Sosyal Medya

Güncel

Çin'den Türk iş adamlarına: ülkenizde savaş varken neden buraya geldiniz?

Geçen hafta Pekin’e Gıda Fuarı için giden Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 52 firma temsilcisi sabaha karşı otel odalarına gelen polislerin bu tuhaf sorusuyla karşı karşıya kaldı.



Olayı yaÅŸayanlardan BirliÄŸin BaÅŸkan Yardımcısı Hidayet KadiroÄŸlu, ülkeye girerken pasaport kontrolünde “neden geldiniz, ne kadar kalacaksınız” gibi sorularla uzun uzun sorgulanmalarına raÄŸmen bir saat sonra otel odasına gelen polislerin bu soruyu yönelttiklerini söylüyor.Aslında biraz araÅŸtırma yapınca olayın bir süredir rutin olarak yaÅŸandığı ortaya çıkıyor.
 
Bu yılın başından beri tekstil ve mobilya fuarlarına giden ihracatçıların da otel odalarına nazik de olsa “polis baskınları” yapılmış. Türkiye ile Çin arasındaki iliÅŸkiler bir süredir gergin. Rusya uçağının düşürüldüğü 2015’in sonlarında baÅŸlayan Çin-Türkiye iliÅŸkilerinde soÄŸuma, vizelerin zorlaÅŸtırılmasıyla baÅŸlıyor. Türkiye’nin Rusya ile iliÅŸkileri düzeltmesine raÄŸmen bir türlü düzelmiyor. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın G20 zirvesi için Eylül’de Çin’e gitmesi, orada yapılan anlaÅŸmalara raÄŸmen de bir türlü rayına oturamıyor.
 
Rakamlar bunun göstergesi. 2015’te 3.5 milyar dolar olan Türkiye’nin ihracatı bu yıl 2 milyar doları bile bulamayacak. Bu da 20 milyar doların üzerinde ithalat yapan Türkiye için dış ticaret açığının daha da artması demek. Çin’den gelen turist sayısı da Çin hükümetinin Türkiye’ye gitmeyi yasaklaması nedeniyle bu yılın ilk on ayında yüzde 50 azalarak 127 bin 906 oluyor.Çin’de yaÅŸayan iÅŸ dünyası temsilcilerinin iddialarına göre iliÅŸkilerin düzelmemesinde en önemli konu 4 milyar dolarlık füze alımı ihalesinin 2 yıl bekletildikten sonra iptal edilmesi. 
 
Ä°pek Yolu’nu canlandırmak ve 65 ülkeyi de kapsayan 21 trilyon dolarlık bir ekonomiyaratmak için “Bir KuÅŸak, Bir Yol” projesini sürdüren Çin için Türkiye önemli bir ülke. Ä°hracatını 2023’de 500 milyon dolara çıkarmayı hedefleyen Türkiye için de 2 trilyon dolar ithalat yapan 4 trilyon dolarlık ticaret hacmi bulunan Çin çok büyük öneme sahip. Ä°ÅŸ dünyasının isteÄŸi Türkiye’nin bu kırgınlığı gidermek için harekete geçmesi ve bir an önce ihracatı arttırmak için radikal ve köklü deÄŸiÅŸikliklere gitmesi. 
 
Çinlileri Kapadokya’ya getireceÄŸiz
 
HÄ°DAYET KadiroÄŸlu yaÅŸadıklarına kızgın deÄŸil. Aksine ihracatçılar olarak Türkiye hakkındaki dezenformasyonun giderilmesi için mücadele kararı aldıklarını söylüyor: “Ä°hracatçı arkadaÅŸlarımız bu yanlış algıyı kırmak için harekete geçtik. Çinli partnerlerimizi heyetler halinde Türkiye’ye getirmek için görüşmeler yaptık. Türkiye’nin savaÅŸ içinde bir ülke olmadığını göstereceÄŸiz. Çinliler Kapadokya’yı çok seviyor. Orada misafir edeceÄŸiz. Zincir market satın almacılarından, gıda sektörü temsilcilerinden 20 kiÅŸilik VIP alım heyeti Aralık’ta Türkiye’ye gelecek. Sonra Mart’ta baÅŸka bir heyeti ağırlayacağız. Bu arada yaÅŸadıklarımızı da bir rapor halinde Ekonomi Bakanlığı’na sunacağız. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.