Sosyal Medya

Ekonomi

Doları uçuran 4 sebep

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, ABD Başkanı seçilen Donald Trump’ın, dışarıdaki yatırımları içeri çağırma politikasının doları bütün ülkelerin parası karşısında çok güçlendirdiğini belirtti. Türkiye’nin bu durumdan bir miktar daha fazla etkilendiğini söyleyen Kaynak, bu nedenleri FET֒nün ülkeye zarar vermeye çalışması, AP kararı, Rus turistin azalması ve DAEŞ şeklinde açıkladı. Kaynak, benzer bir sürecin 2008-2009 dünya global finansal krizinde de yaşandığını hatırlatarak, o dönemde çok önemli, günlük hayata dokunan önlemlerin alındığını ve Türkiye’nin süreci dünyada en iyi atlatan ülke olduğunu vurguladı.



Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında Gümrük BirliÄŸi’nin de gündeme geldiÄŸini belirten Veysi Kaynak, ÅŸunları söyledi: “Gümrük BirliÄŸi konusunda Ekonomi Bakanımız, Gümrük ve Ticaret Bakanımız, Avrupa BirliÄŸi Bakanımız, bilgiler verdiler bu kurulda. Zannediyorum Ekonomi Bakanımız Nihat Zeybekçi Ä°sviçre’de Gümrük BirliÄŸi ile ilgili gerek Avrupa tarafındaki, gerekse Türkiye tarafındaki bakış, bunun her iki tarafın da yararında olduÄŸu, devam etmesi gerektiÄŸi ancak revize edilecek alanların tespit edilerek revize edilmesi gerektiÄŸini belirtti. Yani ne Gümrük BirliÄŸi’nden çıkmayı konuÅŸtuk o gün biz, ne de Avrupa bunu konuÅŸuyor. Bunun revize edilecek alanları var.”
 
Avrupa ve Türkiye arasındaki anlaÅŸmazlık kötü bir yere giderse, kapıları açmak gibi bir durumun söz konusu olup olmayacağına iliÅŸkin soruya Kaynak, 3 milyon mülteci olduÄŸunu, olaya insanı noktadan bakmaya devam edeceklerini  ve insanın, pazarlık unsuru olamayacağı yanıtını verdi. Kaynak, Türkiye’nin, BirleÅŸmiÅŸ Milletler Mülteciler Yüksek KomiserliÄŸinin ölçülebilir deÄŸerleriyle bu meseleye 12,5 milyar dolar harcama yaptığını anlattı.
 
Avrupa’dan ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler’den mülteciler için Türkiye’ye yapılan yardım tutarına iliÅŸkin, ÅŸu bilgileri verdi: “7 Kasım’da bakanlığıma baÄŸlı kuruluÅŸların bütçelerini sunduÄŸumda verdiÄŸim rakam bütün dünyadan 512 milyon dolardı. Ama bugün bu rakamın sadece Avrupa BirliÄŸi bakımından 600 milyon avro ilave edildiÄŸini göreceÄŸiz. Åžimdi teknik bir ayrıntı ama Avrupa BirliÄŸi 1 milyar 200 milyon avrodan fazla parayı, hesabından çıkardı. GeldiÄŸimiz nokta itibarıyla 1 milyar 200 milyon avronun nasıl harcanacağının müzakeresi baÅŸlıyor.
 
Avrupa BirliÄŸi istiyor ki bunu, kendi STK’ları eliyle yapsın. Biz de istiyoruz ki biz bu iÅŸte deneyimli bir devletiz. Diyelim ki eÄŸitim sektöründe bizim okul ihtiyacımız var, biz okul yaptıralım. Avrupa BirliÄŸi ile sürecin tıkandığı noktalardan biri bu. Biz karşı çıkıyoruz. Biz diyoruz ki; Türkiye çadır devleti deÄŸil. Türkiye bu iÅŸleri çok baÅŸarılı yapan, dünyanın en iyi saÄŸlık sistemini kuran, en iyi hastanelerini, okullarını yapan bir ülke.” Bu yıl itibariyle 510 bin Suriyeli öğrencinin eÄŸitim hizmetinden yararlandığını dile getiren Kaynak, ÅŸunları söyledi: “Artık müfredatı biz belirliyoruz. YoÄŸun bir Türkçe, Arapça eÄŸitimi veriyoruz. Bunun bir kısmını Milli EÄŸitim Bakanlığı’mız meslek edindirme alanına ayırdı.
 
YÜKSEK FAİZLİ BORCA ÖNLEM
Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısına da deÄŸinen Veysi Kaynak, burada alınan kararların  perÅŸembe günü BaÅŸbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanacağını bildirdi. Åžirketlerin, yüksek faizli borçlanmasının önüne geçileceÄŸini belirten Kaynak, “Dolardaki yükseliÅŸ, ÅŸirketlerimizi çabuk etkiliyor. 2001 krizinde ÅŸirketler etkilenmiÅŸti, bu etkinin bankacılık sistemini etkilemesi ve Türkiye’nin maalesef bir finansal kaosa gitmesi... Alınan kararları hep beraber göreceÄŸiz, insanımızın günlük hayatına dokunan, ÅŸirketlerimizi finansal anlamda ve bankalarımızı rahatlatacak bir tedbirler paketini BaÅŸbakanımız açıklayacak. Bu kararların bir kısmı cuma günü, bir kısmı 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak. Ä°ÅŸ gücü piyasalarında da istihdamı arttıracak çalışmalar var.
 
16-12/05/kaynak.jpg
 
BEDELLİ ASKERLİK MÜMKÜN DEĞİL
BaÅŸbakan Yardımcısı Kaynak, “Bedelli askerlik var mı? “sorusunu ise “Bu soruyu iki oÄŸlum ve damadım da soruyor ama Türkiye’nin yurt içinde, yurt dışında çok önemli terörle mücadele operasyonları yaparken bedelli askerliÄŸin gündeme gelmesi bile mümkün deÄŸil. asla mümkün deÄŸil.” diye yanıtladı. Kaynak, Türkiye’de 2 milyon 750 bin Suriyeli, 100 binden fazla Iraklı, 9 bin Yezidi olduÄŸunu söyledi.  EKK’da da gündeme gelen Turkuaz Kart’ta ise çalışma, oturma ve vatandaÅŸlığa giden bir sürecin yaÅŸanacağını açıklayan Veysi Kaynak, sözlerine şöyle devam etti: “Bu bir süreç, yani herkes otomatik olarak vatandaÅŸ olmayacak elbette ki. Türkiye’de 50 bin yüksek tahsilli Suriyeli var. Bir yabancı iÅŸ gücü kanunu çıkardık. Öncelikle buradan baÅŸlayacağız.”
 
DÖVÄ°ZÄ° TL’YE ÇEVÄ°RME HAMLESÄ°
CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın, yastık altındaki doları TL’ye çevirme çaÄŸrısı tüm yurtta geniÅŸ yankı uyandırdı. Dolar ve eurodaki artışa karşı Türk parasının deÄŸer kazanması için ataÄŸa geçen esnaflar, dolarını bozdurup makbuzu getiren vatandaÅŸlar için Türkiye genelinde çeÅŸitli kampanyalar baÅŸlattı. Bazı iÅŸletmeler, 100 dolarını bozdurana bedava kahvaltı verirken, bazıları da çeÅŸitli indirimler yaptı. Kimi lokantalar 200 dolar bozduranlara ücretsiz dürüm verirken, züccaciyeler de 300 dolarını TL’ye çevirenlere  kahve, tencere ve fincan takımı hediye etmeye baÅŸladı. KahramanmaraÅŸ’ta bir maÄŸaza ise döviz bozduranlar için 3 bin ev eÅŸyasında indirime gitti. 
 
 
YÜKSELİŞİN SEBEPLERİ
BaÅŸbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, FED’in faiz artırım beklentisi ve Donald Trump’ın, dışarıdaki yatırımları ülkeye geri çağırma politikasının doları, bütün ülkelerin parası karşısında çok güçlendirdiÄŸini belirtti. Türkiye’nin bu durumdan bir miktar daha fazla etkilendiÄŸini söyleyen Kaynak, bu nedenleri şöyle sıraladı:
 
* Birincisi, bizim aslında 15 Temmuz’dan sonra Bakanlar Kurulunda deÄŸerlendirdiÄŸimiz bir hadiseydi. Bu FETÖ, darbe giriÅŸimini milletimizin kararlılığıyla ve cesaretiyle baÅŸaramadı. Bunun bitmeyeceÄŸini biz öngörüyorduk. ÇeÅŸitli yeni varyasyonlarla ülkemize zarar vermeye devam edecekti.
 
* Ä°kincisi, AB’nin yıllardır takip ettiÄŸi politikadan vazgeçip daha ırkçı daha radikal bir yöne kayması.
 
* Üçüncüsü geçen sene 24 Kasım’da Rusya ile yaÅŸadığımız uçak krizinden sonra turizmde meydana gelen gerilemeler.
 
* Buna ÅŸunu da ilave etmemiz lazım, gerek DHKP/C’nin, gerek PKK’nın gerekse DEAÅž’ın ÅŸehirlerde masum insanlara ve turizme yönelik sabotajlarının da önemli bir miktar payı var.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.