Sosyal Medya

EÄŸitim

Milli Eğitim Bakanlığı şişirme not veren okullarla mücadele etmek için çalışma başlatmış - Turgay Polat

Milli Eğitim Bakanlığı şişirme not veren okullarla mücadele etmek için çalışma başlatmış. Buna göre, şişirme not veren okullar uyarılacak, devam ederse kapatılacak. Problemi fark etmek doğru ama nedense MEB bu sorunu özel okulları doğal suçlu sayarak çözmeye çalışıyor.



Öncelikle Bakanlığın bu ayrımcılığını kınıyorum. MEB’in özel okulu “sahtekâr” olarak görüyorum ama benim “devlet” okullarım bunu yapmaz demesi oldukça kötü bir yaklaşımdır. Öncelikle ÅŸunu belirtmek gerekiyor; sizin ruhsat verdiÄŸiniz, öğretmen atadığınız, müfredatını belirlediÄŸiniz özel okullara bu ayrımcılığı yapmanız kabul edilebilir bir ÅŸey deÄŸildir. Ha, önce size bir iÄŸne batıralım ki çuvaldız batırmadan önce bir daha düşünesiniz; MEB yetkilileri olarak devlet okulunda çalışan herhangi bir öğretmenin cep telefonunu alıp inceleyin. Ä°ki haftadır okul müdürleri öğretmenlere SMS atıyorlar; “aman notları düşük vermeyin, çocukları maÄŸdur etmeyin”. Åžimdi bu mesajlar usulsüzlük olmuyor deÄŸil mi? Ayrıca devlet okullarında öğretmenlerin bir araya gelip açtığı kaçak dershaneleri bilmeyen yok. Ãœstelik birçok okul müdürünün hatta ilçe yöneticilerinin bile çocukları bu kaçak dershanelere giderken bu “usulsüzlük” olmuyor, ama özel okullar baÅŸtan “sahtekâr” öyle mi? Örnekleri artırabilirim ama bu kadar yeter sanırım. Amacımız her zaman üzüm yemek olmalıdır. Bu ülkede bir avuç eÄŸitim giriÅŸimcisinin açtığı kurumları sürekli ayrımcılığa tabi tutmak sanırım pek adil olmuyor.
 
***
 
Ama sormadan da duramıyorum. Sevgili eÄŸitim yöneticilerim hatırlar mısınız bilemiyorum. Azıcık hafızanızı zorlayıp size bundan 6 yıl önce yürülükte olan OBP (ortaöğretim baÅŸarı puanı), AOBP ve ilköğretimlerde ilköğretim baÅŸarı puanını (İÖBP) hatırlatmak isterim. Sanırım anımsamışsınızdır ama ben azıcık daha içeriÄŸine deÄŸineyim. OBP ve AOBP dediÄŸimiz sistem, Türkiye’nin bilim insanlarının uzun yıllara dayanan deneyimiyle oluÅŸturulmuÅŸ, üniversite sınavlarında kullanılan bir baÅŸarı puanı uygulaması idi. Bu sistem o kadar güzel hazırlanmıştı ki, okulların bireysel öğrenci notlarının yanı sıra okulların total baÅŸarısını alıp oranlayarak, okulların notları ÅŸiÅŸirip ÅŸiÅŸirmediÄŸini buluyor ve eÄŸer okul notları ÅŸiÅŸirmiÅŸse okulun baÅŸarı puanını düşürerek öğrencileri eÅŸitliyordu. ÖrneÄŸin bir okulun 10 öğrencisi varsa ve bunların hepsine yüksek notlar verilmiÅŸse bu sistemle öğrencilerin puanları daha düşük oluyordu. Ama bir baÅŸka okul düşük puan vermiÅŸse “sen bu çocuklara haksızlık etmiÅŸsin” diye okul ortalaması yükseltiliyordu. Benzer sistem SBS’de de kısmen uygulandı bir süre.
 
***
 
Bu sistem deÄŸiÅŸtirildi. Ãœstelik bizim itiraz ve uyarılarımıza raÄŸmen deÄŸiÅŸtirildi. Ben eÄŸitimci olarak itiraz ettim ama nafile. O yıl deÄŸiÅŸtirildi. SBS gelirken de söyledim, yazdım; “okul puanlarını sınava direkt eklerseniz bu not ÅŸiÅŸirmesine ve torpile yol açar” dedim. Bu liselerde 6, ilköğretimde 4 yıldır uygulanıyor ve okullar da bu deÄŸiÅŸikliÄŸin yarattığı sorunu öğrencilerine yüksek notlar vererek çözüyor. DeÄŸiÅŸiklik yaptıktan sonra yeni uygulamada şöyle yazıyor: “Ãœniversite yerleÅŸtirme puanları hesaplanırken öğrencilerin diploma notu 5 ile çarpılır, elde edilen puanın yüzde 12’si yerleÅŸtirme puanına eklenir”; ortaokullarda ise “öğrencinin 6’ncı, 7’nci ve 8’inci sınıf yıl sonu notları toplanır, üçe bölünür ve eklenir”. Åžimdi bu cümlenin sonuçlarını size yazayım. Birincisi, öğrencinin puanı direkt alındığı için herkese 100 verebilirsiniz, zira bunun saÄŸlaması yok. Ä°kincisi, bütün öğencilere yüksek not verebilirsiniz, üstelik bunu da soran olmaz.
 
Peki, sonra ne oldu? Okullar verdikleri notların saÄŸlamasından kurtulunca “nasıl olsa hesap soran yok, sistem içinde herhangi bir denge unsuru da yok,  ben notları neden yükseltmeyeyim?” dediler ve bugünkü durum ortaya çıktı. Öğrenciler kim yüksek not verirse oraya gidiyorlar, çünkü aldıkları not direkt puanlarına ekleniyor. Bunu en fazla yapan kim biliyor musunuz, baÅŸarısı geçmiÅŸte yüksek olan bütün okullar.
 
***
 
Åžimdi baÅŸa dönelim; MEB bu iÅŸin geldiÄŸi noktanın nihayet farkına vardı ve önlem alma gereÄŸi hissetti, ama bu ceza ile düzeltilemez. Hem TEOG’da hem de ÖSYS’de öğrencinin bireysel baÅŸarısının kullanılması doÄŸrudur ama adil olmak daha doÄŸrudur. Bunu saÄŸlayacak olan da istatistik bilimidir. Bu tür önlemler alacaksanız lütfen istatistik bilimine baÅŸvurun, orada bunların çözümü var. Çözüm, kamuoyuna “suçlu özel okullar” diye mesaj vererek olmuyor. Ãœstüne üstlük siz iÅŸinizi düzgün yapmıyorsunuz diye zarar gören okullar var, onların hakkı ne olacak? Sonuç olarak, eÄŸitimle ilgili kararlar geniÅŸ kesimleri ilgilendirmesi açısından ve zararlarının telafisi zor olduÄŸu için iyi düşünülmelidir. Bu da bize ders olmalıdır diye düşünüyorum, ama “inÅŸallah” demekten de kendimi alamıyorum.
 
KARAR

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.