Sosyal Medya

Güncel

Balyoz'un dokunulmazı FETÖ'nün darbeci albayı

TRT’ye baskın düzenleyen grubu yöneten Muhafız Alay Komutanı Albay Muhammet Tanju Poshor, Balyoz davasına temel olan 1. Ordu Komutanlığı’ndaki seminerin ‘koordinatör’ü olmasına rağmen yargılanmadı.



Habertürk'ün haberine göre, CumhurbaÅŸkanı Tayyip ErdoÄŸan, geçen yıl temmuz ayında ‘Muhafız Alayı Sancak Töreni'ne katıldı. Törende, Muhafız Alay Komutanı Albay Muhammet Tanju Poshor görevi Albay Muhsin Kutsi Barış'a teslim etti. Görev deÄŸiÅŸiminin ardından Poshor, Kosova'daki NATO birliÄŸinde görevlendirildi. 15 Temmuz darbe giriÅŸiminin ardından gerek Poshor gerekse Barış, TSK'dan ihraç edilen isimler arasında yer aldı. 14 Temmuz'da Türkiye'ye dönen ve TRT baskınını yapan grubu yönettiÄŸi ortaya çıkan Poshor'un ifadesine HABERTÃœRK ulaÅŸtı. Poshor ifadesinde ÅŸunları söyledi:

ŞÜPHELENMEDÄ°M: 14 Temmuz'daki uçak biletimi yaklaşık 1.5 ay önce satın almıştım. Darbe giriÅŸiminden bir gün önceye denk gelmesi tesadüftür. Ä°znimin de bu tarihe gelmesi tamamen tesadüftür. Havaalanından iner inmez Muhafız Alayı Komutanlığı'nın isteÄŸi üzerine Köşk'teki yerine gittim. CumhurbaÅŸkanı BaÅŸyaveri Ali Yazıcı ve ÃœsteÄŸmen Arif ile karşılaÅŸtım. Muhsin Kutsi Barış odasına çay içmeye çağırdı. Bir ÅŸeyden şüphelenmedim.

KAMUFLAJLARI GÄ°YDÄ°M: Alay Komutanı Muhsin Kutsi Barış IŞİD tehdidinden bahsetti, ben de inandım. Bu inançla hareket ettim. TRT'ye Fatih uzman ve Yusuf uzmanla gittik. Barış'ın bana ayarladığı kamuflajları giymiÅŸtim. Beylik tabancam ve MP5 marka tabanca vardı. 

BÄ°LDÄ°RÄ°YÄ° GÖRÃœNCE ANLADIM: Ãœmit Gencer Yarbay yukarıya çıkmıştı. Okunan bildiri Ãœmit Yarbay'ın elindeydi. Ä°lk paragrafına da göz attım. Darbe giriÅŸimini orada anladım. Ona, “Bildiriyi sen okuma, başın belaya girer” dedim. Neden bildiriyi okumaktan vazgeçerek spikere okuttuÄŸunu bilmiyorum.

HELÄ°KOPTER BENÄ° DE VURDU: Darbecilere ait helikopterden açılan ateÅŸte ÅŸarapnel parçası isabet etti ve sırtımdan yaralandım. Muhafız Alayı'ndan Tabip Albay Okan geldi ve ambulansla bizi GATA'ya götürdü. Sadece MP5 ile sivilleri uzaklaÅŸtırmak için havaya ateÅŸ ettim.

KOMUTANININ Ä°STEĞİ KIRILMAZ: (Yurtdışında görevliyken, izinli olduÄŸu dönemde Ankara'da baÅŸka göreve çaÄŸrılmasının normal olup olmadığı sorulunca) Bunu görev olarak deÄŸerlendirmemek lazım. Muhafız Alay Komutanlığı'nda mevcut alay komutanı, önceki alay komutanlarını kendi komutanı telakki eder. Eski alay komutanları, mevcut alay komutanının isteÄŸini kırmazlar.

BARIÅž DARBECÄ°: Ben kesinlikle Cemaatçi deÄŸilim, tasvip etmiyorum. Sosyal demokrat dünya görüşüne sahibim. Beni çağıran Albay Muhsin Kutsi Barış demek ki darbeci. Rejideki yarbay hariç diÄŸer TRT'ye gelenlerin hiçbirisinin darbe giriÅŸiminden haberlerinin olduÄŸunu zannetmiyorum.

BALYOZ'DA DAVA AÇILMAYAN İSİMDİ

Albay Muhammet Tanju Poshor'un ismi ‘Balyoz davası'nda geçmiÅŸ ve tanık olarak ifade vermiÅŸti. Balyoz davasına konu olan 1. Ordu Komutanlığı'ndaki seminerde ‘koordinatör' olarak görev yapan Poshor, o dönemde binbaşıydı. 1. Ordu'daki seminere katılan, hatta katılmayan bazı isimler tutuklandı, ancak Poshor tutuklanmadı. Kumpas soruÅŸturmaları kapsamında telefon kayıtları incelendi. Bu incelemelerde dikkat çeken isim Poshor'du. Poshor'un ÅŸu an yurtdışında olan FETÖ'cü yazar Tuncay Opçin ile telefon trafiÄŸi tespit edildi. Balyoz'un sanıklarından emekli TuÄŸgeneral Süha Tanyeri, dava dosyasında yer alan ve kendisine ait bloknot defteriyle ilgili, “Bu defter benim seminerde not tuttuÄŸum bloknottur. Yazılar da bana aittir. Bu bloknotu seminer sonunda seminer koordinatörü olan Poshor'a teslim ettim. Poshor, Abdullah Gül'ün CumhurbaÅŸkanlığı döneminde Muhafız Alay Komutanı oldu; halen de kurmay albay olarak bu görevi sürdürüyor. Davaya hiç bulaÅŸtırılmadı, sadece tanık olarak dinlenildi. Ä°lginçtir, hükümete karşı darbe planlanıyor, ‘darbe planının koordinatörü' olan subay Muhafız Alay Komutanı oluyor” demiÅŸti.

ÅžOK MANGALARI EZÄ°YETÄ°

Poshor'un adı, emekli Kurmay Albay Mustafa Önsel'in ‘AÄŸacın Kurdu, Fethullah'ın Askerleri' adlı kitabında da geçiyor. Kitaptaki iddiaya göre Poshor, tabur komutanlığını yaptığı Kara Harp Okulu Malazgirt Taburu'nda askeri liselerden gelen Harbiyelilere ‘ÅŸok mangası' denilen bezdirme yöntemlerini uyguladı. Okuldan uzaklaÅŸtırılan Harbiyelilerin yerlerine Cemaatçi öğrenciler yerleÅŸtirildi. Önsel, katıldığı bir televizyon programında Poshor için ÅŸu ifadeleri kullandı: “Hele aralarında biri var ki adını Cemaat'le ilgili diye duyduÄŸumda beynimden vurulmuÅŸa dönmüştüm. Bu adam silah arkadaşımdı, komÅŸumdu, annesinin çorbasını içtim, annemin çorbasını içti, kardeÅŸim gibiydi. Seminere katılmadığım halde ‘Balyoz'dan 4 yıl yattım. Bu arkadaÅŸ yükseldi, baÅŸka yerlere geldi.”

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.