Sosyal Medya

Coğrafyamız

En büyük tahliye için anlaştılar

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhalif Fetih Ordusu grubunun ile İran yanlısı Hizbullah’ın, ülkenin kuzeybatısındaki İdlib kırsalında bulunan rejim yanlısı iki Şii köyü ve Şam’ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki iki Sünni bölgenin karşılıklı tahliyesi için anlaşmaya vardığını duyurdu. Anlaşma hayata geçirildiği takdirde, Suriye’de iç savaşın başladığı 2011'den bu yana en büyük tahliye gerçekleşmiş olacak.



Suriye Ä°nsan Hakları Gözlemevi’ne göre, muhalif grupların çatı örgütü Fetih Ordusu ile Ä°ran yanlısı Hizbullah, Ä°dlib’in kırsalındaki Åžii Fua ve Kefreyya köyleri ile Åžam’ın kırsalındaki Madaya ve Zebedani bölgelerinin karşılıklı tahliye edilmesi konusunda anlaÅŸmaya vardı.

Ä°dlib’in kırsalındaki rejim yanlısı Fua ve Kefreyya köyleri Fetih Ordusu tarafından, Åžam’ın kırsalında muhaliflerin denetimindeki Madaya ve Zebadani bölgeleri ise Hizbullah ve rejim tarafından kuÅŸatılmış durumda.

Bu anlaşma hayata geçirildiği takdirde ülkede savaşın başlangıcından bu yana en büyük tahliye gerçekleşmiş olacak.

Reuters haber ajansı, rejim yanlısı kaynakların da anlaÅŸmayı teyit ettiÄŸini yazdı. Kaynaklar, anlaÅŸmanın 4 Nisan’da hayata geçirileceÄŸini belirtti. Buna göre, ilk etapta Fua ve Kefreyya’dan 16 bin kiÅŸi tahliye edilirken Madaya ve Zebadani’deki tüm silahlı muhaliflerin ve ailelerinin tahliye edilmesi bekleniyor.

Rejim kaynakları salı günü itibariyle anlaşma kapsamında söz konusu bölgelerde bir ateşkesin yürürlüğe girdiğini belirtti. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, bölgelerde durumun şu an sakin olduğunu ifade etti.

AnlaÅŸma kapsamında ayrıca, Suriye’nin güneyinde bazı bölgelerde ateÅŸkes ilan edilecek. Ä°nsani yardımlar dağıtılacak ve rejim hapishanelerinden bin 500 tutuklunun serbest bırakılması ön görülüyor.

'Mezhebe dayalı demografik değişim'

Gözlemevi Direktörü Rami Abdurrahman anlaÅŸmanın ‘mezhebe dayalı bir demografik deÄŸiÅŸim’ olduÄŸunu söyledi. Abdurrahman, Madaya bölgesinde anlaÅŸmayla ilgili büyük hoÅŸnutsuzluk olduÄŸunu belirtti.

Rusya’nın saÄŸladığı askeri destekle sahada elini güçlendiren rejim, Halep, Humus ve Åžam’da baÅŸta olmak üzere muhaliflerin denetimindeki birçok bölgenin Ä°dlib’e tahliye edilmesini dayatmıştı.

Muhalifler, bunun bir planlı demografik deÄŸiÅŸim politikası olduÄŸunu savunuyor ve Esed’in muhaliflerini ülkenin batısındaki büyük kentlerden uzaklaÅŸtırmak istediÄŸini söylüyor.

Kaynak: Reuters

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.