Sosyal Medya

Güncel

STV dizilerinin başrol oyuncusundan çarpıcı itiraflar

FETÖ'nün ‘Mavi Rüya’, ‘Kollama’, ‘Yeşeren Düşler’ ve ‘Hıyanet Sarmalı’ dizilerinde rol alan Ali Başar konuştu, STV’de yaşadıklarını anlattı.



BaÅŸar, “Hıyanet Sarmalı’nda bana generali oynattılar. Sonradan anladım ki 15 Temmuz’un provasını yaptırmışlar bize" diyor. BaÅŸar, bir dizide ise daha Ergenekon ve Balyoz operasyonları gündeme gelmeden 'Ergenekondu' örgütünün iÅŸlendiÄŸini söyledi.

"Son olarak ‘Hıyanet Sarmalı’ dizilerinde rol aldım… Burada ordu içinde ihtiraslı bir generali oynattılar bana" diyen BaÅŸar'ın sözleri şöyle:

FETÖ’nün dizileri manipülatif kurguları yüzünden gündemden düşmüyordu. Senaryolar size nasıl geliyordu?

‘Mavi Rüya’ ve ‘YeÅŸeren Düşler’de anormal bir ÅŸey görmedim ama, ‘Kollama’ ve ‘Hıyanet Sarmalı’nda gariplikler oluyordu. ‘Kollama’ dizisinde ‘Ä°simsiz Kahramanlar’ diye bir teÅŸkilat vardı. Burada bu teÅŸkilatın kurucusu Sabit karakterini oynattılar bana. Senaryolar günlük yazılıyordu, oynarken farkında olmuyorduk. 60 kiÅŸi sete çıkıyoruz parça parça A4 kâğıtlarında senaryolar geliyordu. Bir yerden sonra tıkanıyorduk. Bir iki telefon görüşmesinin ardından senaryonun yenisi geliyordu. MeÄŸer bir denetim kurulu varmış. O kurulun onayından sonra senaryo geliyordu.

DİZİDEKİ HER KARAKTERİN GERÇEK HAYATTA KARŞILIĞI VARDI!

Bunlar meslekte sıradan olaylar değildi yani?

Normalde yapımcının senaryoyu denetlemesinden daha doÄŸal bir ÅŸey yok. Kurum olarak 10-12 kiÅŸi var. Ama hepsinin senaryo üzerinde söz söyleme hakkı varsa bu sıkıntılı bir durum. ÖrneÄŸin Ergenekon ve Balyoz operasyonları daha gündeme gelmemiÅŸken dizinin senaryosunda ‘Erkenkondu’ örgütü iÅŸleniyor, dahası sonradan gerçekleÅŸen operasyonların hepsi dizinin senaryosunda yazılı. Yani dizideki her karakterin gerçek hayatta bir karşılığı vardı. Bir tek ben ‘Ä°simsiz Kahramanlar’ teÅŸkilatının kurucusu olarak Sabit karakterinin kim olduÄŸunu bilmiyorum. Sordum, “Kim bu Sabit” diye? Sabit, derin devlete çalışıyor ama MÄ°T’ten mi, polis teÅŸkilatından mı, istihbarattan mı, belli deÄŸil. Senaryo geldi baktım askerin cami bombalaması gibi birçok detay var. Ä°lginç olanı Balyoz operasyonu hiç gündeme gelmemiÅŸti. Ne gazetelerde böyle bir haber vardı ne de yer altından çıkmış bir silah. Fakat bizim dizide bunlar yer almaya baÅŸladı. Ben itiraz ettim, bu repliklerde oynamam dedim.

Neden itiraz ettiniz?

Balyoz ve cami bombalama repliklerinde askeri küçük düşürücü ÅŸeyler vardı. Yönetmene bu sahneyi çekmeyeceÄŸimi söyledim. Yunus Aylıdere’ye söylediler. Aylıdere Hidayet Karaca’yı, o da Pensilvanya’yı aradı sanırım. Sonra telefon geldi “Ali BaÅŸar o kısmı biraz yumuÅŸak oynasın” dediler.

Peki, çekinceniz neydi?

Oyuncu olmadan önce 15 yaşında Ankara polis kolejlerine girmek için imtihana girdim. Sanatçı olmasaydım polis olacaktım. Aile olarak vatana, millete, bayrağa ve askere bağlıyız.

OYUNCULARI PENSÄ°LYANYA’YA GÖTÃœRDÃœLER

Bu çıkışlarınıza nasıl tepki veriyorlardı?

“BilmediÄŸiniz bazı durumlar var” diyorlardı. Balyoz ile olan kısmını ben söyledim ama cami bombalama kısmını rol arkadaşım canlandırdı. Zaten alt kadrolarım Amerika’ya Fetullah Gülen’in yanına da gittiler. Kısa bir süre sonra Balyoz operasyonu patladı…

Ne hissettiniz?…

O kadar rezil bir durumda hissettim ki, yani bana oyuncu deÄŸil kuklaymışım gibi hissettirdiler. Bizim iÅŸimiz oyunculuk ama bunlar bizi bir ÅŸeye alet ettiler. Çok büyük bir kurumdu, aklıma öyle bir ÅŸey gelmiyordu. Ä°ÅŸadamları, büyük adamlar neden bir diziyle uÄŸraÅŸsınlar diyordum. Ancak 15 Temmuz’dan sonra allak bullak oldum. Ä°lk rahatsızlığım Mavi Marmara’da baÅŸladı. “Otoriteyi dinlemek lazım” dediklerinde çok rahatsız oldum. 17-25’te bu yapıdan iÅŸkillenmiÅŸtim.

Setin arka tarafında ne konuşuluyordu?

O dönem STV içinde herkes sessizdi. Sanki onlara “Susun” demiÅŸlerdi.

BÄ°ZE 15 TEMMUZ’UN PROVASINI OYNATTILAR

Dizilerlerle yapacakları operasyonlar için algı oluşturuyorlardı yani?

Aynen. ‘Hıyanet Sarmalı’nda bana generali oynattılar. Ä°yi oynadığımı zannediyordum bir baktım ki 15 Temmuz’un provasını yaptırmışlar bize. Adam hırslı, istekleri doÄŸrultusunda kendi amacına hizmet etmeyen her ÅŸeyi bertaraf eden bir karakterdi. Biz bu karakteri 15 Temmuz’daki generallerde gördük. Dizilerin o bölümlerini izleseniz bana hak verirsiniz. Bana dizide askeriyenin içini yaktırdılar. KurÅŸun sıktırdılar. Askerlerin birbiriyle çatışması var dizinin içinde. 15 Temmuz’dan sonra ‘Eyvah! Bunlar bizi neye alet etmiÅŸler’ diye hayıflandım. Hayranlarımdan ve halkımdan bunlara alet olduÄŸumuz için çok özür dilerim. Biz bunların bu niyetini o dönem bilemiyorduk. 17-25 Aralık sürecinde Ankara’daydım. O süreçten sonra çalışmadım.

GÜLEN BENİ YANINA ÇAĞIRDI

-Hidayet Karaca ile birkaç kere görüşmelerimiz oldu. Karaca, “Sen gelecekte, bizim için çok önemlisin” diyordu. Ben de zannediyorum ki çok büyük filimler çekeceÄŸiz de Hollywood’a gideceÄŸiz, Oscar alacağız falan filan… Derdim buydu ama onların hesabı baÅŸkaymış.

Pensilvanya’ya hiç gittiniz mi?

Bosna gezisine gittik. Okullarla alakalı ziyaretler yapıyorlardı. Önce bir hoÅŸunuza gidiyor ‘bakın dünyanın birçok yerinde okullar’ diyorsunuz. Fikir olarak çok hoÅŸ acaba bir tuÄŸla da ben koyayım mı diye düşünüyorsunuz. Orada insanları bu hesapların içine sokuyorlar. Ä°yi niyetle temiz duygularla inÅŸa ettiÄŸiniz duyguları paramparça ediyorlar. Rıdvan Kızıltepe yanıma geldi, “Hoca efendi sizi görmek için yanına çağırıyor” dedi. Ben de “Dizilerde beni görüyor dini bilgim onunla yan yana oturmaya yetmez. Bosna’ya zaten zor geldim aÄŸabey yeter ben baÅŸka yere gitmek istemiyorum” dedim. ‘Mavi Rüya’nın çekimleri sırasında da çağırdılar beni… Yine gitmeyeceÄŸimi söyledim. Niye gelmediÄŸimi sordular “Zamanım yok, gerek yok” dedim. Bir kere uçak bileti aldılar gitmedim bensiz uçtular…

İSTEMEDİĞİM HALDE HAFTALIĞIMDAN KURBAN PARASI KESTİLER

Ne zamana kadar STV ile çalıştınız?

‘Hıyanet Sarmalı’ndan sonra bitirdim. Bir ÅŸeylerin ters gittiÄŸini, yanlış olduÄŸunu düşünüyorsunuz ama adını koyamıyorsunuz. Öyle bir durum vardı. Kendi kendime “Paranoyak mısın” diyordum. Ä°nsanların dinlendiÄŸini 2007’de herkese söyledim. “Aman herkesin özel hayatı var konuÅŸmalarınıza dikkat edin” dedim.

Neden bu kanıya vardınız?

Öyle bir durum vardı… Kanalın belli noktalarında bazı isimler var. Bunlar dolaylı veya dolaysız sizi manipüle etmeye çalışıyorlar. Mesela ‘Mavi Rüya’da oynarken senede iki kez büyük baÅŸ kurban kestirdiler bana. Ä°stemediÄŸim halde parasını haftalığımdan kestiler. “Arabistan’da kesiyoruz” dediler ama ne kurban ne de etini gördüm. Bana “Afrikalı iki öğrenci okutuyoruz” dediler. Bunun için senelik 5’er bin TL para aldılar. Hesapta bana hiç görmediÄŸim iki öğrenci okutturdular. Parayı da yine haberim olmadan haftalığımdan kestiler. Ne bir öğrenci getirdiler, ne bir belge…

Hiç sormadınız mı?

Sormaz mıyım? Bunun için kanalın içinde birbirimize girdik.

KADÄ°FE KESEYLE HÄ°MMET Ä°STEDÄ°LER

Peki, savcılar bilginize başvurdu mu?

Yok, çağıran olmadı gerek görmediler herhalde… EÄŸer çağırırlarsa da gider seve seve ifade veririm. O yapılanmanın içinde olmadım ama gördüklerimi yaÅŸadıklarımı anlatırım. FETÖ’nün benim oyunculuÄŸumu kullandığını 2012’den sonra anladım, 15 Temmuz’da ise çiviyle kafama çakıldı. “Senaryodaki bilgiler polis istihbarattan geliyor” diyorlardı. Ben de “Adamlar ne kadar güçlü” diyordum. Tabii o dönem hükümetle çatışmalar henüz kamuoyuna yansımamıştı. Ne zaman ki bu gün yüzüne çıktı o an kendinizi çırılçıplak açıkta kalmış hissediyorsunuz.

KENDÄ°NDEN OLMAYANLARI YÃœKSEK PARALARLA KULLANIYORLADI

Ekiplere farklı düşüncelerden insanlar serpiÅŸtiriyorlardı. Mesela çok ünlü bir sürü oyuncu var hepsi onların kanalından geçti. Onlara çok iyi paralar veriyorlardı. Ä°ÅŸi götüren kiÅŸi olarak bu sefer kendi kendine soruyorsun ‘BaÅŸrol oynuyorum. Adama niye bölüm başı 15 bin, 20 bin lira ödüyorlar’ diyordum. Bize geldi mi, iki liranın üç liranın hesabını yapıyorlardı. Kendilerinden olmayanları kullanmak için çok yüksek paralar ödüyorlardı. Mesela ne iÅŸi var Ankara Devlet Tiyatrosu’nda çalışan duayen insanların ‘Åžubat SoÄŸuÄŸu’ dizinsinde…

KAYNAKSTAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.