Sosyal Medya

Güncel

Işık: ABD stratejik hata yapmıştır

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık "PYD, PKK'nın Suriye koludur. Terör örgütüyle işbirliği yapmak yılanla çuval girmektir. ABD stratejik hata yapmıştır. Bedelini hem biz ödüyoruz, hem de ABD ödeyecek" dedi.



Habertürk TV'de canlı yayında konuÅŸan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık "ABD, DEAÅž'la mücadele edeceÄŸim diye, PYD'yi partner olarak seçti. Biz bunun yanlış olduÄŸunu baÅŸtan beri söylüyoruz. PYD, PKK'nın uzantısıdır. Muhataplarımıza söylüyoruz; PYD, PKK'nın Suriye koludur. Terör örgütüyle iÅŸbirliÄŸi yapmak yılanla çuval girmektir. ABD stratejik hata yapmıştır. Bedelini hem biz ödüyoruz, hem de ABD ödeyecek. Tüm terör örgütleri kendilerini destekleyenlere ödetmiÅŸtir. DEAÅž'la savaşılsın diye verilen silahlar DEAÅž'tan çıkıyor" diye konuÅŸtu.

Işık'ın konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

"İncirlik üssü NATO üssü değildir"

"Bugünden yarına kapatılacak değil. İncirlik üssü NATO üssü değildir. Türkiye'nin izniyle orada bulunuyorlar. Türkiye'nin çıkarlarına tehdit olarak görülürse, değerlendirilir. Muhataplarımızla konuşuyoruz. Şu anda görüşmeler devam ediyor, ABD ve diğer ülkelerden samimiyet bekliyoruz. Sonuna kadar görüşmeleri sürdüreceğiz. Son karar Türkiye'nin kararıdır."

"Obama'nın ikinci döneminin politikasızlık üretti"

"Saddam Hüseyin'in devrilmesinden itibaren bölgede ciddi tribülans var. Bu sadece Türkiye'de değil, ABD'de sorgulanıyor. ABD yapması gerekeni yapmadı. Kendi güvenirliklerini de yitirmelerine yol açtı. Sayın Obama'nın ikinci döneminin politikasızlık üretmesi ABD'de tepki oluşturdu. Yeni dönemde ümit ederiz ki, yeni ABD yönetimi Suriye'yi doğru okur, başta Türkiye olmak üzere iyi bir istişareyle yapılması gerekenler yapılır."

"Sahadaki gelişmeler bu sözlerin tutulmadığını gösteriyor"

"El Bab'a gelene kadar farklı bir strateji vardı. Küçük yerleşim birimleri vardı, küçük öbekler halindeki DEAŞ vardı. El Bab'da bu bir şehir savaşına dönüşmeye başladı. Bizim için en büyük risk sivillerin yaşıyor olması. Yavaş ilerlemesinin en büyük sebebi, sadece DEAŞ olsaydı, şimdiye söküp atmıştık. Bu biraz harekatı yavaşlatan neden. Biri de hava şartları... ABD, Fırat'ın doğusuna çekilecek diye söz verdi. Sahadaki gelişmeler bu sözlerin tutulmadığını gösteriyor. ABD sözünü tutmazsa o zaman Türkiye temizlik harekatını yapacak. Beklentimiz ABD'nin verdiği sözü tutması."

"Sınır ötesi harekâtı"

"Türkiye ile Irak iki dost ve kardeÅŸ ülke. Bizim için BaÄŸdat'ın ayrı bir yeri var. Bölgenin bir an önce istikrara kavuÅŸması için karşılıklı görüş alışveriÅŸinde bulunulması için önemli fırsat. Aramızdaki sorunları konuÅŸarak çözeceÄŸiz. Sincar Türkiye için kırmızı çizgi. Sincar'ın yeni bir Kandil olmasına müsaade etmeyeceÄŸiz. Irak'tan gelen açıklamalar da önemli. Türkiye güvenliÄŸini tehdit altında hissederse gerekini yapmaktan çekinmez. Irak da hassas bir dönemden geçiyor, bizim de Irak'a yardımcı olmamız gerekiyor. Irak'ın da kabul ettiÄŸi, PKK'nın Sincar'dan sökülüp atılması temel öncelik, bu konuda iÅŸbirliÄŸi yapacağız.  Bu noktada (BaÅŸika konusunda) Ã§ok yoÄŸun diplomasi devam ediyor. Biz orada 6 bine yakın insanı eÄŸittik. 700'ün üzerindeki DEAÅž militanı da etkisiz hale getirildi. BaÅŸika önemli bir unsur. Bu noktada oluÅŸan rahatsızlıkları gidermek de bizim önceliÄŸimiz."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.