Sosyal Medya

Ekonomi

Euro Bölgesi'nde büyüme 12 ayın zirvesinde

9 üyeli Euro Bölgesi'nde, GSYH ilk çeyrekte yüzde 0.6 ile 12 ayın zirvesinde gerçekleşti



Euro Bölgesi, bu yılın ilk çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,6 büyüdü.
 
Avrupa Ä°statistik Ofisinin (Eurostat) bugün yayımladığı verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi’nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) bu yılın ilk çeyreÄŸinde bir önceki çeyreÄŸe kıyasla yüzde 0,6 arttı. 
 
Böylece, daha önce yayımlanan öncü veride ilk çeyrekte yüzde 0,5 olarak açıklanan GSYH verisi revize edildi. Bir önceki yılın ilk çeyreÄŸine kıyasla ise Euro Bölgesi’nde daha önce yüzde 1,5 olarak açıklanan GSYH artışı da yüzde 1,7’ye yükseltildi. 
 
Ayrıca açıklanan veriler, 28 üyeli Avrupa BirliÄŸinde (AB) mevsimsellikten arındırılmış GSYH’nin yılın ilk çeyreÄŸinde bir önceki çeyreÄŸe oranla yüzde 0,5, 2015’in ilk çeyreÄŸine göre de yüzde 1,8 yükseldiÄŸini ortaya koydu. AB için daha önce açıklanan yıllık büyüme verisi de yüzde 1,7’den yüzde 1,8’e çıkarıldı. 
 
MACARÄ°STAN-YUNANÄ°STAN-POLONYA EKONOMÄ°LERÄ° DARALDI
 
Verinin mevcut olduÄŸu AB üyesi ülkeler arasında, ilk çeyrekte önceki çeyreÄŸe kıyasla en yüksek büyüme yüzde 1,6 ile Romanya’da belirlendi. Bunu yüzde 0,9’la Güney Kıbrıs Rum Kesimi, yüzde 0,8’le Ä°spanya, Litvanya, Avusturya, Slovakya ve yüzde 0,7 ile de Bulgaristan ve Almanya izledi. 
 
Bu dönemde, Macaristan ekonomisi yüzde 0,8, Yunanistan ekonomisi yüzde 0,5 ve Polonya ekonomisi de yüzde 0,1 daraldı. Estonya’nın büyüme verisi ise deÄŸiÅŸiklik göstermedi.
 
TÃœKETÄ°M HARCAMALARI ROL OYNADI
 
Ä°lk çeyrekte büyümenin ana bileÅŸenlerine ve büyümeye katkı saÄŸlayan etkenlere bakıldığında, hane halkının nihai tüketim harcamaları tek para birliÄŸinde ve AB’de yüzde 0,6 arttı. Gayri safi sabit sermaye oluÅŸumu ise Euro Bölgesi’nde yüzde 0,8 ve AB’de yüzde 0,5 yükseldi. 
 
Bu dönemde, her iki bölgenin de ihracatı yüzde 0,4 artarken, Euro Bölgesi’nin ithalatı yüzde 0,7 ve AB’nin ithalatı da yüzde 0,9 artış gösterdi. 
 
Haneha lkının nihai tüketim harcamaları ve gayri safi sabit sermaye oluÅŸumu hem Euro Bölgesi’nde hem de AB’de büyümeye olumlu katkı yaptı. Dış dengenin büyümeye katkısı olumsuz olurken, stoklardaki deÄŸiÅŸiklikler ise büyümeyi olumlu etkiledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.