Sosyal Medya

Güncel

İdam için formül bulundu

Yeni bir kanuni düzenlemeye ya da referanduma gerek kalmaksızın darbecilerin idamla cezalandırılabileceği ortaya çıktı. Hukuk Araştırmaları Derneği Yönetim Kurulu (HUDER) üyesi ve aynı zamanda Konya Barosu Avukatı Harun Akdere, Askeri Ceza Kanunu’nun 54, 55, 56. maddelerinin vatana ihanet eden asker kimlikli hainlere ölüm cezası verilmesini öngördüğünü belirtti.



Türkiye Büyük Millet Meclisi, Beştepe Külliyesi, MİT ve Emniyet binalarını bombalayıp, 246 vatandaşımızı şehit eden TSK içerisinde yuvalanmış FETÖ cuntacılarına idam cezasının herhangi bir kanuni düzenlemeye gerek kalmaksızın verilebileceği ortaya çıktı.

HUDER Yönetim Kurulu Üyesi Konya FETÖ soruşturmasının önemli isimlerinden Avukat Harun Akdere askeri ceza kanunun 54,55,56 maddelerinin vatana ihanet eden asker kimlikli hainlere idam cezası verilmesini öngördüğünü, herhangi bir düzenleme yapılmaksızın askeri ceza kanununun işletilmesi durumunda darbecilerin idamla cezalandırılabileceğini belirtti.

Hukuk AraÅŸtırmaları DerneÄŸi Yönetim Kurulu (HUDER) üyesi ve aynı zamanda Konya Barosu Avukatı Harun Akdere, darbecilerin yargılanması ve kamuoyunda çokça tartışılan idam cezasıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. 246 kiÅŸiyi gözünü kırpmadan katleden katillere verilecek cezanın kamuoyunu tatmin etmemesi durumunda toplumda büyük bir rahatsızlığa, darbe heveslisi olan zihniyette de moral ve motivasyona sebebiyet vereceÄŸini kaydeden Akdere, Türkiye idam cezasının kaldırılmış olmasına raÄŸmen, halen askeri ceza kanununda yer aldığını, referandumla vakit kaybetmeksizin basit bir yorumla kanunun ilgili maddelerinin iÅŸletilebileceÄŸini belirtti.

“FEVKALADE ZAMANLARDA HIYANET ÖLÃœMLE CEZALANDIRILIR”

Askeri Ceza Kanununun 54,55,56. maddelerinin seferberlik ya da yakın savaÅŸ tehlikesi durumunda ordu içerisinde Türkiye Cumhuriyeti’ne ihanet edenlere, fesat çıkartanlara idam cezası verilmesini öngördüğünü vurgulayan Akdere, “Türkiye fiilen bir savaşın ortasında, Suriye ve Irak merkezli saldırıların hedefindeyiz. Ãœlkenin bir bölümünde hendekçilere karşı ciddi operasyonlar yürütülüyor, DAEÅž denen örgüt Ä°stanbul’da havalimanını vuracak kadar gözünü karartmış, istiklal mücadelesi verdiÄŸimiz bir süreçte asker içerisine yuvalanmış FETÖ’cü bir grup darbe gerçekleÅŸtiriyor. Bu askeri kanunun 55. maddesinde yer alan ‘(1) Seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyeti’ni tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduÄŸunu gösteren fevkalade zamanlarda Türk Ceza Kanununun 129’uncu maddesinin birinci fıkrasında yazılı cürümleri iÅŸleyenler veya iÅŸlemeye teÅŸebbüs edenler (Harb hıyaneti) cürümünden dolayı ölüm cezası ile cezalandırılırlar’ maddesi ile birebir örtüşüyor” dedi.

REFERANDUMLA VAKÄ°T KAYBEDEMEYÄ°Z

Ä°lgili maddenin iÅŸletilmesi durumunda yeniden idam cezası getirme gibi bir adımın atılmasına gerek kalmayacağını söyleyen Akdere sözlerini şöyle sürdürdü: “Biliyorsunuz idam cezası sivil mevzuatta yok. Yeni bir düzenleme yapılmasına AK Parti ve MHP dışında destek verileceÄŸini sanmıyorum. HDP ve CHP’nin idam yasasına olumsuz bakacağı biliniyor. Referandum dışında bir seçenek de görülmüyor. Türkiye’nin açık darbe giriÅŸimine karşı referandumu bekleyecek vakti de yok. Askeri Ceza Kanununun ilgili maddelerini iÅŸletmek suretiyle gözü dönmüş asker darbeciler idamla yargılanabilir. TBMM’yi bombalayıp kendi halkını katleden, baÅŸkomutana suikast düzenleyecek kadar gözü dönen alçaklara verilecek ceza orantılı olmaz ise toplumsal bir kaosa sürüklenmemiz içten dahi deÄŸil. Cezanın suçla orantılı olması gerekir. Ä°dam, gelecekte darbeye heveslenenlere bir ders niteliÄŸindedir.”

Ä°ÅžTE ASKERÄ° CEZA ANUNUNDAKÄ° O MADDELER

Akdere’nin iÅŸaret ettiÄŸi Askeri Ceza Kanununun 54,55,56. maddelerinde idam cezasıyla ilgili ÅŸu ifadelere yer veriliyor:

Cürümler ve cezaları

BÄ°RÄ°NCÄ° FASIL

Hıyanet Vatan aleyhindeki cürümler:

Madde 54 Vatan aleyhinde bir cürüm yapan askeri ÅŸahıslar hakkında Türk Ceza Kanununun 125 inciden 145 inci maddeye kadar olan maddeleri hükümleri tatbik olunur.

Harb hıyaneti:

Madde 55 (1) Seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduÄŸunu gösteren fevkalade zamanlarda Türk Ceza Kanununun 129 uncu maddesinin birinci fıkrasında yazılı cürümleri iÅŸleyenler veya iÅŸlemeye teÅŸebbüs edenler (Harb hıyaneti) cürümünden dolayı ölüm cezası ile cezalandırılırlar.

(2) Az vahim hallerde ölüm cezası yerine müebbet veyahut on beş seneden aşağı olmamak üzere ağır hapis cezası verilebilir. Maksat hasıl olursa her halde ölüm cezası verilir.

Milli Müdafaaya hıyanet:

Madde 56(1) Bu maddede gösterilen fiilleri işliyenler ve bunlara teşebbüs edenler (Milli Müdafaaya hıyanet) cürmünden dolayı aşağıda yazılı cezalarla cezalandırılırlar.

A) Türk Ceza Kanununun 133 üncü maddesinde ve 136 ncı maddesinin siyasi ve askeri casusluÄŸa dair 3 üncü fıkrasında yazılı cürümleri iÅŸliyenlere Türk Ceza Kanununa göre ceza verilir. Bu cürümleri seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduÄŸunu gösteren fevkalade zamanlarda iÅŸleyenler veya iÅŸlemeye teÅŸebbüs edenler, 136 ncı maddenin son fıkrasında suçlunun taksirine müstenit olarak yazılı olan haller hariç olmak üzere, ölüm cezasıyla cezalandırılır. B) DoÄŸru olması halinde askeri veya siyasi bir sır teÅŸkil edecek olan evrak ve vesaikı ve sair maddeleri Milli Müdafaaya hıyanet maksadıyla sahte olarak vücuda getiren veya bu suretle vücuda getirilmiÅŸ olduÄŸunu bildiÄŸi halde bunları aynı maksatla bir baÅŸkasına bildiren veya tevdi edenler hakkında on beÅŸ seneden aÅŸağı olmamak üzere ağır hapis cezası verilir. Fiil seferberlikte veyahut Türkiye Cumhuriyetini tehdit eden yakın bir harb tehlikesi mevcut olduÄŸunu gösteren fevkalade zamanlarda iÅŸlenmiÅŸ ise failleri ölüm cezası ile cezalandırılırlar.”

ASKERİ CEZALAR ÖLÜM CEZASI

Madde 20-1 Ã–lüm Cezası. Buna mahkûm olan kimsenin hayatının izale olunmasıdır. Bu ceza askeri ÅŸahıslar hakkında askeri bir cürümden dolayı hükmedilmiÅŸ ise mahkûmun kurÅŸuna dizilmesi suretiyle infaz olunur.

 

Yeni Akit Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.