Sosyal Medya

Bilim Teknoloji

Dev teleskop 'gözetlemeye' başladı

Uzay keşfi politikasında Batı'yla yarış halinde olan Çin, 500 metre genişliğinde olacak Aperture Spherical Radio Telescope (FAST) adlı dev teleskopun faaliyete geçtiğini duyurdu.



1.2 milyar dolara maledilen dev teleskop Guizhou eyaletinin güneybatısındaki bir vadiye inşa edilidi.

Teleskobun aynasına 4,450 adet üçgen ÅŸekilli paneli monte edilirken, Çin FAST teleskobuyla Porto Rico'daki 305 metre geniÅŸliÄŸindeki Arecibo Gözlemevi'ni geride bırakmayı amaçlıyor. 

Çinli gökbilimciler, uzay araştırmalarında bugüne kadar ağırlıklı olarak dış kaynaklardan elde edilen verilerin kullanıldığını, FAST sayesinde uzay keşfinde atılım yapacaklarını belirtti.

Çin Astronomi Topluluğu genel direktörü Wu Xiangping, 'FAST sayesinde uzaydaki daha zayıf ve uzaktaki radyo sinyalini tespit edebileceklerini' belirtti.

Wu, FAST sayesinde evrenin kökenine uzanan araştırmalar yapacaklarını ve Dünya dışı akıllı varlıkların izini arayacaklarını belirtti.

Çinli yetkililer, temeli Mart 2011'de atılan teleskobun gelecek yıl tamamlanacağını belirtti. 2020'de yörüngede yeni uzay istasyonunu faaliyete geçirmek isteyen Çin, Ay'a yeni bir keşif aracı ardından insan göndermeyi planlıyor.

Kaynak: Xinhua

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.