Sosyal Medya

Güncel

'Cumhurbaşkanlığı sistemi çift başlılık çıkaracak!'

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Anayasa Değişiklik Kanunu’na ilişkin açıklamalarda bulunarak, "Demokrasi oylanacak. Olayı A partisi, B partisi meselesi sakın kimse getirmesin. Bu iş parti meselesi değil. Birlikte yaşama meselesi. Vatan, bayrak, demokrasi meselesi. Bu işin sağı, solu yok. Sağcısı, solcusu, Atatürkçüsü, milliyetçisi, ülkücüsü, mütedeyyini, dindar vatandaşı hepimizin sorumluluğu var" dedi.



CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, Ankara’nın Yenimahalle Ä°lçesi’ndeki Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenen il ve ilçe baÅŸkanları ortak toplantısına katıldı. Toplantının açılışında hitap eden KılıçdaroÄŸlu, ’cumhurbaÅŸkanlığı sistemi’ni içeren Anayasa DeÄŸiÅŸiklik Kanunu’na yönelik eleÅŸtirilerde bulundu.

Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi için yapılacak referandumda, demokrasinin oylanacağını vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, "Önümüzde bir referandum var. Bu referandum, bir siyasi partinin seçimi deÄŸildir. Siyasi partiler seçime girmiyor. Heyecanınızı anlıyorum; ama heyecanı akılla kontrol edeceÄŸiz. Ne söylediÄŸimizi, nasıl söylediÄŸimizi çok iyi kontrol edeceÄŸiz. Demokrasi oylanacak. Hepimizin sorumluluÄŸu var. Sadece CHP’lilerin deÄŸil, bütün siyasi partilerin sorumluluÄŸu var. Çünkü hepimiz bu topraklarda yaşıyoruz. Birlikte yaÅŸamak istiyoruz. Düşüncelerimiz, görüşlerimiz, partilerimiz, inançlarımız, kimliklerimiz, yaÅŸam tarzlarımız farklı olabilir; ama bir memlekette huzur içinde, kardeşçe yaÅŸamak istiyoruz. O nedenle bu referandumun çok ama çok önemli bir deÄŸeri vardır. O nedenle heyecanımızı akılla dengeleyeceÄŸiz. Nerede, ne konuÅŸtuÄŸumuzu, nasıl konuÅŸtuÄŸumuzu çok iyi bileceÄŸiz" diye konuÅŸtu.

"CUMHURBAÅžKANININ TARAFSIZLIÄžI, DEVLETÄ°N SÄ°GORTASIDIR"

CumhurbaÅŸkanının, devletin garantisi olduÄŸunu savunan KılıçdaroÄŸlu, "Neden böyle bir deÄŸiÅŸikliÄŸe ihtiyaç duyuldu, bunu sokaktaki vatandaşımıza çok iyi anlatmak zorundayız. Bilgiyle, birikimle anlatmak zorundayız. Sen eve diyorsun, ben hayır diyorum; diye bir kavga asla olmamalı. Her insanın görüşüne deÄŸer vermeliyiz. O nedenle sorumluluÄŸumuz fazladır. Birlikte düşünerek, söz söyleyeceÄŸiz. Gideceksiniz, ev ziyaretleri yapacaksınız. Köylere gideceksiniz. Mahallelerde muhtarlarla görüşeceksiniz. Onlara soracağınız ilk soru, ÅŸu olmalı. CumhurbaÅŸkanı, Türkiye’de taraflı mı olmalı, tarafsız mı olmalı? Emin olun, bu ülkenin halkının yüzde 99’u cumhurbaÅŸkanı tarafsız olmalı, diyecektir. Çünkü cumhurbaÅŸkanının tarafsızlığı, devletin sigortasıdır. Garantisidir. Bu deÄŸiÅŸiklik, bu sigortayı tümüyle devre dışı bırakıyor. Sigortasız bir devlet olmaz" dedi.

"ÇİFT BAŞLILIK ÇIKACAK, KAŞ YAPARKEN GÖZ ÇIKARILIYOR"

Anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸiyle cumhurbaÅŸkanının partisiyle iliÅŸiÄŸinin kesilmeyecek olmasına tepki gösteren CHP lideri KılıçdaroÄŸlu, şöyle konuÅŸtu: "CumhurbaÅŸkanı 80 milyonu temsil eder. Bu düzen bozulacak. CumhurbaÅŸkanı, her vatandaşına eÅŸit yaklaÅŸmak zorundadır. Tarafsızlık ilkesi, bu açıdan çok önemlidir. Cumhuru, bayrağı temsil etmesi açısından çok önemlidir. Hiçbir siyasi partinin genel baÅŸkanı, bayrağı temsil edemez. CumhurbaÅŸkanı, aynı zamanda bir partinin genel baÅŸkanı olmaz, yanlıştır. Bunu vatandaÅŸlarımıza kavga etmeden anlatacaksınız. CumhurbaÅŸkanı, aynı zamanda bir partinin genel baÅŸkanı olduÄŸunda, cumhurbaÅŸkanını illerde kim temsil edecek? Sayın Binali Yıldırım’ı illerde, AK Parti’nin il baÅŸkanı temsil eder. Peki cumhurbaÅŸkanı, bir partinin genel baÅŸkanı olduÄŸunda cumhurbaÅŸkanını kim temsil edecek. Vali mi temsil edecek, o partinin il baÅŸkanı mı temsil edecek. Diyorlar ya ’Çift baÅŸlılık olmaz’. Buyurun size çift baÅŸlılık, daha iÅŸin başında, daha illerde baÅŸladı. Bırakın merkezi, daha illerde çift baÅŸlılık çıkacak. KaÅŸ yaparken, göz çıkarılıyor"

"SÄ°YASÄ° PARTÄ°NÄ°N GENEL BAÅžKANI, HAKÄ°M TAYÄ°N ETTÄ°KTEN SONRA BU DÃœZEN DÄ°KÄ°Åž TUTMAZ"

Partisiyle iliÅŸiÄŸi kesilmeyen bir cumhurbaÅŸkanının tarafsızlığını kaybedeceÄŸini dile getiren CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, ÅŸunları söyledi: "CumhurbaÅŸkanı, bir partinin genel baÅŸkanı olacak. Tarafsızlığını kaybedecek. Bir partinin genel baÅŸkanı olarak AYM’nin 15 üyesinin, 12’sini doÄŸrudan kendisi atayacak. Böyle bir yetki, herhangi bir partinin genel baÅŸkanına verilse, ’Sen HSYK’ya, AYM’ye, Yargıtay’a hakim atayacaksın’. Bir muhalefet partisine verildiÄŸini düşünün. Ä°ktidar partisi kıyameti koparmaz mı? Yargının bağımsız, tarafsız olması lazım. Bir siyasi partinin genel baÅŸkanı, hakim tayin ettikten sonra bu düzen olmaz. Bu düzen dikiÅŸ tutmaz, yanlış olur. Hakimin tarafsızlığına gölge düşmüş olur. Oradan adalet beklenir mi?"

KILIÇDAROÄžLU’NDAN Ä°L BAÅžKANLARINA: ’YÃœRÃœYÜŞLER YAPACAÄžIZ’, BURADAN BÄ°R ÅžEY ÇIKMAZ ARKADAÅžLAR

Referandum kampanyası üzerinden partisinin il ve ilçe baÅŸkanlarına seslenen KılıçdaroÄŸlu, "Bu mesele, bir parti meselesi deÄŸildir. Bu mesele bir adalet, demokrasi meselesidir. Böyle yaklaÅŸacaksınız. Böyle anlatacaksınız. ’Yürüyüşler yapacağız’. Buradan bir ÅŸey çıkmaz arkadaÅŸlar. Ev ev gezeceksiniz. Kadınlar, gençler, sizler gezeceksiniz. Muhtarlara, kanaat önderlerine anlatacaksınız. Dolayısıyla hepimizin sorumluluÄŸu var. Bu düzenlemeyle camiye de kışlaya da adliyeye de siyaseti sokuyorsunuz. Yazık, günahtır bu memlekete. Adaletsiz bir devlet olabilir mi?" diye konuÅŸtu.

"CUMHURİYETİN KURULUŞUNDAKİ MANTIĞIN GERİSİNE DÜŞÜYORUZ"

KonuÅŸmasında, 1924 Anayasası’nın Meclis’teki görüşmelerine atıfta bulunan CHP lideri KılıçdaroÄŸlu, "1924 Anayasası, TBMM’de görüşülürken, o taslakta bir hüküm vardır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Meclis’i feshetme yetkisi vardır. Büyük bir oy çoÄŸunluÄŸuyla cumhurbaÅŸkanının Meclis’i fesih yetkisi kabul edilmiyor. 1924, geldik 2017’ye. BaÅŸa döndük. Makarayı tersine çevirdik. Niye feshediyoruz Meclis’i? Milletin oyuna ve iradesine neden saygı duymuyoruz? Cumhuriyetin kuruluÅŸundaki mantığın gerisine düşüyoruz" açıklamasında bulundu.

"CHP BAYRAKLARI TAŞINMAYACAK, MESELE CHP MESELESİ DEĞİL"

Meselenin parti meselesi deÄŸil, demokrasi ve vatan meselesi olduÄŸunu vurgulayan KılıçdaroÄŸlu, "Türkiye Cumhuriyeti, bir maceraya teslim edilemez. Bu olay, bir CHP olayı deÄŸildir. Bir MHP olayı deÄŸildir. Bir AKP olayı deÄŸildir. Bir HDP olayı deÄŸildir. Bu olay, bir Türkiye meselesidir. Biz niye diyoruz, ’Gezerken, konuÅŸurken, CHP bayrakları taşınmayacak’. Mesele CHP meselesi deÄŸil ki. Seçim yapmıyoruz ki. Mesele vatan, demokrasi, bayrak meselesi" dedi.

"SEÇİMLE GELMEMÄ°Åž BÄ°RÄ°SÄ° KOSKOCA TÃœRKÄ°YE CUMHURÄ°YETÄ°’NÄ° YÖNETECEK"

CHP lideri KılıçdaroÄŸlu, şöyle konuÅŸtu: "Türkiye Cumhuriyeti’ni seçimle gelenler yönetti. Ä°tirazımız oldu mu? Hayır. Bu modelde, seçimle gelmeyen Türkiye’yi yönetebilecek. Bütün bu yetkilere sahip olacak. Diyelim ki cumhurbaÅŸkanı, yurt dışına gitti. Yetkiyi kime verecek? BaÅŸkan yardımcısına. BaÅŸkan yardımcısı milli iradeyi temsil ediyor mu? Hayır. Seçimle mi geldi? Hayır. Çünkü milletvekili olmayacak. Peki seçimle gelmeyen birisinin, seçimle gelen parlamentonun yetkilerinin üstünde bir yetki kullanması, hangi demokraside vardır? Seçimle gelmemiÅŸ birisi kalkacak, koskoca Türkiye Cumhuriyeti’ni yönetecek"

"SURÄ°YE ANAYASASININ AÅžAÄžI YUKARI AYNISI"

Hükümetin anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸine iliÅŸkin ’Rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi deÄŸil’ açıklamasını eleÅŸtiren KılıçdaroÄŸlu, "Bu bir rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi. Diyorlar ’Bu rejim deÄŸiÅŸikliÄŸi deÄŸil. Biz rejimi 1920’lerde kurduk. Cumhuriyeti ilan ettik, cumhuriyet deÄŸiÅŸmiyor’. Bu kanun kabul edilirse cumhuriyet deÄŸiÅŸiyor. Ä°ran, Suriye, Libya, Mısır cumhuriyet mi? Cumhuriyet. Onların cumhuriyeti bizim cumhuriyete benziyor mu? Benzemiyor. Yeni deÄŸiÅŸiklikle gelen anayasa, Suriye anayasasının aÅŸağı yukarı aynısı. Biz düne kadar demiyor muyduk Suriye’de demokrasi yok. Åžimdi kendi ülkemizde de demokrasiyi bitireceÄŸiz. Güçlü parlamenter sistemden, güçlü tek adam rejimine geçiyor. Halkın seçtiÄŸi 550 kiÅŸinin ortak iradesini alıyoruz. Bir tek kiÅŸiye bütün yetkileri veriyoruz. Bu, tek adam rejimine geçmek demektir. Bir kiÅŸiye göre, bir ülkenin rejimi belirlenmez. Bir kiÅŸiye göre, bir ülkede rejim oluÅŸmaz. Ortak akıl, birlikte, aklımızı kullanarak, demokrasi içinde çözerek, elin oÄŸlu temsili demokrasiden katılımcı demokrasiye geçiyor" diye konuÅŸtu.

"BU İŞ PARTİ MESELESİ DEĞİL, BİRLİKTE YAŞAMA MESELESİ"

CHP Genel BaÅŸkanı KılıçdaroÄŸlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz demokratik parlamenter sistemden tek adam rejimine geçiyoruz. Aklımızı peynir ekmekle yemek gibi bir ÅŸey bu. Devletler macera olsun diye yönetilmez. Neden baÅŸkanlık sistemi, neden tek adam rejimi, bu anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi bu memleketin hangi sorununu çözecek? Bu soruları soracaksınız ve cevabını vatandaÅŸtan bekleyeceksiniz. Bir vicdan muhasebesi yapması lazım vatandaşın. Olayı A partisi, B partisi meselesi sakın kimse getirmesin. Bu iÅŸ parti meselesi deÄŸil. Birlikte yaÅŸama meselesi. Vatan, bayrak, demokrasi meselesi bu mesele. Anayasalar birer toplumsal uzlaÅŸma belgesidir. Anayasa deÄŸiÅŸiklerinin yeteri kadar tartışılması lazım. Getirilen deÄŸiÅŸiklikler Türkiye’nin hayrına deÄŸil. O nedenle hayırlı, güzel bir sonuç bekliyorsak hayırlı bir iÅŸ yapmamız lazım. Bu iÅŸin sağı solu yok. SaÄŸcısı, solcusu, Atatürkçüsü, milliyetçisi, ülkücüsü, mütedeyyini, dindar vatandaşı hepimizin sorumluluÄŸu var. Biz özgürlüklerin, düşüncelerin sınırlandırılmasını istemiyoruz. Ortak aklın egemen kılınmasını, demokrasinin güçlenmesini istiyoruz"

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.