Sosyal Medya

Güncel

"Onları Korkutan Hilal"- İsmail Yaşa

“Onlar (Avrupalılar) kendilerine boyun eğen ve tabi olan Arap ve İslam ülkelerine alışmışlardı. Uzun zamandır uygarlık bakımından kendilerinden üstün ve ekonomisi birçok Avrupa ülkesinin ekonomisinden daha iyi bir İslam devletinin kokusunu almamışlardı. Dini İslam olan, halkın seçtiği demokratik bir yönetime sahip ve kendilerine denk bir cumhuriyete alışık değiller.”



Türkiye’de yaÅŸanan geliÅŸmeler uzunca bir süredir Arap coÄŸrafyasında yakından takip ediliyordu ve bu ilgi son dönemde daha da arttı.
 
Önümüzde ülkenin geleceğini doğrudan etkileyecek çok kritik bir referandum var.
 
Hem referandumla ilgili geliÅŸmeler ve hem de Avrupa ülkelerinin CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’a yönelik tavrı Arap sokağı tarafından dikkatle izleniyor.Eskiden halk dünyadaki geliÅŸmeleri ancak gazete, dergi, radyo ve televizyon gibi klasik medya organlarından takip edebiliyordu.
 
 
Dolayısıyla ancak o medya organlarında yayınlanmasına izin verilen kadarını öğrenebiliyordu.
 
İnternet ve özellikle sosyal medya bilgiye ulaşmayı ve başka coğrafyalarda neler olup bittiğini yakından takip edebilmeyi oldukça kolaylaştırdı.
 
Bu sayede Türkiye’deki geliÅŸmeler Arap ülkelerin dört bir yanına anında ulaşıyor.
 
Peki ne diyorlar?
 
Sokaktaki insanların ne dediğine geçmeden önce bazı Arap yazarlardan alıntı yapayım.
 
El Cezire kanalının ünlü simalarından Ahmed Mansur, Katar El Vatan gazetesinde yayınlanan “Hıristiyan Avrupa Türkiye’ye karşı birleÅŸiyor” baÅŸlıklı makalesinde tarihte yaÅŸanan olayların ve çatışmaların bugüne ve geleceÄŸe etkisine dikkat çekerek, “Avrupalılar Osmanlıların Viyana’yı kuÅŸattıklarını hiç unutmadı” dedikten sonra makalesini ÅŸu cümleyle bitiriyor:
 
“Avrupa-Türkiye çatışması kaçınılmaz. Fakat ÅŸartlar bu dönemde Avrupa’nın lehine deÄŸil.”
 
Mısırlı gazeteci Cemal Sultan ise El Mısrıyyun gazetesinde yayınlanan “Türkiye’deki Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi referandumu Avrupa’yı neden korkutuyor?” baÅŸlıklı makalesinde, Hollanda’nın yaptığını üçüncü dünya ülkelerinin dahi yapmayacağını ve ErdoÄŸan’ın Hollanda’yı “muz cumhuriyeti” olarak nitelerken gayet haklı olduÄŸunu söylüyor.
 
Avrupa ülkelerinin Türkiye’ye yönelik eleÅŸtirileriyle Arap ülkelerindeki demokratik olmayan rejimlere yaklaşımları arasındaki farka dikkat çeken Sultan, Avrupa’nın Türkiye korkusunun demokrasi ve insan haklarıyla iliÅŸkili olmadığını belirtiyor.
 
Sultan’a göre Avrupa’nın tavrı, Ä°slam dünyasını sadece ürünlerini satacağı üçüncü dünya ülkelerinden oluÅŸan bir pazar olarak görmesinden kaynaklanıyor.
 
Bahreynli yazar Ä°brahim El Åžeyh de Ahbaru’l Halic gazetesinde yayınlanan “Onları korkutan hilal” baÅŸlıklı makalesinde şöyle diyor:
 
“Onlar (Avrupalılar) kendilerine boyun eÄŸen ve tabi olan Arap ve Ä°slam ülkelerine alışmışlardı. Uzun zamandır uygarlık bakımından kendilerinden üstün ve ekonomisi birçok Avrupa ülkesinin ekonomisinden daha iyi bir Ä°slam devletinin kokusunu almamışlardı. Dini Ä°slam olan, halkın seçtiÄŸi demokratik bir yönetime sahip ve kendilerine denk bir cumhuriyete alışık deÄŸiller.”
 
Âlimler cephesinde de Avrupa’nın ırkçı tavrına karşı Türkiye’ye tam destek var.
 
BaÅŸkanlığını Yusuf El Karadavi’nin yaptığı Dünya Müslüman Alimler BirliÄŸi yayınladığı bildiride Hollanda’yı kınayarak Türk yetkililere ve Hollanda’da yaÅŸayan Türklere yapılanların siyasi ve ahlaki açıdan kesinlikle kabul edilemez olduÄŸunu ifade etti.
 
Arap sokağında halkın tepkisi de çok farklı değil.
 
Avrupa’nın geçmiÅŸte Türkiye’ye yönelik yaptığı insan hakları ihlalleri uyarıları özellikle gençlerin kafalarında soru iÅŸaretlerine yol açıyordu.
 
Hollanda’da yaÅŸananlardan, Avrupa ülkelerinin skandal karşısında üç maymunu oynamasından ve hatta Almanya gibi ülkelerin Hollanda’nın ırkçı ve Ä°slam düşmanı tavrına destek vermesinden sonra o uyarılar tamamen anlamını yitirdi.
 
Arap sokağı Avrupa’nın çıldırmış ve deliye dönmüş halini hayretler içinde izliyor.
 
Aşağı yukarı herkesin ağız birliği etmişçesine söylediği şu:
 
“Anayasa deÄŸiÅŸiklikleri ve baÅŸkanlık sistemine geçiÅŸ Avrupa’yı bu kadar korkuttuÄŸuna göre demek ki Türkiye’nin iyiliÄŸi için doÄŸru yönde atılmış bir adımmış.”
 
Arap sokağı Avrupa’nın çıldırmış ve deliye dönmüş halini hayretler içinde izliyor…

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.