Sosyal Medya

Kültür Sanat

Marvel'in ilk yaşayan Çizgi Kahramanı!

Dünyaca ünlü çizgi roman şirketi Marvel bu kez yaşanmış bir hikayeyi çizgi romana dönüştürdü. Beş çocuğuyla Madaya’da yaşam mücadelesi veren annenin hikayesini resme döken Marvel çizeri Dalibor Talajic, “Karakterlerin kalplerindeki özel güç onları süper kahraman yapar. Madayalı anne bu özel güce sahip” diyor.



Süperman, Spider Man, Deadpool ve daha nicesinden sonra hayal dünyamızın süper kahramanlarına dönüşen karakterlerin arasına bir yenisi daha eklendi. Ãœstelik kendisi hayal dünyasından deÄŸil; yaÅŸamın içinden, Suriye'den bize sesleniyor. Hırvatistanlı çizer Dalibor Talajic, ülkesinde yaÅŸadığı savaÅŸta gördüklerini 'Madaya Mom' adlı çizgi romanla aktarıyor. Romanın baÅŸ kahramanı ise Madaya'da insanlar hayatını kaybederken içerde beÅŸ çocuÄŸuyla yaÅŸam mücadelesi veren bir anne. Deadpool ve Red Wolf gibi birçok ünlü çizgi romanın sahibi Talajic kitabın oluÅŸum sürecini şöyle anlatıyor: “Madayalı anne yaÅŸam mücadelesini Abc News adlı kanal aracılığıyla duyurmaya çalışıyordu. Ocak ayında baÅŸlayan yazışmalar tam 9 ay sürdü. Sonrasında kanal, hikayeyi ABD merkezli ünlü çizgi roman ÅŸirketi Marvel'a getirdi ve Madayalı annenin süper kahramana dönüşme serüveni baÅŸladı. Romanın çizerliÄŸini ise benim üstlenmemi istediler. Böylece ben de hem kendi yaÅŸadıklarımı hem de Madayalı annenin yaÅŸadıklarını çizgilerimle anlattım.”

ANNENİN KALBİNDE ÖZEL BİR GÜÇ VAR

Çizer olarak görevinin yaÅŸananları en doÄŸru ÅŸekilde görsele aktarmak olduÄŸunu söyleyen Talajic, “Hepimiz hayatımızdaki zorluklarla yaÅŸamayı öğrendik ama Suriye'deki insanların yüzleÅŸtikleri ÅŸey gerçekten harap edici. Bu yıkıntıların içinden gelen annenin mesajlarını dikkatlice okuduÄŸunuzda gizli bir ÅŸiir olduÄŸunu fark ediyorsunuz. Sadece çocuklarıyla yaÅŸama tutunmaya çalışan annenin kelimelerinde savaşın, tüm dünyanın hiç var olmadığını hissediyorsunuz. GeleceÄŸe dair umutların onun için hiçbir önemi yok. O sadece evlatlarını koruyan bir anne. Süper kahramanlar güçleri, fizikleri ya da özel yetenekleri sayesinde süper kahraman olmazlar. Kalplerindeki özel olan onları süper kahraman yapar. Madayalı anne de bu kategorinin içine giriyor. Çünkü insan olmak ve insan kalmak için gereken güce sahip” diyor.

 



SAVAŞIN BUNALIMINI ÇİZDİM


Madaya Mom'ın başından beri gizli bir proje olduÄŸunu belirten çizer, “Anne hakkında öncesinde hazırlanabileceÄŸimiz hiçbir bilgi almadık. Kimsenin ona zarar vermesini istemediÄŸimiz için yüzünü dahi tasvir etmedik. Elimizde sadece kendisinin Suriye'den gönderdiÄŸi mesajlar, günlük konuÅŸmalar, basit fotoÄŸraflar vardı. Bunlara baÄŸlı kalarak ailesini ve kendisini çizmek zorundaydık. Savaşın en kötü yanı, insanın çaresiz ve güçsüz olduÄŸunu kabul ederek her yeni güne baÅŸlaması. O zamanlar beni en çok etkileyen buydu ve Madayalı annenin öyküsünde de bunu hissedip bir baÄŸ kurdum. Bu yüzden ne çizeceÄŸimi biliyordum. Patlamalar, ölümler gibi onlar için sıradan olanların yerine savaşın yaÅŸattığı bunalımı çizmeye çalıştım” ÅŸeklinde konuÅŸuyor.

DÃœNYA UZAKTAN BAKIYOR

Çizgi romanı incelediÄŸinizde görüntülerin genel verildiÄŸini ve çok fazla yakın plan olmadığını fark ediyorsunuz. Talajic, bunun sebebini dünyanın Suriye konusunda ne kadar uzaktan ve ilgisiz baktığını anlatabilmek olarak açıklıyor ve devam ediyor: “Ä°nsanların sahip oldukları her ÅŸeyden bihaber benliklerini görmelerini istedim. Haberleri izlerken bir anda televizyon kanalını deÄŸiÅŸtirip hiçbir ÅŸey olmamış gibi davrandığımızı insanların artık fark etmesini gerek. En temel mesaj da baÅŸka bir dünyanın olmadığını anlatabilmekti. Sadece yaÅŸadığımız dünya var ve dünyamız hayatını kaybeden insanlarla, açlıktan ölen çocuklarla dolu. Madaya Mom bir annenin gerçek hikayesi. Aslında o da diÄŸerleri gibi sadece bir anne.”

 

Kimse dur demiyor

Ä°nsanların Suriye konusunda sürekli bir taraf seçtiklerini söyleyen Talajic, “Ama bir noktayı kaçırıyorlar. O da milyonlarca insanın 'Artık yeter!' deyip ülkelerini terk etmesi. Böyle bir ÅŸey daha önce hiç yaÅŸanmadı ve biz bu konu hakkında sadece bir iki kelime söyleyip konuyu deÄŸiÅŸtiriyoruz. Suriye hakkında dünyanın duyarsız tavrı ÅŸimdiye kadar görülmedi. Ä°nsanların arkasını dönüp hiçbir ÅŸey olmamış gibi davranmalarını aklım almıyor. Her an her yerde savaÅŸ mümkün olabilir ama bu gaddarlığa kimse dur demiyor” ifadelerini kullanıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.