Sosyal Medya

Coğrafyamız

'Bu son Astana olabilir'

Astana'da üçüncüsü düzenlenen Suriye ateşkes toplantısı devam ediyor. Garantör ülkeler Rusya, Türkiye ve İran'ın yanı sıra rejim ve muhalifler de toplantıya katılıyor. Rusya'yı verdiği sözleri tutmamakla suçlayan muhalifler, Astana'daki bu buluşmadan pratik adımların çıkmaması halinde bir daha toplantılara katılmayabileceklerini ifade etti.



Kazakistan'ın baÅŸkenti Astana'da üçüncüsü düzenlenecek Suriye konulu toplantı için öngörüşmeler düzenleniyor. Türkiye, ABD, Rusya ve Ä°ran heyetleri, toplantının gündemini oluÅŸturmak için çalışmalarını sürdürüyor.

BeÅŸÅŸar Esed rejimi, Rusya, Ä°ran ve ABD heyetleri arasında dün baÅŸlayan öngörüşmeler, bugün Türk heyeti ve muhaliflerin katılımıyla devam ediyor. Öngörüşmelerin tamamlanmasıyla toplantının baÅŸlaması bekleniyor. Ãœrdün heyeti de toplantıya gözlemci olarak katılacak.

Askeri muhalefetin sözcüsü Usame Ebu Zeyd, Rusya ve Ä°ran’ın rejimi desteklemeyi sürdürdüğünü, bu durumda görüşmelerden olumlu sonuç alınamayacağını ifade etti. 

'Gündem sorunu var'

Ebu Zeyd AA'ya verdiÄŸi demeçte "Åžimdilik gündemle ilgili görüş ayrılıkları var. Bu da toplantının baÅŸlamasını etkiliyor. Åžimdiye kadar Rusya’nın ciddiyetini görmedik. Sahada saldırılar durmazsa sanırım Astana görüşmelerinin son turu olacak. BaÅŸarılı olması için Rusya’nın bize verdiÄŸi ateÅŸkesin uygulanması ve tutukluların serbest bırakılması sözlerini tutmasını talep ediyoruz" ifadesini kullandı.

Al Jazeera'ye de konuşan Ebu Zeyd Rusya'nın ciddiyetine şüpheyle yaklaştıklarını belirtti.

Rusya’nın hiçbir ÅŸey vermeden karşılıksız kazanımlar peÅŸinde olduÄŸunu söyleyen Ebu Zeyd, Astana görüşmelerinin sonuçsuz kalma ihtimalinin yüksek olduÄŸunu belirtti. Muhalif yetkili, bunun 30 Aralık 2016’da Ankara’da varılan Suriye ateÅŸkes anlaÅŸmasını da olumsuz etkileyebileceÄŸini ifade etti:

"(23-24 Ocak’taki) Ä°lk Astana toplantısında biz ateÅŸkes ile ilgili bir plan önermiÅŸtik. Rusya ve Türkiye 6 Åžubat’ta yine Astana’da düzenlenen toplantıda bu planla ilgili deÄŸerlendirme yapacaktı. Ancak bu olmadı.

Bugün Astana’ya gelmesiydik. 'Muhalifler siyasi çözümden yana deÄŸil' imajını yaratacaktık. Rusya ve Ä°ran zaten bu söylemin üzerinden gitmeyi seviyor. Biz bun istemedik. Bunun için geldik. Ancak tavizler vermek için deÄŸil adil bir çözümden yana olduÄŸumuzu göstermek için geldik."

"Pratik karar çıkmazsa katılmak anlamsızlaşır"

Askeri muhalefet heyeti baÅŸkanı Muhammed AlluÅŸ da "Umuyoruz ki bugünkü toplantıda pratik bir karar alınır. AteÅŸkes, insani durum ve tutuklular için olumlu olur. Aksi takdirde bu görüşmelere katılımlar anlamsız" dedi.

Rusya Devlet BaÅŸkanı Vladimir Putin'in Suriye Temsilcisi Alexandr Lavrentiyev, dün baÅŸlayan ön görüşmeler sonrasında yaptığı basın açıklamasında, ateÅŸkesi izleme mekanizmasının oluÅŸturulmasıyla ilgili bazı zorluklar bulunduÄŸunu ancak aşılabileceÄŸini kaydetmiÅŸti.

Astana toplantısının ilki, Türkiye ve Rusya öncülüğünde 23-24 Ocak'ta düzenlenmiÅŸti.

Ä°ki ülke garantörlüğünde 30 Aralık'ta ilan edilen ateÅŸkesin güçlendirilmesi gündemiyle toplanan heyetler, ateÅŸkesi izlemek için Ä°ran'ın da dâhil olduÄŸu üçlü mekanizma kurulması konusunda anlaÅŸmıştı. 

6 Åžubat'taki ikinci toplantıda, üçlü mekanizmayla ilgili teknik görüşmeler gerçekleÅŸtirilmiÅŸti. Ancak o tarihten bu yana somut bir adım atılmadı.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.