Sosyal Medya

Güncel

ABD Başkanı Trump, ABD'de Yönetim Sistemini Değiştirmek İçin Kolları Sıvadı

Senatodan çıkan bütçede, Meksika sınırına örmek istediği duvar için destek alamayan Trump, ABD'de yönetim sistemini değiştirmeyi teklif etti. Trump, senatodaki oy dağılımını değişmezse ABD'nin "kapanması gerekeceğini" söyledi.



ABD BaÅŸkanı Donald Trump, federal hükümetin 2017 mali yılının eylül sonunda bitmesinin ardından "iyi bir kapanmaya" ihtiyacı olduÄŸunu belirtti.

Kongredeki Cumhuriyetçi ve Demokrat vekiller ile sürdürülen müzakerelerden çıkan 2017 mali yılı bütçesinin Meksika duvarı için finansman içermemesinden rahatsız olan Trump, Twitter hesabından ÅŸu paylaşımda bulundu:

"ÃœLKEMÄ°ZÄ°N Ä°YÄ° BÄ°R KAPANMAYA Ä°HTÄ°YACI VAR"

"Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında müzakere edilen bütçe planının nedeni Senato'da 60 oya ihtiyacımız olması ki buna sahip değiliz. ya 2018'de daha fazla Cumhuriyetçi senatörü seçeriz ya da kuralları şimdi yüzde 51'e değiştiririz. Ülkemizin bu karmaşayı düzeltmek için eylülde iyi bir 'kapanmaya' ihtiyacı var."

Trump'ın cümlesindeki "kapanma" (shutdown) kelimesi İngilizcede bir iş yerinin ya da kurumun finansal nedenlerle faaliyetlerini durdurmasını tanımlamak için kullanılıyor.

"BÜTÇE MÜCADELESİ EŞİT BİTTİ

Bu sürpriz çıkışın ardından Beyaz Saray basın brifingini bekleyen Amerikalı gazeteciler, sorularını Bütçe ve Yönetim Ofisi Direktörü Mick Mulvaney'e yöneltti.

"GÜNÜ SONUNDA KAZANAN AMERİKALILAR"

Mulvaney, müzakereler sonucunda ortaya çıkan partiler üstü bütçe tasarısının, Senato'dan geçmesi için gerekli 60 oya ulaşmanın tek yolu olduğunu dile getirirken, "Bu partiler üstü bütçe tasarısı için Demokratlarla çalışmamızın çok iyi bir nedeni var çünkü bunu yapmak zorundayız. Senato kuralları değişene kadar da bu ortamda çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı. "Demokratların bu bütçe teklifini zafer gibi göstermeye çalışmasını garip bulduğunu" anlatan Mulvaney, "Günün sonunda kazanan ne Demokratlar ne de Cumhuriyetçiler değil Amerikalılar" dedi.

Mulvaney, bütçe tasarısının savunma harcamaları için geçen seneye göre 21 milyar dolarlık artışı öngördüğünü ve İç Güvenlik Bakanlığına 42 milyar dolarlık finansman sağladığını bildirdi.

Bunları yönetimin başarıları olarak nitelendiren Mulvaney, bütçe tasarısına yönelik "mücadelenin eşitlikle bittiğini" savundu.

"BAÅžKAN TRUMP KIZGIN"

Mick Mulvaney, Trump'ın sosyal medyada yaptığı paylaşımla ilgili soru üzerine, "Başkan Trump, Demokratlarla iyi niyetle müzakere etmesine rağmen onların zafer kazanmış gibi davranmaya çalışmasına ve kendisini kötü göstermesine kızgın olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

"BERBAT BÄ°R DAVRANIÅž"

Demokratların, Trump'ın bütçe tasarısında istediği hiçbir şeyi elde edememiş gibi davranmasının "berbat bir davranış"olduğunu" kaydeden Mulvaney, "Eylülde hükümetin kapanacağını öngörmüyorum. Ancak eğer müzakereler Demokratlar son birkaç gündekinden daha iyi davranmazsa bu kaçınılmaz olabilir." şeklinde konuştu.

"ER YA DA GEÇ FARKLI DAVRANMAYA BAŞLAMAK ZORUNDAYIZ"

Mulvaney, "hükümetin kapanmasının karmaÅŸayı nasıl düzelteceÄŸi" yönündeki soruya, "Er ya da geç, farklı davranmaya baÅŸlamak zorundayız. EÄŸer eylül ayına geldiÄŸimizde iÅŸler hala eski tas eski hamam iÅŸliyorsa, hiçbir ÅŸey deÄŸiÅŸmediyse ve hükümetin kapanması bunu deÄŸiÅŸtirecekse bu benim için sorun olmaz" yanıtını verdi. Beyaz Saray Bütçe ve Yönetim Ofisi Direktörü Mulnavey, iyi bir kapanmanın nasıl olacağı sorusu üzerine "Bilmiyorum. Onu hiç yaÅŸamadık" dedi.

Federal mali yılın 1 Ekim'de baÅŸlayıp 30 Eylül'de sona erdiÄŸi ABD'de kamu kuruluÅŸları neredeyse her yıl yaÅŸanan bütçe krizleri nedeniyle kapanmanın eÅŸiÄŸine geliyor.

Mevcut bütçe krizini, üçüncü geçici bütçenin süresi 5 Mayıs Cuma günü dolmadan çözmek isteyen Kongre liderleri yaklaşık 1 trilyon dolarlık bütçe tasarısı konusunda dün anlaÅŸmaya varmıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.