Sosyal Medya

Coğrafyamız

El Bab ve Dabık DAEŞ için neden önemli?

Fırat Kalkanı Operasyonu’nda yeni hedef olan El Bab yolundaki Dabık, DAEŞ için kıyamet alameti olarak kabul ediliyor.



El-Bâb'daki bir yenilgi, terör Ã¶rgütü DAEÅž için sonun baÅŸlangıcı, yani kendi kıyametleri olabilir.

Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü ve Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cengiz Tomar, El Bab ve Dabık'ın DAEŞ için önemini, aynı zamanda bölgede yaşananların Evangelist Hristiyanlıkla bağlantısını Aljazeera Türk'e yazdı.

EL BAB, IŞİD'İN KIYAMETİNİN KAPISI MI?

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) 24 AÄŸustos’ta baÅŸlattığı “Fırat Kalkanı” Operasyonu'yla öncelikle Türkiye sınırındaki stratejik nokta Cerablus’u ele geçirdi. Bu operasyonun ikinci aÅŸamasında Cerablus’un batısına doÄŸru A‘zez-Mâre‘ hattına  kadar Türk sınırı IŞİD’ten temizlendi. Üçüncü aÅŸamada ise harekât derinleÅŸtirilerek IŞİD’in Kuzey Suriye’deki son kalesi el-Bâb hedefleniyor.

Arapça’da “kapı” manasına gelen el-Bâb, IŞİD’in Suriye’nin kuzeyindeki en önemli direnç noktası Halep’e 40 km mesafede. Daha da önemlisi, IŞİD’in en çok vurgu yaptığı, dünyanın sonunu getireceÄŸi rivayet edilen Kıyamet Savaşı’nın yapılacağı Dâbık’a da yaklaşık 40 km uzaklıkta.

IŞİD İÇİN DABIK'IN ANLAMI NE?

Dâbık’ın tarihsel ve sembolik iki önemi var. Birincisi, Osmanlıların Arap topraklarındaki 400 yıllık idaresinin baÅŸlangıç noktası. Yavuz Sultan Selim 1516’da bu bölgede Memlükler’e karşı Merc-i Dâbık (Dâbık Ovası) Savaşı’nı kazanarak önce Suriye, ardından Mısır ile Arabistan yarımadasını hâkimiyeti altına aldı. Geçenlerde bu savaşın 500. yıldönümüydü. TSK’nın Suriye’de sürdürdüğü Fırat Kalkanı Harekâtı da bu sembolizme uygun bir ÅŸekilde zaferin kazanıldığı gün olan 24 AÄŸustos’ta baÅŸlatıldı.

SURİYE: HAÇLI-MÜSLÜMAN SAVAŞLARININ MERKEZİ

Günümüzü de ilgilendiren ikinci sembolik önemi ise IŞİD’in militan ve sempatizanlarını motive etmek için neÅŸrettiÄŸi yayınlarda sürekli olarak kullandığı Dâbık (Kıyamet) Savaşı söylemi. Örgütün Ä°ngilizce olarak yayımladığı dergisinin adı “Dâbık”, Arapça olarak neÅŸrettiÄŸi derginin ismi ise “Konstantiniyye” yani Ä°stanbul. Yayınlarına göre, IŞİD’in yakın hedefi Ä°stanbul; uzun vadeli hedefi ise Roma (Vatikan). Bu haliyle ülkemizi de yakından ilgilendiriyor. IŞİD’in yayınlarında Suriye bölgesi tarih boyunca Haçlılar ile Müslümanlar arasında yapılan savaÅŸların merkezi olarak sürekli vurgulanıyor.

IŞİD HADİS-İ ŞERİF'İ ALET EDİYOR

Halbuki Türkiye sınırına 20 km mesafedeki Dâbık, Halep’in kuzeyinde stratejik önemi çok fazla olmayan küçük bir belde. Ancak askeri ve stratejik açıdan ehemmiyeti olmayan bu bölge, IŞİD mitolojisi ve propagandasının en önemli ögelerinden biri. Örgüt, Dâbık Savaşı’nı, Hz. Peygamber’den gelen bir rivayete dayandırarak hem kendini meÅŸrulaÅŸtırmak hem de yeni militanlar devÅŸirmek için kullanıyor. Zira dünyanın sonuna dair kehanetvârî rivayetler insanların hep ilgisini çeker. Son yıllarda önemli ulusal televizyon kanallarında dünyanın sonu ve Kıyamet’le ilgili yapılan yayınların sıklığı da bunun bir göstergesi. Holywood’un konuya ilgisi de oldukça fazla.

HRİSTİYANLIĞIN ARMAGEDDON'UNA GÖNDERME

IŞİD hem Ä°slam dinini hem de Müslümanların Kıyamet’e dair ilgi ve korkularını psikolojik olarak iyi tahlil ediyor ve bunun üzerine gidiyor. Şüphesiz örgütün militan devÅŸirdiÄŸi Batı dünyasında da Armageddon Savaşı baÅŸta Evenjelistler olmak üzere bazı çevreler tarafından önemseniyor. Hıristiyan literatüründe Armageddon Savaşı’nın yapılacağı rivayet edilen Filistin’deki Har Megiddo (Megiddo Tepesi), IŞİD literatüründe Melhame-i Kübra’nın (Son SavaÅŸ) yapılacağı Kuzey Suriye’de Dâbık’a denk geliyor. Rivayette savaşın sonunda Ä°sa Mesih’in yeryüzüne ineceÄŸi anlatılıyor. Böylece örgüt Batı’dan devÅŸirdiÄŸi militanların zihin dünyasına da hitap ediyor.

KAFÄ°RLERLE MÃœSLÃœMANLAR ARASINDAKÄ° SON SAVAÅž

IŞİD bu iddiasını Hz. Peygamber’den rivayet edilen: “Rumlar, A'mak ve Dâbık isimli mahallere inmedikçe kıyamet kopmaz” cümlesiyle baÅŸlayan melhame/fiten hadisine dayandırıyor. Bu rivayetteki A’mak, Amik ovası; Dâbık ise Suriye’nin kuzeyinde bir belde. Buna göre, Kıyamet’ten önce “kâfirlerle” Müslümanlar arasında yapılacak son savaÅŸ (Kıyamet Savaşı, Melhame-i Kübrâ, Armageddon) burada vuku bulacak ve Müslümanlar galip gelecek.

IŞİD'İN GÖZÜNDE TÜRKİYE

Tabii IŞİD’in Müslümanlar olarak kastettiÄŸi kesim sadece kendi mensupları. Burada ‘Rumlar’ olarak kastedilen ise, yaygın kanının aksine Yunanlılar deÄŸil Romalılar ya da Haçlılar. Anadolu, Ä°slam’ın ilk dönemlerinde baÅŸkenti Ä°stanbul (Konstantiniyye) olan Bizans’ın (DoÄŸu Roma) elinde olduÄŸundan bölge Bilad-ı Rum, halk da ehl-i Rum olarak anılmıştır. O nedenle OrtaçaÄŸ Arap kaynakları Anadolu’yu Selçuklu fetihlerinden sonra da Rum olarak adlandırmaya devam etti. Nitekim Arapça kaynaklar Anadolu Selçuklularını “Selâcika-i Rum” olarak zikreder. Dolayısıyla IŞİD, OrtaçaÄŸ sembolizmine uygun olarak Anadolu’yu (Rum diyarını) elinde tutan Müslüman Türkleri de kastediyor olmalı.

IŞİD, Ä°stanbul’u ve Anadolu’yu elinde tutan ve kendilerine göre Batı’nın müttefiki olan bizleri bu rivayette geçen düşmanlarıyla özleÅŸtiriyor. Zira bu savaşın sonunda galip gelen Müslümanlar Ä°stanbul’u da ele geçirecekler. Dahası IŞİD’e göre, “Fatih’in 1453’teki fethi, Hz. Peygamber’in (Letuftahanne) hadisinde müjdelenen fetih deÄŸil ve bu fetih IŞİD tarafından Dâbık Savaşı’nın kazanılmasından sonra gerçekleÅŸtirilecek… Daha sonra da Hıristiyanlığın baÅŸkenti Roma (Vatikan) fetholunacak”.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.