Sosyal Medya

Güncel

Merkel: Hesabını soracağız!

Merkel, bugün Başbakanlık'ta yaptığı açıklamada, İtalya Başkanı Paolo Gentiloni'nin, saldırıya ilişkin aranan Anis Amri'nin polise ateş ettikten sonra çıkan çatışmada öldürüldüğü bilgisini verdiğini belirterek İtalyan polisine teşekkür etti.



'DEVAM EDECEĞİZ'

Amri'nin öldürülmesinden sonra da Almanya'da saldırıya ilişkin soruşturmanın devam edeceğini ve güvenlik güçlerinin bu yönde çalışmalarını sürdüreceğini vurgulayan Merkel, "Onlar (güvenlik güçleri), Amri'nin eylemi hakkında kimin ne bildiğini ortaya çıkarana kadar durmayacak. Kim destek vermiş veya onu korumuş olabilir? Başka suçlular veya yardım edenler varsa, onları hesaba çekeceğiz" dedi. Dünya çapında dostların dayanışmasını hissettiklerini ifade eden Merkel, "Terörizm bize meydan okuyor" şeklinde konuştu. Merkel, Avrupa'da ve Avrupa dışında teröre kararlı ve etkin bir şekilde karşı çıkıldığını bilmenin iyi olduğunu kaydetti. Amri olayının birçok soruyu ortaya da çıkardığına işaret eden Merkel, olayın tüm yönlerinin araştırılacağını, ihtiyaç duyulan yerlerde gerekli siyasi veya yasal değişikliklerin yapılacağını aktardı. Almanya'da oturum hakkı olmayanların Tunus'a geri gönderilmelerine ilişkin Tunus Cumhurbaşkanı El-Baci Kayid es-Sibsi ile görüştüğünü aktaran Merkel, geri gönderme sürecinin hızlandırılması ve bu ülkeye geri gönderilerin sayısının artırılması gerektiğini kaydetti. Merkel, Almanya'da herkesin güvenini sağlamak için yoğun bir şekilde çalışacakları sözlerine ekledi.

 Berlin'deki TIR saldırısının şüphelisi öldürüldü

MAIZIERE: TÜM KONULARDA İŞBİRLİĞİ TAAHHÜDÜ ALDIK

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere de İçişleri Bakanlığında yaptığı açıklamada, bugün telefonda görüştüğü İtalyan mevkidaşı Marco Minniti'nin, Milano'da öldürülen kişinin Berlin'de Breitscheidplatz Meydanı'ndaki Neol pazarına saldırı yapmak suçlamasıyla aranan şüpheli Anis Amri olduğunu aktardığını belirtti.

Amri'nin gece saat 03.00'te polis tarafından kontrol edildiği sırada hemen silahla ateş ettiğini İtalyan polisin şüpheliyi vurduğunu anlatan Maiziere, İtalyan makamlarının parmak izi eşleştirmesi sonucu şüphelinin kimliğini tespit ettiğini kaydetti. Mevkidaşı Minniti'yi İtalyan polisinin başarısından dolayı kutladığını söyleyen Maiziere, "Özellikle mükemmel bir iş çıkaran ve cesaretli olan iki polise teşekkür ediyorum. Polislerden biri çok hafif yaralandı. Bu saldırgandan artık bir tehlike oluşmayacağından dolayı ben çok rahatladım." dedi. Alman Kriminal Dairesi'nde çalışan bir ekibinin soruşturma yapması için bugün İtalya'ya gideceğini ifade eden Maiziere, Minitti'nin kendisine tüm konularda işbirliği yapmayı taahhüt ettiğini kaydetti. Maiziere, Almanya'ya yönelik terör tehlikesinin değişmediğini ve tehdidin yüksek olduğunu ifade ederek, uluslararası terörizmle mücadelede uluslararası ve transatlantik işbirliğinin önemini vurguladı. Bu saldırının sonuçlar çıkarılacağını ve Adalet Bakanı Heiko Maas ile görüşerek tedbirler alınacağını ifade eden Maiziere, Almanya'yı daha güvenli yapmak için yeni öneriler getireceğini kaydetti. Berlin'de pazartesi akşamı bir tırın Noel pazarına girmesi sonucu 12 kişi hayatını kaybetmiş, 48 kişi yaralanmıştı.

Tırda yapılan aramalarda 24 yaşındaki Tunus vatandaşı Anis Amri'ye ait olduğu ileri sürülen belgeler bulunmuş, bunun üzerine saldırıyla ilgili soruşturmayı yürüten Federal Savcılık, Almanya ve Avrupa genelinde aranan Amri'nin yakalanmasına yardım edecek bilgiyi sağlayacak kişilere 100 bin avroya kadar para ödülü verileceğini duyurmuştu. İtalya İçişleri Bakanı Marco Minniti, Amri'nin Milano kenti yakınlarında sabaha karşı polisle girdiği çatışmada ölü ele geçirildiğini açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.