Sosyal Medya

Güncel

CHP'liler neden "Evet" dedi?

Dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin oylamada referandum sınırının geçilmesinde bazı CHP'li milletvekillerinin "Evet" oyu en kritik rolü oynadı. Oysa partide dokunulmazlıkların bu şekilde kaldırılmasının doğru olduğunu savunan hiçbir isim bugüne kadar ortaya çıkmadı.



Meclis’te dokunulmazlıkların kaldırılmasına iliÅŸkin anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi oylamasında ne AK Parti’nin, ne MHP’nin ne de hedefteki HDP milletvekillerinin oylamadaki tavrı tartışıldı. Her biri kendinden beklendiÄŸi gibi oyunu kullandı. Tartışılan ise birinci oylamada “Kabul” oyu vermeyen ikinci oylamada ise bazı milletvekillerinin desteÄŸi ile düzenlemenin referandum sınırını aÅŸmasını saÄŸlayan CHP’nin tavrı oldu.

CHP’li bazı vekiller deÄŸiÅŸikliÄŸe çok kritik bir destek verdi zaten Genel BaÅŸkan Kemal KılıçdaroÄŸlu da “Evet” oyu vereceklerini açıklamıştı. Ancak partinin öne çıkan birçok isminden “Evet oyu bir hata” açıklamaları geldi. “Dokunulmazlıklar kaldırılmalı” diyenler ise hiç konuÅŸmadı, kim olduklarını bilen ya da bunu açıkça dile getiren yok.

Al Jazeera , CHP’lilere CHP’nin tavrını ve parti içindeki tartışmaları sordu. Genel yaklaşım dokunulmazlıkların kaldırılmasına iliÅŸkin anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸi anayasaya aykırı da olsa referandum ülkeye daha büyük zarar vereceÄŸi için partinin bu tutumu takındığı yönünde. Aslında dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı olsalar da takınılan tavrı terörün sona erdirilmesi için HDP’li vekilleri yargılamak gerektiÄŸini savunan AK Parti’yi köşeye sıkıştırma hamlesi olarak tanımlayanlar da var. Bu, “Dokunulmazlıklar kalktı, bakalım terörü sona erdirebilecek misiniz?” sözleriyle ifade ediliyor.

Tanrıkulu: Bu bir taviz değil

 

Tanrıkulu, Twitter hesabına böyle yazdı.
 

Sezgin Tanrıkulu dokunulmazlıkların kaldırılmasına karşı oy kullandığı mesajını veren isimlerden biri. Al Jazeera’nin ulaÅŸtığı Tanrıkulu, Meclis’in dokunulmazlıkların kaldırılmasına evet diyerek “ağır siyasal sonuçlara yol açabilecek bir süreci baÅŸlattığı” görüşünde. Tanrıkulu, “Bu durumda partiniz neden bu kritik eÅŸiÄŸin aşılmasına katkı saÄŸladı?” sorusunu da yanıtladı.

 

“CHP de egemen olan görüş referandumun ülkedeki kutuplaÅŸmayı daha da ağırlaÅŸtıracağı yönünde olmuÅŸtur. O nedenle 20 vekil evet oyu vermiÅŸtir. Bu, CHP’nin politikalarından taviz deÄŸil. CHP sonuç itibarıyla 3 siyasi partiden daha farklı bir noktada. CHP oy vermeseydi ne olacaktı? Referanduma gidecekti. Bu noktada HDP’nin öngördüğü siyaset ile CHP’nin öngördüğü siyaset arasında fark var. HDP bilmiyor mu referandumdan hayır çıkmayacağını? Yüzde 100 biliyor ama bundan kendisi bir siyaset üretmek istiyor. CHP, bu kutuplaÅŸmanın HDP’ye de AKP’ye de faydası olduÄŸunu görüyor CHP. Ancak ÅŸunu söyleyebilirim, ben daha önce de AKPnin gündemine odaklı dokunulmazlık tartışması gündemine teslim olmamamız gerektiÄŸini söylemiÅŸtim.”

Peki Tanrıkulu bu kadar net ifadelerle karşı olduÄŸu bir anayasa deÄŸiÅŸikliÄŸinin Anayasa Mahkemesi’ne taşınması için HDP’nin dilekçesine imza atacak mı? Sezgin Tanrıkulu’nun yanıtı, hayır.

“Ben Anayasa Mahkemesi meselesinin doÄŸru olmadığını düşünüyorum. Sonuçta Anayasa Mahkemesi bu konuyu ÅŸekil açısından inceleyecek. Bugüne kadar anayasa deÄŸiÅŸikliklerinde mahkemenin esasa girdiÄŸi iki konu olmuÅŸ; türban ve HSYK. O zaman da konjonktür belli. Ben bu durumda Anayasa Mahkemesi’nin ÅŸekil dışında bir karar vereceÄŸi kanaatinde deÄŸilim. 110 imzayla da baÅŸvurulsa ret olacak. Bu doÄŸru bir giriÅŸim deÄŸil. Ben HDP’lilere de bir çaÄŸrı yaptım, ‘Parlamentonun bir siyasi hatasını Anayasa Mahkemesi gibi meÅŸruluÄŸu kabul edilen bir organda tasdik ettirmeyin. Böyle bir meÅŸruluÄŸu bu yanlışlığı yapanların eline biz vermeyelim.’ dedim. Ben bireysel baÅŸvuru yoluna gidilebileceÄŸini düşünüyorum.”

Erdem: 20-25 milletvekili siyaseten evet dedi

 

Eren Erdem, Meclis'teki oylamanın ardından bu Tweet'i attı.
 

Tavrını sert ve net ifadelerle ortaya koyan isimlerden biri de Ä°stanbul milletvekili Eren Erdem. Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Erdem, “Ben CHP’liyim. Partimin aldığı bir karara karşı olmam söz konusu deÄŸil. Görüşüm ortada ama ben bu kurumsal yapının bir mensubuyum” dedi. Erdem, CHP’nin neden oy vererek dokunulmazlıkların kaldırılmasına katkıda bulunduÄŸu sorusunu da yanıtladı.

 

“Ä°ktidar partisi terörü bitirmek için biz bu yetkiyi istiyoruz dedi. Bundan sonra bu iÅŸi bitirip bitiremeyeceklerini göreceÄŸiz. Dokunulmazlıkların kaldırılması CHP’nin parti programında yer alıyor. Biz dokunulmazlıkların kürsü ile sınırlandırılması gerektiÄŸini savunuyoruz. Burada ilkelerimize aykırı olan tek ÅŸey dört bakanın bu kapsama dahil edilmemesi idi.”

Al Jazeera, bu hatırlatmayı yapan Eren Erdem’e “Partisinin neden buna raÄŸmen evet oyu verdiÄŸini” sordu.

“CHP’nin kurumsal olarak bir iç tartışması olmamıştır. Bana kimse gelip “Evet” ya da “Hayır” de diyen olmadı, baÅŸka arkadaÅŸlarımız da bunu söylüyor. CHP, iktidar partisi yetki istedi bunu da verdik dedi. Siyaseten ne kadar cürmünüz var göreceÄŸiz gibi bir bakış bu. Ancak anayasaya aykırı olan bunun için benim de makul karşılayamadığım ama siyaseten partide 20-25 arkadaşımız tarafından kabul edilmiÅŸ bir tasarıdır. Anayasaya aykırı olduÄŸu halde siyasi tutum izlenerek buna evet denmiÅŸtir. Ben parlamenter demokratik sistemin askıya alınabileceÄŸinden endiÅŸe ettim. Partim ise referandumun Türkiye için daha tehlikeli olabileceÄŸini düşündü. Bu kampanya sürecinin Türk-Kürt kavgasına dönüşebileceÄŸinden endiÅŸe edildi.”

Erdem de HDP’nin Anayasa Mahkemesi’ne baÅŸvurması için imza vermeyecek. Ancak partisi bir baÅŸvuru düşünürse bunun için imza vereceÄŸini, kendisinin mutlaka Anayasa Mahkemesi’ne bireysel baÅŸvuru hakkını kullanacağını söyledi.

Fikri Sağlar: Kendi ayağımıza sıktık

Bu isimler ile aynı düşünen ancak partisini çok daha sert sözlerle eleÅŸtiren bir isim daha var; Fikri SaÄŸlar. Al Jazeera Fikri SaÄŸlar’a ulaÅŸamadı, ancak SaÄŸlar’ın sekreteri cagdasses.com internet sitesinde yer alan açıklamalarının kendisine ithafen kullanılabileceÄŸini söyledi. Bu habere göre SaÄŸlar zaten görüşlerini partisinin Antalya kampında dile getirdi.

Fikri SaÄŸlar, CHP’nin dokunulmazlıklar konusunda verdiÄŸi destek ile kendi ayağına kurÅŸun sıktığını, kendi ilkeleriyle ters düştüğünü düşünüyor.

“Anayasa’ya aykırılığı, ÅŸusu busu, HDP ile yan yana görünme korkusu filan… Bunları bir kenara bırakıyorum. Yıllardır, “Kürt sorunu Parlamento’da çözülür” dedik. TBMM’de Kürt sorununu çözme doÄŸrultusunda sınav veren milletvekillerini, Meclis’in dışına atma noktasında biz de katkıda bulunduk. Aslında katkıda bulunurken biz kendi ayağımıza da kurÅŸun sıktık. 62 milletvekili arkadaşımızı da aynı giyotine teslim ettik. Çünkü arkadaÅŸlarımıza denildi ki daha önce, “Biz de hapis yatalım, aydınlar bedel ödüyor. Ben 78 kuÅŸağıyım, zaten bedel ödeyerek geldim. Yani hapis bizi korkutmuyor, oraları biliyoruz. “Biz sadece ziyaret ediyoruz” dedi bir arkadaşımız, ne olduÄŸunu bildiÄŸimiz için, Türkiye’nin nereye götürüldüğünü bildiÄŸimiz için onlara destek olmaya çalışıyoruz. Dün biz kendi ellerimizle Meclis’i feshetme doÄŸrultusunda önemli bir katkıda bulunduk. Yarından itibaren de parlamenter sistemin itibarsızlaÅŸtırılması doÄŸrultusunda adımlar atılacak.”

Kesici: Oy gizli, konuşulmasını doğru bulmuyorum

Partide saÄŸ tandanslı isimlerin dokunulmazlıkların kaldırılması yönünde oy kullandığı iddiaları var. Bu isimlerden biri Ä°lhan Kesici. Ancak Al Jazeera’nin sorularını yanıtlayan Kesici hangi yönde oy kullanıldığının açıklanmasının doÄŸru olmadığını söyledi.

“Bu konuda çok konuÅŸanlardan deÄŸilim, konuÅŸulmasını doÄŸru görenlerden deÄŸilim. Netice itibarıyla oy anayasa gereÄŸi gizli. Oyunu açıklayan arkadaÅŸlarımız ÅŸu veya bu ÅŸekilde anayasaya aykırı davranmış olurlar. Ben nizamkeÅŸ bir insanım, kanuna uygun davranılması gerektiÄŸini düşünüyorum. O yüzden bu konu oylandı, bitti. Aynı zamanda Anayasa diyor ki bu konuda grup kararı alınmaz. Partiler grup kararı alamazlar. Bir grup kararı alınmaz, ikincisi oy gizlidir. Buna her parlamenterin riayet etmesi gerekir. CHP grup kararı almadı, herhangi bir yönlendirmede de bulunmadı. Geri kalan bölümü verilen oyun gizliliÄŸidir. Asıl eleÅŸtirilecek olan iktidar partisinin tavrıdır.”

Kesici, Al Jazeera’nin partisinin bu konuda takındığı tavır ile ilgili de konuÅŸmak istemedi, soruları yanıtlamayacağını söyledi.

BekaroÄŸlu: Faturanın CHP’ye kesilmesi doÄŸru deÄŸil

 

Bekaroğlu da oylamadan sonra görüşünü Twitter hesabından dile getiren vekillerden.
 

SaÄŸ siyaset kökenli bir diÄŸer isim ise Mehmet BekaroÄŸlu. BekaroÄŸlu, dokunulmazlıkların kaldırılmasını doÄŸru bulmadığını Twitter hesabından açıkça dile getirdi. Al Jazeera’nin ulaÅŸtığı BekaroÄŸlu kendisi karşı olmasına raÄŸmen dokunulmazlıkların kaldırılmasının faturasının partisine kesilmesini de doÄŸru bulmadığını belirtti.

 

“CHP dokunulmazlıkların kaldırılmasını saÄŸladı diye bir ÅŸey yok. Zaten referanduma gidecekti, bunu görmek gerekiyor. 20-25 milletvekili oy verdi, referanduma gitmeden kaldırılmış oldu. Referanduma gitse sonuçları ne olurdu? Bu referandum iyi miydi? Bu da bir tartışma konusu. Ben referanduma gidilmiÅŸ olsaydı bunun Türkiye’nin ikiye bölünmesinde katkı yapacağını düşünüyorum. Yani CHP dokunulmazlıkları kaldırdı demek haksızlık. CHP 330 oya tamamlar mıydı bilmiyoruz ama 367yi tamamladı. Bana göre dokunulmazlıkların kaldırılması, HDP’lilerin gözaltısı vahimdir. 1994’te dokunulmazlıkların kaldırılmasından sonra olaylar tırmanmış. Ben bu sebepten dolayı başından beri HDP’nin Meclis’ten uzaklaÅŸtırılmasının doÄŸru olmadığını söyledim. Ama dediÄŸim gibi tüm faturanın CHP’ye kesilmesini doÄŸru bulmuyorum. CHP’nin oylarıyla düzenlemenin referanduma sunulmaması büyük bir sonuç mudur? Önemli olan 330’un altında kalmamasıydı. Yoksa dokunulmazlıklar ha referandumla kalktı, ha referandumsuz? Çok fark etmez.”

 

Muharrem İnce, Twitter hesabına böyle yazdı.
 

Dokunulmazlıkların kaldırılmasını doğru bulmadığını dile getiren isimlerden biri de Muharrem İnce. Twitter hesabından bir açıklama yapan Muharrem İnce, hükümetin amacının terörle mücadele etmek değil, muhalefeti sindirmek, korkutmak olduğu görüşünde. İnce şimdilik partisinin bu konudaki tutumu ile ilgili ise konuşmadı. Daha önce de Genel Başkan değişikliği için bayrak açan Muharrem İnce, Haziran ayının ilk haftasında bir basın toplantısı yapacağını duyurdu.

 

Kaynak: Al Jazeera

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.