Sosyal Medya

Güncel

Binali Yıldırım'dan ilk grup toplantısında başkanlık vurgusu

65. Hükümet’i kuran Başbakan Binali Yıldırım ilk grup toplantısını yaptı. Başkanlık sistemine vurgu yaptı; "Önümüzde tarihi bir fırsat var. Artık Cumhurbaşkanımızın milletiyle ilişkisindeki fiili durumunu anayasaya uygun hâle getirmek bizim en önemli işimizdir, boynumuzun borcudur" dedi.



65. Hükümet'i kısa bir süre önce açıklayan Binali Yıldırım daha sonra partisinin grup toplantısına katıldı. Başbakan olarak ilk kez partililerin karşısına çıkan Binali Yıldırım, konuşmasının önemli bir kısmını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ilgili mesajlara ayırdı. Ayrıca PKK ve "Paralel yapı" ile mücadele, yeni anayasa, başkanlık sistemi, ekonomi konularında da değerlendirmeleri vardı.

Sözü salondaki misafirler tarafından sık sık sloganlarla kesilen Yıldırım, esprili bir şekilde salondakilerden müsade istedi. "Erzincan, İzmir hepiniz buradasınız. Coşkunuzu anlıyorum. Ama sesim yine arıza moduna geçiyor. Biraz bana müsade edin. 10 dk meramımı anlatayım, sonra istediğiniz kadar coşkuya serbestsiniz. Tamam mı?" diyen Yıldırım ara ara bu uyarılarını tekrarladı. Bir ara, "Bunlar beni konuşturmayacak, öyle anlaşılıyor. Yoruluncaya kadar buyurun" diye gülerek bir süre sıkça kısılan sesini dinlendirdi.

KonuÅŸmasının sonlarına doÄŸru da yine esprili bir ifadeyler, "Bir durun da ÅŸunu bitireyim, Allah aÅŸkına. N’olur durun da ÅŸu iÅŸi bir bitirelim" dedi. Bu sözleri de salondan sıkça alkış aldı.

 

[Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]
 

 

"Bismillah diyerek..."

Yıldırım'ın ilk grup toplantısı konuşmasından satır başları şöyle:

"Bismillah diyerek, ilk günkü aşkla, millet hizmetini vermeye başlıyoruz. Hayırlı uğurlu olsun."

"Erzincan, Ä°zmir, tüm mazlum coÄŸrafyanın bu ortak iradesiyle gurur duyuyoruz. Bi,z sadece bu anadolu topraklarında türkiye’nin bağımsızlığıu için, güvenliÄŸi için gece gündüz demeden sınır botlarında bekleyen kahraman güvenlik güçlerimizi, polislerimizi, korucularımı da buradan muahbbetle selâmlıyoruz. Türkiye'nin bağımsızlığı, toprak bütünlüğü için hayatını seve seve veren kahraman ÅŸehitlerimizi şükrânla anıyoruz. Yeni hükümetimiz kuruldu, az önce ilân ettik. Hayırlı uÄŸurlu olsun. Cenab-ı Mevlâm'dan yeni dönemde güzel hizmetleri, milletimize yapmayı bize nasip eylesin."

"DeÄŸerli yol arkadaÅŸlarım, Kaymakçı’yı belki bizim grup çok bilmez ama Kaymakçı demek Ä°zmir demek."

"Sizler bizim her ÅŸeyimizisiniz, siz olmadan bizim ne günümüz olur. Milletimiz mutlu ve memnunsa biz ondan ancak ve ancak gurur duyarız. Daha güzel hizmetleri yapmak için canla, baÅŸla çalışırız. Sizlerle omuz omuza yürümek benim için ÅŸereflerin en büyüğü ve en onurlusudur. Türkiye’ye hizmet etmek bize Allah'ın ne büyük lütfudur."

"Bu sorumluluğu bize veren Rabbime şükrediyorum."

Davutoğlu'na teşekkür

"Partimizin 2. Genel BaÅŸkanı, deÄŸerli yol arkadaşım, Sayın Ahmet DavutoÄŸlu’na bir kez daha bu vesileyle, ülkemiz, miletimiz için yaptığı güzel hizmetlerden dolayı grubum ve milletim adına teÅŸekkürlerimi sunuyorum."

"Anlamlı mesajıyla kongremizi onurlandıran AK Partimizin kurucusu, Genel BaÅŸkanımız, liderimiz, Türkiye’nin ilk seçilmiÅŸ CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’a buradan sevgilerimizi, saygılarımızı iletiyoruz. Sayın CumhurbaÅŸkanım buradan AK Parti grubu olarak bir kez daha diyoruz ki; yolun yolumuzdur, davan davamızdır, sevdan sevdamızdır. Bu önce de böyleydi, ÅŸimdi de böyle, bundan sonra da böyle olacak."

"AK Parti yeri geldi vesayet odakları tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Karşılarında Recep Tayyip Erdoğan ve yol arkadaşları vardı. Hükümetimize muhtıra verdiklerinde karşılarındaydık."

"Vesayet odakları muhtıra verdiğinde karşılarında, Milli iradeden başka güç tanımayan hareketimizin başında Recep Tayyip Erdoğan vardı."

"367 garabeti"

"AK Parti son 15 yılda Türkiye’yi nereden aldı nereye götürdü, herkes, milletimiz buna ÅŸahittir. Ä°nsanlar artık geleceÄŸe yönelik ümitlerini laybetmiÅŸti. Esnaf siftah yapmadan dükkân kapatıyordu. BaÅŸbakanlığın önünde kasasını bırakanlar vardı. Böyle bir Türkiye’yi 2002 Kasım seçimlerinde AK Parti milletimizin teveccühü ile iÅŸ başına geldi, kalkınma dedi, hemen Türkiye’nin kriz sonrası bozulan ekonomisini süratle düzeltti. Öylesine reformlar, dönüşümler gerçekleÅŸtirdik ki, 2013 Mayıs ayında  IMF’ye borcumuz bitmiÅŸti. Bir ülke, Türkiye gibi bir ülke; OrtadoÄŸu, Kafkaslar’ın, istikrarın merkezi Türkiye, IMF memurlarından talimat alacak hâle gelmiÅŸti. Milletin onuruna dokunuyorudu. IMF’yi göndermekle kalamdık, ‘Ä°htiyacı olan ülkelere kredi açmaya da hazırız’ dedik. Nereden nereye gelen bir Türkiye var. AK Parti bütün bunları yaparken bazıları boÅŸ durmadı. 2007 CumhurbaÅŸkanlığı seçimi döneminde hukuk icatı çıkardılar, 367 garabeti. Bugüne kadar Cumhriyet tarihinde cumhurbaÅŸkanının nasıl seçileceÄŸi belli, defalarca uygulmaası var. Yeni bir içtihatla yeni bir formül geliÅŸtirelim. Bu aslında vesayetin baÅŸka bir ÅŸekliydi. AK Parti’nin millet iradesinin gereÄŸini yapmasını önleyen bir giriÅŸimdi. Madem öyle iÅŸte böyle, iÅŸte sandık dedik. Bizim sandıktan, milletten baÅŸka dayanağımız yok. Ancak millete boyun eÄŸen, milletin partisiyiz. AK Parti 2007 seçimlerinde tekrar güçlenerek çıktı. Çünkü davamız haklı, yolumuz doÄŸruydu. Yolumuz milletin yoluydu. Bu sefer CumhurbaÅŸkanlığı seçimi kilitlenince yine çözüm millet dedik. Millet kararını verdi, seçip gönderdiklerime madem seçtirmiyorlar, o zaman ben seçeceÄŸim dedi. CumhurbaÅŸkanımızı, Cumhuriyet tarihinde ilk defa milyonlarca oylarıyla seçilmiÅŸ bir cumhurbaÅŸkanımızdır. Bazıları kabul etmese de cümle âlem, dost-düşman bunu böyle biliyor ve kabul ediyor."

CumhurbaÅŸkanı'nı savundu: Millete sorumluluÄŸu var

"CumhurbaÅŸkanı memleket meselelerine karışıyor dediler. 21 buçuk milyon kiÅŸinin oyunu alan bir CumhurbaÅŸkanı ne yapacak? Millete sorumluluÄŸu var. Sorumsuzum diyemez. Ä°ÅŸte CumhurbaÅŸkanımız da ülke güvenliÄŸi için sorumluluÄŸunu  gereÄŸini yapıyor. Barış kardeÅŸlik ve kurumların uyum içinde çalışması için he rtürlü inisiyatifi kullanıyor ve kullanmaya da devam edecek."

"PKK'ya operasyonlar sürecek"

"Önümüzde önemli konular var. Her konu önemli ama ilk konu terör. Ãœlkemizin enerjisini tüketen, milletimizin barış, huzur ve güvenliÄŸini tehdit eden terör en önemli konumuzdur. Milletim rahat olsun, Türkiye’yi bu terör belasından mutlaka kurtaracağız. Operasyonlar kanlı terör örgütü sivillerimize karşı silahlı saldırıları tamamen sonlandırıncaya kadar, güvenlik güçlerimize silahlı saldırısını durduruncaya kadar, mutlak surette vatandaşımızın can ve mal güvenliÄŸi saÄŸlanıncaya kadar, silahların tamamen yok olup ortadan kaldırılması saÄŸlanıncaya kadar devam edecek."

"Bu örgütü sizinle aramızdan çıkarmaya yemin ettik"

"Özellikle bölgede yaÅŸayan vatandaÅŸlarıma sesleniyorum. PKK’nın sizin gibi bir derdi yok. Bu örgütü sizinle aramızdan çıkarmaya yemin ettik."

"Sayın BaÅŸbakanımızı ziyaret edeceÄŸim, kendisiyle bayrak deÄŸiÅŸimini gerçekleÅŸtireceÄŸiz. Meclis 15:00’te açılacak. 65. Hükümet’in programını Meclis Genel Kurulu’nda okuyacağız ve baÅŸlatmış olacağız."

"Yolları böleriz milletimizi böldürtmeyiz"

"Türkiye’nin birçok sorunu var. Bölgesel sorunlar, AB, Kafkaslar, Kıbrıs... Bunlar tabiatıyla Türkiye’nin bölgedeki konumu ve önemini daha da artırıyor. Dostlarımızın sayısını artırıp düşmanlarımızın sayısını azaltacağız. Tarih boyunca hep ezilenlerin yanında yer aldık. Bölgede de çok önemli sorumluluklar tarih bize veriyor. Ya bugün yaparız ya da yaÅŸanacak hayâl kırıklığının vebalini tarih boyunca hissederiz. Suriye’de yaÅŸanan, 4 yılı aÅŸan bu anlamsız savaÅŸ, yüzbinlerce din kardeÅŸimizin hayatına mâl oldu. 3 milyon insanı baÄŸrımıza bastık, ekmeÄŸimizi paylaÅŸtık. EkmeÄŸimizi böleriz, Türkiye’yi böldürmetyiz. Yolları böleriz milletimizi böldürtmeyiz."

"Kaymakçı ne anlaşmıştık? Yolların kralı olmaz, yolların kuralı olur. Yolları böldük, gönülleri birleştirdik."

'Paralel yapı' mesajı: Gerisi fasarya

"Bir yandan bölücü terör örgütüyle amansız mücadelemiz devam ederken, bir yandan da devlet içinde devlet kurmaya heveslenen, bu anlamda güvenlik güçleri, yargı mensupları, eğitim camiamız ve sivil toplum örgütlerimizin, cemaatlerin içine sızarak paralel bir yapılanma oluşturan paralel örgüte karşı da mücadelemiz hiç ama hiç kararlılıktan taviz vermeden devam edecek. Kimse Türkiye Cumhuriyeti ile bilek güreşine tutuşamaz. Tek devlet vardır, tek vatan, bayrak ve millet vardır. Gerisi fasaryadır."

Yeni anayasa ve başkanlık

"Türkiye sosyal, laik bir hukuk devleti. Ancak CumhurbaÅŸkanımızın halk tarafından seçilmesiyle mevcut anayasa ihtiyaçları karşılamaktan uzak. Bütün partiler zeç,me giderken yeni anayasa vaadi verdi. AK Parti de dâhil. Seçim bitiyor, biri saÄŸa biri sola birisi yukarı doÄŸru gidiyor. Birisi Kandil’e doÄŸru gidiyor. Vaat vermek çocuk oyuncağı deÄŸil, millete vaat veriyorsunuz. 79 milyon ile akit yapıyorsunuz. Bunun gereÄŸini yapmazsanız her seçimde aÅŸağı doÄŸru gitmeye devam edersiniz. Önümüzde tarihi bir fırsat var. Artık CumhurbaÅŸkanımızın milletiyle iliÅŸkisindeki fiili durumunu anayasaya uygun hâle getirmek bizim en önemli iÅŸimizdir, boynumuzun borcudur. Bu sadace CumhurbaÅŸkanımızın iÅŸi deÄŸil. BaÅŸkanlık dâhil yeni anayasayı gerçekleÅŸtirmek için gerekli çalışmaları hemen baÅŸlatacağız. DiÄŸer gruplara çaÄŸrım ÅŸu: Gelin, milletin beklentisi olan sizlerle de yeni anayasayı hep birlikte yapalım. Bu ÅŸerefe, onura siz de lâyık olun. Her zamanki gibi ipe un sererseniz ne yapacağımızı biliyoruz. Zihnimiz berrak, gereÄŸini yapacağız."

Yıldırım konuÅŸmasının sonunda ekonomiyle ilgili de konuÅŸtu. Ãœretimin önemine vurgu yaptı; "Ãœreterek büyüyen bir ekonomi olacağız" dedi. Ayrıca göçmenlerle ilgili tutumu nedeniyle de Avrupa’ya eleÅŸtiriler yaptı.

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.