Sosyal Medya

Güncel

Bakandan Rusya'ya sert yanıt

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den, Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev’in buğdaydaki vergi uygulaması için Türkiye'yi eleştiren sözlerine sert yanıt geldi.



Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev’in buÄŸdaydaki vergi uygulaması için Türkiye’yi eleÅŸtirerek “Sırtımızdan bıçaklandık” sözlerine Ankara’dan yanıt geldi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, son Moskova gezisi için"Ziyaretten önceki noktadan çok daha iyi noktadayız” derken, Rus bakana  "Ya pozitif konuÅŸalım ya susalım” mesajı yolladı. Bu arada Putin ile ErdoÄŸan arasında yeni bir görüşmenin gündemde olduÄŸu bildirildi.
 
Türk Ä°hracatçılar Meclisi (TÄ°M) tarafından Ankara’da düzenlenen, Çin konulu "ihracatçı ÅŸehirlerle hedef ülkeleri buluÅŸturma” toplantısından sonra açıklamalarda bulunan Nihat Zeybekci, BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek ile salı günü Moskova’ya yaptıkları ziyaret hakkında bilgi verdi.
 
Buna göre haftaya Rusya’dan tarım, ekonomi ve ulaÅŸtırma bakanlıklarından üst düzey temsilcilerin olduÄŸu, bakan yardımcısı baÅŸkanlığında bir heyet Türkiye'ye gelecek. Heyetlerin çalışmalarının ardından Zeybekci, Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyon (KEK) EÅŸ BaÅŸkanı ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile bir araya gelecek.  Daha sonraki  6-7 Mayıs’ta Rusya BaÅŸbakan Yardımcısı Arkadi Dvrokoviç, BaÅŸbakan Yardımcısı Mehmet ÅžimÅŸek ile görüşmek üzere Ankara’ya gelecek.
 
"RUSYA Ä°LE DAHA Ä°YÄ° NOKTADAYIZ"
 
Zeybekci, Rusya ile bu müzakerelerin ardından şu andakinden çok daha iyi bir noktaya gelmeyi hedeflediklerine dikkati çekti. Zeybekci, Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev'in Türkiye'ye yönelik eleştirileri için şöyle konuştu:
 
"Rus Bakan'ın yaptığı açıklamada da 'Sırtımızdan bıçaklandık' herhalde yanlış bir tercümedir. Bu bıçaklanma meselesine gelirsek, o sözü kimin söyleme hakkı olduğu tartışılır ama sözlerinin sonunda da gördüm ki 'Bu iki tarafa da zarar veren bir şeydir, onun için halledilmesi gerekir' gibi bir şeyler de söylüyor. Son derece pozitif şeyler söylemek lazım. Ya pozitif konuşalım ya susalım." dedi.
 
Zeybekci, Rusya'ya ziyaretleri sırasında domates dahil Rusya'nın ambargo uyguladığı tarım ürünleri, tır şoförlerinin giriş izin belgeleri, uçuş mürettebatının vizeleri, yatırımcıların vize sıkıntıları, oradaki şirketlerin bazı iştigal alanlarına getirilen yasakların ele alındığını, Türkiye'nin ilave gümrük vergisi ve antidamping ile gözetim uygulamalarının da gündeme getirildiğini anlattı.
 
Zeybekci şöyle devam etti: 
 
"Biz de 'bunlar da görüşülebilir' dedik. Türkiye'ye et ürünleri satmak istediklerini söylediler. Biz de 'peki' dedik. Çünkü biz Türkiye olarak et ithal eden bir ülkeyiz. 'Niye bunu Rusya'dan da almayalım, saÄŸlık ve manevi anlamdaki (helal kesim) kriterleri tutmak kaydıyla' dedik. Zaten Rusya, Müslüman nüfusun çok olduÄŸu, bu anlamda da hassasiyetleri olan bir ülke. Bunlar da olduktan sonra hiçbir mahsuru da yoktur. Çok deÄŸil, Rusya zaten aynı zamanda et ithalatçısı bir ülke. BildiÄŸimiz kadarıyla bize ihracat yapabilme teknik anlamda kabiliyetine sahip bir veya iki firma var. Onların da kapasitesi son derece düşük.” 
 
Zeybekci domatese yönelik ambargo konusunda, "Son görüşme gününe kadar hiçbir ÅŸeye 'kalktı veya şöyle oldu, böyle oldu' diyemeyiz” dedi.
 
Zeybekci  "Åžu anda Türk ÅŸirketleri Rusya'da sera kurmaya baÅŸlıyorlar. Öyle bir geliÅŸme var. Bizim ÅŸirketlerimiz çok daha esnek, aktif. Çok daha hızlı hareket edebiliyorlar.” diye ekledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.