Sosyal Medya

Güncel

Almanya'nın 'MİT' gündemi durulmuyor

Alman Hristiyan Birlik partileri Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) Almanya'daki izleme faaliyetlerini ve bununla ilgili olarak hazırladığı dosyanın Alman istihbaratına verilmesini ‘kasıtlı provokasyon' olarak değerlendiriyor.



Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye'nin Almanya'da istihbarat çalışması yaparak, hazırladığı listeyi Almanya'ya vermesinin 'kışkırtmayı ve Türk-Alman ilişkilerini zora sokmayı amaçlamış olabileceğini' söyledi.

Alman kamu kanalı ZDF'ye açıklamalarda bulunan Alman İçiÅŸleri Bakanı, Milli Ä°stihbarat TeÅŸkilatı'nın (MÄ°T) Fethullah Gülen yapılanmasına yakın kiÅŸilere iliÅŸkin vermesini "Belki bizi bir ÅŸekilde kışkırtmayı, Türk-Alman iliÅŸkilerini zora sokmayı amaçlamış olabilir" ÅŸeklinde deÄŸerlendirdi. De Maiziere, Türk yetkililerin 'naif' olarak liste verdiÄŸine inanmadığını söyledi. Almanya'nın kendi toprakları üzerinde 'casusluk yapılmasına tahammül etmeyeceÄŸini' kaydeden Thomas de Maiziere, Federal Savcılık tarafından soruÅŸturma baÅŸlatılmış olmasını olumlu karşıladığını belirtti. Türkiye'nin Almanya'da casusluk yaptığına dair emareler olduÄŸunu, ancak henüz kanıtlanmış bir durumun bulunmadığını kaydeden de Maiziere, bunun kanıtlanması durumunda yapanların cezalandırılacağına iÅŸaret etti. De Maiziere, "Resmi olarak istihbarat çalışması yapılabilir. Ancak, kayıtlı olmayan kiÅŸilerle bizim arkamızdan casusluk yapılması kabul edilemez" dedi.

Hristiyan Birlik Partileri Federal Meclis Grubu İç Politika Sözcüsü CSU'lu Stephan Mayer, ‘Passauer Neue Presse' gazetesine verdiÄŸi demeçte bunun ‘tahammül ve kabul edilemez' bir durum olduÄŸunu söyledi.

Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) Meclis Grubu Uyum Politikaları Sorumlusu Cemile Giousouf, ‘Türk istihbaratının Alman politikacılarını hedef alan casusluk faaliyetlerinin eski DoÄŸu Alman istihbaratının (Stasi) metotlarından farklı olmadığını' söyledi. Giousouf ‘Rheinische Post' gazetesinde yayınlanan demecinde ‘istihbarat faaliyetleri hakkında yasalar uyarınca cezai iÅŸlem baÅŸlatılmasını beklediÄŸini' belirtti. Giousouf, BND'nin listede adı geçen ÅŸahısları uyarmasını doÄŸru bulduÄŸunu da sözlerine ekledi.

Hristiyan Sosyal Birlik partisi milletvekili Hans-Peter Uhl da ‘Handelsblatt' gazetesine yaptığı açıklamada ‘Alman servislerinin MÄ°T'e yardımcı olacağını sanmanın Türk Hükümeti'nin ‘dar kafalılığını' ortaya koyduÄŸunu' söyledi. ErdoÄŸan liderliÄŸindeki Türkiye'nin hızla hukuk devleti ve demokrasi ilkelerinden uzaklaÅŸtığını söyleyen Uhl, anayasa referandumunun Adolf Hitler'e sınırsız yetki veren yasayı andırdığını söyledi.

 

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.