Sosyal Medya

Güncel

Demirtaş: Türklük tanımı ırkçı bir tanımdır

Demirtaş, Alman Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir'i savundu.



Ajansların haberine göre HDP EÅŸ Genel BaÅŸkanları DemirtaÅŸ ve Figen YüksekdaÄŸ, parti genel merkezindeki HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Demirtaş, Almanya Parlamentosu'nda 1915 olaylarıyla ilgili tasarının oylaması ile ilgili konuştu.

Olayın ardından başta Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir olmak üzere diğer vekiller hakkındaki söylemleri "ırkçı" olarak nitelendiren Demirtaş, "Zaten Türklük tanımı, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Türkçülük yapan herkeste ırkçı bir tanımdı. Bu, Cumhurbaşkanı'nın son açıklaması ile netleşmiş oldu. Demek ki Türklük Türkiye'de bir üst kimlik, bir vatandaşlık kimliği değilmiş kanla bağlantılıymış, Cumhurbaşkanı bunu ifade etti" dedi.

Demirtaş, şöyle devam etti:

"Zaten Türklük tanımı, Cumhurbaşkanı başta olmak üzere, Türkçülük yapan herkeste ırkçı bir tanımdı. Bu, Cumhurbaşkanının son açıklamasıyla netleşmiş oldu. Demek ki Türklük Türkiye'de bir üst kimlik, bir vatandaşlık kimliği değilmiş kanla bağlantılıymış, Cumhurbaşkanı bunu ifade etti. Çok hazindir eğer kanla açıklayacaksa Türklüğü kendisi laboratuvarda kan tahlili yapıldığında ne çıkacak onu da merak ediyoruz. Bu kadar ırkçı bir söylemi, etnik olarak Türk olmayan bir cumhurbaşkanın Türklük üzerinden ırkçılık yaparak söylemesi de çok hazindir. Bize göre kafatası, kan üzerinden ırkçılık tanımlanması çok geri kalmış bir zihniyettir. Kişi kendisini kültürel olarak nasıl tanımlıyorsa öyledir, Türk diyorsa Türk'tür, Kürt diyorsa Kürt'tür."

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.