Sosyal Medya

Dünya

Tacikistan sınırındaki mayınlara Özbekistan çengeli

Tacikistan Mayın Ulusal Merkezi Müdürü, Özbekistan sınırındaki mayın temizleme sorununun yakın gelecekte çözülemeyeceğini söyledi



Tacik parlamentosu alt kanadı, hükümet tarafından önerilen "İnsani mayın programını " yasa tasarısı 27 Mayıs'ta onayladı.

Tacik halkının sözde seçilmiş temsilcilerine tasarınının sunumunu yapan Tacikistan Mayın Ulusal Merkezi Müdürü Muhabbat Ibrohimzoda, son yirmi yılda mayın patlamalarından dolayı iki mayınsızlaştırma uzmanı ve 374 vatandaşın öldüğünü, 485 nın yaralandığını söyledi.

Ibrohimzoda, Tacikistan'da bu dönemde 16,3 kilometrekare arazinin mayınlardan temizlendiÄŸini, yaklaşık 56 bin mayın ve 41 kilogram patlayıcının etkisiz hale getirildiÄŸini açıkladı.

Bugün Tacik-Afgan sınırında,10 bin 300 metrekare alan halen mayınlaştırılmış alan olarak kalmaktadır.

Meclis BaÅŸkanı Shukurjon Zuhurov’un Tacik-Özbek sınırında mayın temizleme sorunları hakkındaki sorusunu da yanıtlayan M. Ibrohimzoda Tacikistan ve Özbekistan sınırları konusunun netleÅŸmesine kadar bu sorunu çözmenin için imkansız olduÄŸunu kaydetti. Ibrohimzoda, Özbekistan’ın bugüne kadar Ottawa mayınsızlaÅŸtırma sözleÅŸmesini imzalamadığını da bildirdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.