Sosyal Medya

Güncel

Peşmerge ve Haşdi Şabi elleri tetikte Telafer'de karşı karşıya!

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammed, yaptığı açıklamada, "Musul'un güneyinden harekete geçen Haşdi Şabi güçleri, Telafer'in batısında Peşmerge'nin kazdığı mevzi ve hendeklere kadar ulaştı, ancak bizim bölgelerimize girmeleri söz konusu değil." dedi.



Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Genelkurmay Başkanı General Cemal Muhammed, Telafer'in batısındaki Peşmerge mevzilerine ulaşan Şii milis gücü Haşdi Şabi ile aralarında hendekler bulunduğunu ve iki tarafın birbirinin bölgesine geçmediğini belirtti.
 
Haşdi Şabi'nin de bölgede hendek kazdığını söyleyen Muhammed, "Peşmerge güçleri bir yıldan uzun süredir hakimiyeti altındaki bölgelerde hendek kazmıştı. Kısa süre önce bölgeye gelen Haşdi Şabi milisleri de aynı şekilde hendek kazıyor. DEAŞ'a karşı sıcak bir gelişme olursa sadece o bölgede ortak hareket edilir. Bunun dışında o güçlerle herhangi bir dayanışma söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.
 
IKBY Başkanı Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sincar Askeri Sorumlusu Serbest Lezgin ise, Telafer'de Peşmerge güçleri ile Şii milisler arasında sorun yaşanmaması için sadece bu bölgede iki taraf arasında uzlaşıya varıldığını söyledi.
 
ORDUNUN PARÇASI KABUL EDİLİYOR
Söz konusu iki gücün Musul vilayeti sınırları içinde ilk defa karşı karşıya konuşlandığının altını çizen Lezgin, "Musul'u kurtarma operasyonuna ilişkin Peşmerge güçleri ile Irak ordusu arasında yapılan anlaşma Haşdi Şabi'yi de kapsıyor. Milisler, Irak ordusunun bir parçası olarak kabul ediliyor." dedi.
 
Musul'u terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonu kapsamında kentin güney bölgesindeki Kayyara kasabasından harekete geçen Şii milisler, 23 Kasım'da Türkmenlerin çoğunlukta yaşadığı Telafer ilçesine 3 kilometreye kadar yaklaşmıştı. Haşdi Şabi daha sonra DEAŞ'ın Musul üzerinden Suriye ile bağlantısını tamamen kesmişti.
 
PEÅžMERGE HAÅžDÄ° ÅžABÄ° ANLAÅžMAZLIÄžI
Peşmerge ile İran destekli Haşdi Şabi ilk defa Ekim 2015'te Salahaddin iline bağlı Tuzhurmatu'da karşı karşıya gelmiş ve ilçede günler süren sokak çatışmaları yaşanmıştı. Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge güçleri ile Şii milisler arasında ilçe merkezinde hakimiyet sağlama amaçlı bu çatışmalar, bölgede DEAŞ sonrası çıkabilecek yeni krizlerin işareti olarak görülmüştü.
 
Eski Irak Genelkurmay Başkanı Babekır Zebari de "Irak ve Kürdistan bölgesinde, DEAŞ tamamen bozguna uğratıldıktan sonra Haşdi Şabi ile Peşmerge güçleri arasında yaşanacak herhangi sürtüşmeden dolayı iç çatışma çıkma riski var." değerlendirmesinde bulunmuştu.
 
ERBÄ°L/AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.