Sosyal Medya

Dünya

Avrupa'da etekler tutuÅŸtu; Trump ÅŸoku!

ABD başkanlık seçimlerinde Trump'un 288 delegeye ulaşarak yeni başkan seçilmesinin ardından Avrupalı liderler ve politikacılardan ard arda tepkiler gelmeye başladı



ABD baÅŸkanlık seçimlerinde Trump'ın zafer kazanması Avrupalı siyasetçileri ÅŸoka uÄŸrattı. Fransa’nın ABD Büyükelçisi Gerard Araud, Trump’ın zafer kazanamsına yönelik, “Brexit ve bu seçimlerden sonra artık her ÅŸey mümkün. Gözlerimizin önünde bir dünya yıkılıyor“ ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Almanya Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, ARD televizyonunda yaptığı açıklamada, ABD’deki seçim sonuçlarının gidiÅŸatının kendisi için ağır bir ÅŸok olduÄŸunu kaydetti. Von der Leyen ayrıca, "Her ne kadar seçim kampanyaları hakaret ve kutuplaÅŸtırıcı sözlerle geçse de, bu demokratik özgür bir seçim" ÅŸeklinde konuÅŸtu.

SCHULZ: TRUMP İLE ÇALIŞMAK ÇOK ZOR OLACAK!

Avrupa Parlamentosu BaÅŸkanı Martin Schulz, Donald Trump’ın baÅŸkan seçilmesinin ardından yaptığı açıklamada “Trump ile çalışmak zor olacak” diye konuÅŸtu.

Amerikan politik sisteminin sık sık zor dönemden geçtiÄŸini belirten Sosyal Demokrat Partili (SPD) politikacı, bu sistemin Cumhuriyetçi Trump’ın baÅŸkanlığını kaldıracak kadar da güçlü olduÄŸunu vurguladı.

Schulz, Trump’ın seçim zaferini Ä°ngilizlerin AB’den ayrılama kararı aldığı Brexit referandumu ile karşılaÅŸtırdı. Ä°ngiltere’de de birçok insanın ciddiye alınmadığını hissettiÄŸi için oyları ile tepki verdiÄŸini kaydeden Schulz, seçmenin sesine kulak verilip hatalardan ders çıkarılması gerektiÄŸini savundu.

ABD'nin Almanya Büyükelçisi John B. Emerson Alman ZDF kanalında Trump'ın zafere yaklaşmasına yönelik değerlendirmede bulundu. Büyükelçi, "Trump'ın zaferi ABD için çok dramatik bir dönüşüm anlamına gelecek. Burada önemli olan Trump'ın böylesi kutuplaşmış bir ülkeyi birleştirecek bir strateji izleyip izlemeyeceği" şeklinde konuştu.

AB Dış Ä°liÅŸkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, Trump’ın seçim zaferine iliÅŸkin Twitter hesabından yaptığı ilk açıklamada, AB ve ABD arasındaki iliÅŸkilerin “diÄŸer tüm siyasi iktidar deÄŸiÅŸimlerinden daha karmaşık” olduÄŸunu kaydetti. Mogherini, ABD ile “birlikte çalışmaya devam edeceÄŸiz, Avrupa’nın dayanıklılığını yeniden keÅŸfedeceÄŸiz” paylaşımını yaptı.

YEŞİLLER ŞAŞKIN

Avrupa Parlamentosu’ndaki YeÅŸiller Grubu’nda ABD seçim sonuçlarına iliÅŸkin hayal kırıklığı hâkim. Avrupa Parlamentosu'nda YeÅŸiller Grubu BaÅŸkanı Rebecca Harms, Trump’ı korku saçan bir seçim kampanyası yürütmekle suçladı ve “Avrupa’da da popülist siyasi parti ve hareketler giderek daha fazla taraftar topluyor” diyerek uyardı.

LE PEN'DEN TRUMP'A TEBRÄ°K

Fransa’nın aşırı saÄŸcı Ulusal Cephe partisi lideri Marine Le Pen resmi sonuçlar henüz açıklanmadan Twitter hesabı üzerinden Cumhuriyetçi Donald Trump'ı kutlayarak, tebrik etti. Le Pen, "ABD'nin yeni baÅŸkanı Donald Trump ve Amerikan halkını tebrik ederim" yazdı.

Hollandalı aşırı saÄŸcı Özgürlük Partisi'nin (PVV) lideri Geert Wilders ve Ä°ngiltere'de AB ve göçmen karşıtı aşırı saÄŸcı UKIP’in eski lideri Nigel Farage, Trump’u tebrik ederek seçim sonuçlarından memnuniyetlerini dile getirdi. Wilders Twitter hesabından “Amerikan halkı ülkesini geri aldı” ÅŸeklinde bir mesaj paylaÅŸtı. Farage ise Trump'ın seçim zaferi ve Brexit referandumuna atıfta bulunarak "2016 iki büyük siyasi devrimin yılı gibi görünüyor” diye konuÅŸtu.

PUTÄ°N DE TEBRÄ°K ETTÄ°

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'nin 45. başkanı seçilen Donald Trump'a tebrik telgrafı gönderdi.

İngiltere'den ise seçim sonuçlarına dair henüz resmi anlamda bir tepki gelmedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.