸtirebilecekler” ifadelerini kullandı.   

EĞİTİM SEVİYESİ YETERSİZ

Ekonomik Kalkınma ve Ä°ÅŸbirliÄŸi Örgütü’nün (OECD) araÅŸtırmasına göre Türkiye’de çalışanların büyük çoÄŸunluÄŸu düşük eÄŸitimlilerden oluÅŸuyor. Hem sayısal hem de sözel becerilerde zayıf olan OECD ülkeleri sıralamasında sondan ikinci sırada yer alan Türkiye, OECD ortalamasının da çok üzerinde yer alıyor. EÄŸitimdeki bu sorun verimlilikteki zayıflığın da en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Çalışanları arasında sayısal ve sözel yönden zayıfların oranı en az olan ülke ise sırasıyla Japonya, Slovakya ve Finlandiya oldu.

17-05/09/ekran-resmi-2017-05-09-055841.png

ERKEN EMEKLÄ° OLDUK

55-64 yaÅŸ arası çalışanlarda da Türkiye son sırada yer alıyor. Şüphesiz ki 90’lı yıllardaki ‘kıyak emeklilik’ uygulamaları bu sonucu doÄŸuran nedenlerin başında yer alıyor. Erken yaÅŸta emekli olanlar ülke ekonomisine büyük yük katarken, tecrübe edinimi nedeniyle en verimli olan yaÅŸlarda iÅŸ dünyasından kopuluyor. Ä°zlanda bu yaÅŸ grubunda işçi çalıştıran OECD ülkeleri arasında yüzde 90’a yaklaÅŸan oranla birinci sırada yer alırken, Türkiye bu kategoride yüzde 32’lik oranla son sırada bulunuyor.

60 SAATTE DE LÄ°DERÄ°Z

Hiç şüphe yok ki bir çalışanın verimli olabilmesi için mesaide harcadığı zaman da oldukça önemli. OECD’nin araÅŸtırmasına göre Türkiye, sadece 50 deÄŸil haftada 60 saat ve üzeri çalışanlar listesinde de zirvede yer alıyor. Çalışanların yüzde 23,3’ü haftada en az 60 saat çalışırken listenin ikinci sırasında yüzde 22,6’lık oran ile Güney Kore, üçüncü sırasında ise yüzde 18,9’la Kolombiya yer aldı. Çalışan saati açısından en iyi durumdaki ülke Litvanya’da ise çalışanların sadece yüzde 0,4’ü haftada 60 ve üzeri saat mesai harcıyor.  

Kaynak: Karar

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.