Sosyal Medya

Ekonomi

Döviz zirvesi bitti, işte atılacak adımlar

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ilgili bakanlar ve ekonomi bürokratları ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde ekonomi zirvesinde buluştu. Dövizde yaşanan hareketlilik ve ekonomiye dönük spekülatif hareketlerin değerlendirildiği toplantıda, alınacak tedbirleri görüşüldü.



TEDBİRLER GÖZDEN GEÇİRİLDİ

Bazı bakanlar ve ilgili bürokratlarla birlikte Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya'nın katıldığı zirvede, dövizdeki hareketliliğe bağlı olarak kredi derecelendirme kuruluşlarından gelen açıklamalar ve spekülatif yaklaşımların ele alındı.
Muhtemel gelişmeler, dövizin rotası ve buna karşı alınması gereken tedbirlerin gözden geçirildiği toplantıda, özellikle Merkez Bankası'nın 24 Ocak'ta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı öncesinde belli kesimlerin faizlerin yükseltilmesi için sergilediği tutuma yönelik tepki mesajları da ele alındı. Türk ekonomisinin temellerinin sağlam olduğunun altı çizildi. Merkez Bankası'nın gerektiğinde kendi enstrümanlarını kullanarak piyasalara müdahalede bulunduğu hatırlatıldı. Merkez Bankası son olarak geçen hafta faizleri artırmak yerine, 1 hafta vadeli repo ihalesi açmayarak dövizdeki hareketliliğe müdahale etti. Bir ara 3.91 TL'yi bulan dolar, bu adımın ardından hızla geriledi.

HEDEFLERDE SAPMA YOK

Ekonomi yönetimi, yaşanan sürecin geçici olduğunun altını çizerken, 2017'de enflasyon hedeflerinde sapmanın söz konusu olmadığını, reel sektörün gelişmelerden olumsuz etkilenmemesi için her türlü tedbirin alındığını vurguladı. Önümüzdeki süreçte de Merkez Bankası başta olmak üzere, ilgili ekonomi kurumları gelişmeleri yakından izleyerek proaktif bir yaklaşım sergileyecek.

DİZ ÇÖKTÜRMEK TESLİM ALMAK

Ekonomi yönetimi daha önce yaptığı açıklamada, dövizde yaÅŸanan hareketliliÄŸin, spekülatif bazı yaklaşımlardan kaynaklandığını belirtti. CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan da “Elinde silahı, bombası olan teröristle, elinde doları, avrosu, faizi olan terörist arasında amaç bakımından hiçbir fark yoktur. Amaç, Türkiye'ye diz çöktürmek, Türkiye'yi teslim almaktır” ifadesini kullandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.