Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Yerli istihbarat balonları hazır!

ASELSAN'ın sınır güvenliği için geliştirdiği yerli gözetleme balonları ilk testlerden başarıyla geçti. Su Damlası ve Küresel isimleriyle iki farklı boyutta geliştirilen balonların, 360 derece keşif ve gözlem yaparak üs bölgelerine ve karakollara istihbarat sağlayacağı belirtildi.



Son yıllarda ASELSAN ve TÜBİTAK'ın milli projelere ağırlık verdiği, özellikle savunma sanayiinde milli teknolojinin kullanılmasının hedeflendiği biliniyor. Bu doğrultuda araştırmacılar çalışmalarını sürdürüyor.
Örneğin geçtiğimiz gün Milli Savunma Bakanlığı'nın resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Türkiye'nin ilk yerli baz istasyonunun önümüzdeki ay kullanıma açılacağının müjdesi verilmişti. Bu proje kapsamında artan askeri ve sivil (kamu güvenliği ve ticari) veri haberleşmesi ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 4G haberleşme sistemi milli yazılım ve donanım bileşenlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
ASELSAN'ın üzerinde çalıştığı bir başka proje de milli balonlu gözetleme sistemi. Sınırda yasadışı ve terörist geçişler ile kaçakçılık faaliyetlerine engel olmak için kullanılması hedeflenen bu insansız balonlar, üs bölgesine ve karakollara istihbarat sağlayacak. Bu sayede olası tehlikeli durumlarda erken ikaz sağlanmış olacak.
Gözetleme balonlarının 'Su Damlası' ve 'Küresel' olmak üzere iki farklı çeşit üretileceği açıklandı. Sert hava şartlarına ve hafif silahlara karşı dayanıklı olarak tasarlanan bu balonların özellikleri şöyle:
Su Damlası
Ä°rtifa: 1000m (maksimum)
Ebatlar: 16-metre uzunluk
Hacim: 180-metreküp
Küresel
Ä°rtifa: 500m (maksimum
 
İki tip gözetleme balonunun testlerden başarıyla geçtiği ifade ediliyor. Küçük sistemlerde termal kamera büyük sistemlerde ise CATS sisteminin kullanılması planlanıyor. CATS olarak adlandırılan sistemin ağırlığı 60 kg civarında üzerinde Renkli Tv Kamera, IR Kamera, LRF/LD,LP, Spotter gibi sistemler yer alıyor.
 
CATS Termal Görüntüleme Sistemi Özellikleri:
3. Nesil Kızılötesi Kamera (MWIR)
Gündüz Görüş Kamerası ( Full HD, 1920x1080p)
Düşük Işık Kamerası (EMCCD)
Lazer Hedef Ä°ÅŸaretleyici ( LD, 1064nm)
Lazer Mesafe Ölçer ( LRF, 106nm)
Lazer Aydınlatıcı ( Illminator)
Lazer Noktalayıcı (Pointer, 850nm)
Ataletsel Ölçüm Birimi ( IMU, 3 eksen İÖ, 3 eksen Gyro)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.