Sosyal Medya

Güncel

Vatandaşın kimlik mücadelesi

Kimlikler değişiyor ama çipli yeni kimlik kartını almak hiç de kolay değil. Yoğun ilgiden dolayı internetten yakın zamana randevu almak çok zor.



Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni çipli kimlik kartlarının dağıtımı 2 Ocak itibariyle tüm yurtta baÅŸladı. BaÅŸvuruların baÅŸladığı günden itibaren nüfus müdürlüklerinde alışılmışın dışında bir yoÄŸunluk yaÅŸanıyor.

Çipli kimlik kartı baÅŸvuru sürecine dahil olurken ilk önce internetteki kimlik kartı randevu sisteminden randevu almaya çalıştık fakat önümüzdeki 3 hafta için Ä°stanbul’un 39 ilçesinin hiçbirinde boÅŸ randevu yoktu. Daha sonra Alo 199 hattı üzerinden de randevu almayı denedik ancak saatlerce meÅŸgul yanıtı alınca soluÄŸu nüfus müdürlüklerinde aldık. Ä°lk durağımız Zeytinburnu Nüfus Müdürlüğü’nde bizi karşılayan kalabalık randevu alamama nedenimizi açıkça gösterdi.

 

‘Bilet üretilemedi’

Hemen sıraya girmek adına giriÅŸte bulunan numaratöre yöneldik fakat makineden aldığımız sonuç; ‘Bilet üretilemedi, lütfen görevliye haber veriniz’ oldu. Kapının hemen yanındaki danışma masasına yöneldiÄŸimizde de aldığımız cevap, “YoÄŸunluktan dolayı bugün iÅŸlem yapamıyoruz” oldu. BaÅŸka bir nüfus müdürlüğüne gitmek için kurumdan çıkarken merdivenlerde oturan 47 yaşındaki Adnan Yılmaz’a rastladık. Yılmaz, yaklaşık bir saat önce randevu almayı baÅŸarabilmiÅŸ ama sıradan dolayı iÅŸlemini yaptırabileceÄŸi konusunda umutsuz. Yılmaz, büyüklüğünden dolayı ÅŸikâyetçi olduÄŸu eski kimliÄŸini deÄŸiÅŸtirmek istemiÅŸ. Yine sıranın kendisine gelmesini bekleyenlerden 43 yaşındaki Muhammed Adalı da deÄŸiÅŸimin zorunlu tutulaması nedeniyle kalabalığa kalmamak sıra beklediÄŸini anlattı.

‘Telefonu açmıyorlar’

BeÅŸiktaÅŸ Nüfus Müdürlüğü’nde de durum aynı... Günlerdir bekleyen vatandaÅŸlardan bazıları görevlilerle tartışıyor. Yetkililer, randevusuz gelenlerin çokluÄŸundan yakınırken, 2 gündür yen kimlik mücadelesi veren 69 yaşındaki Ä°.A. da, “Randevusuz geliyorum çünkü randevu almak imkânsız, telefonları açmıyorlar. Dün akÅŸamüstü geldiÄŸimde bu Sabah gelmemi bu sabah geldiÄŸimde de akÅŸamüstü gelmem gerektiÄŸini söylediler” diye dert yanıyor.

ÅžiÅŸli Nüfus Müdürlüğü ise kimlik deÄŸiÅŸimi için yeni bir bina açarak ‘Kimlik Kartı Bürosu’ oluÅŸturmuÅŸ. VatandaÅŸlar kimlik kartı  için iÅŸlemlerini burada gerçekleÅŸtiriyor. Böylece nüfus müdürlüğündeki kalabalık bir nebze azaltılmış ama orada da sıra var.

‘Merak için kuyruktalar’

BeyoÄŸlu Nüfus Müdürlüğü de oldukça yoÄŸun. Kimlik kartına ilgi gösterenlerin çoÄŸu öğrenciler ve 50 yaÅŸ üstü vatandaÅŸlar.  Ãœniversite öğrencileri kimlik fotoÄŸraflarıyla alakalı tedirginlik nedeniyle sınav baÅŸvurusu öncesi gelmiÅŸ.

50 yaş üstü olanlar da boş zamanlarının olması ve yeni kimliği merak ettikleri için kuyrukta. Nüfus Müdürlüğü yetkilileri,

“En büyük sıkıntımız insanların biyometrik fotoÄŸrafı bilmemeleri. Normal fotoÄŸrafı kabul etmeyince tatsızlık çıkıyor” diyor.

‘Din hanesi’ sözlü beyanla dolduruluyor

Yetkililer nüfus idarelerindeki sıraların kadro sıkıntısından da kaynaklandığını belirterek, “Ä°stanbul genelinde 358 boÅŸ kadro var. BeyoÄŸlu’nun 22 kiÅŸilik kadrosunun 10’u boÅŸ. Açığı kapatmak adına farklı kamu kurumlarından yardım istedik fakat gelenler sistemi bilmedikleri için deneme yanılma yoluyla öğrenme aÅŸamaları oluyor ve haliyle iÅŸler aksıyor. Bazı insanlar için biyometrik verilerin alınması 45 dakikayı bulabiliyor. Günlük ortalama 300 baÅŸvuru alıyoruz, BaÄŸcılar, Esenyurt gibi kalabalık ilçelerde ise bu sayı 1000’e kadar çıkabiliyor” diyor. Yeni kimlik kartına kan grubunu belirtmek isteyenlerin herhangi bir hastaneden kan gruplarını belirten bir belge ile gelmeleri gerektiÄŸini anlatan yetkililer, dini inanç bölümünün de baÅŸvuru sırasında sözlü beyanla doldurulduÄŸunu anlatıyor. 

Ä°ÅŸlemler nasıl gerçekleÅŸiyor?

BaÅŸvuran vatandaşın T.C. kimlik numarası görevli personel tarafından sistemden sorgulanarak kimlik veya kimlik belgesi yerine geçen fotoÄŸraflı belge isteniyor. Ardından kiÅŸinin son 6 ay içerisinde çekilmiÅŸ ICAO standartlarına uygun biyometrik fotoÄŸraf baÅŸvuru sırasında nüfus memuruna teslim ediliyor. Biyometrik veri olarak vatandaÅŸlardan, hem saÄŸ hem sol elden parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi alınıyor. Görevli personel, baÅŸvuran vatandaÅŸtan tarafından 16 lira tahsis ediliyor. Fakat doÄŸum nedeniyle düzenlenmiÅŸ kartlar için bir ay içerisinde baÅŸvuru yapıldığında herhangi bir ücret tahsis edilmiyor. Yurt dışında yaÅŸayan vatandaÅŸlar ise baÅŸvurularını dış temsilciliklere yapacaklar. Yeni kimlik, baÅŸvurada verilen adrese PTT Kargo tarafından teslim ediliyor. 15 yaşını tamamlamamış çocuklar çipli kimliÄŸe velileriyle baÅŸvurabiliyor. 

Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.