Sosyal Medya

Coğrafyamız

ÖSO'dan '4 bölge' anlaşmasına tepki

Ahrar-u Şam ve Tahrir Şam Heyeti grupları ile Hizbullah ve İran arasında varılan ve dört bölgenin karşılıklı olarak tahliye edilmesini öngören anlaşmaya Özgür Suriye Ordusu'ndan tepki geldi. ÖSO, anlaşmayı 'etnik ve mezhebe dayalı tehlikeli temizlik aşamasının başlangıcı' olarak nitelendirdi.



Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Åžam’ın kırsalında muhaliflerin elindeki Madaya ve Zebadani ile Ä°dlib’in kırsalında rejim yanlısı Åžii Fua ve Kefreyya bölgelerinin karşılıklı olarak tamamen tahliye edilmesini öngören anlaÅŸmayı kınayan bir açıklama yayınladı.

Fua ve Kefreyya köyleri Fetih Ordusu tarafından, Madaya ve Zebadani bölgeleri ise Hizbullah ve rejim tarafından kuşatılmış durumda.

Anlaşma bir tarafında Fetih Ordusunun en önemli bileşenlerinden Ahrar-u Şam ve Tahrir Şam Heyeti, diğer tarafrında ise Hizbullah ve İran var. Anlaşma hayata geçirildiği takdirde Suriye'deki en büyük tahliye gerçekleşmiş olacak.

"Etnik ve mezhebe dayalı temizlik"

ÖSO, bu anlaşmanın 'etnik ve mezhebe dayalı tehlikeli temizlik aşamasının başlangıcı' olduğunu savundu ve Suriye sınırlarının yeniden çizilmesi için ön hazırlık olduğunu ifade etti.

Anlaşmanın insan haklarına karşı suç niteliğini de taşıdığını söyleyen ÖSO, tüm tarafların kuşatma ve açlık silahı politikasına son vermesini talep etti.

ÖSO, tahliyelerin Ä°ran'ın Åžam'ın etrafındaki varlığını güçlendireceÄŸini, Tahran'ın projesini destekleyeceÄŸini söyledi ve BM Genel Sekreteri’ne ve Güvenlik konseyi’ne seslenerek bu anlaÅŸmayı kınamaya davet etti.

Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi, 29 Mart’ta söz konusu 4 bölgenin karşılıklı tahliyesi için anlaÅŸmaya varıldığını söylemiÅŸti.

Reuters’e göre anlaÅŸma 4 Nisan’da hayata geçirilmeye baÅŸlanacak. 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.