Sosyal Medya

Güncel

Portre: Binali Yıldırım

AK Parti hükümetlerinde 12 yıl kesintisiz Ulaştırma Bakanlığı görevini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en güvendiği isimlerden biri Binali Yıldırım başbakan ve partinin genel başkan adayı. Erdoğan ile belediye başkanlığı döneminde birlikte çalışmaya başladı. Erdoğan ona o kadar güvendi ki, Ahmet Davutoğlu'nun karşısına bir isim çıkması gerektiğini düşündüğünde onu ileri sürdü.



AK Parti 14 yıllık geçmiÅŸine 4 olaÄŸan ve bir olaÄŸan üstü kongre sığdırdı. Hiç birinde liderlik ya da liste tartışması yaÅŸanmadı. Parti bununla övündü. Ama 12 Eylül 2015’te gerçekleÅŸtirilen 5. OlaÄŸan Kongreye üç gün kala bu durum ilk kez deÄŸiÅŸti. Parti’nin doÄŸal lideri, 12. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın bir sene önce kendisinin iÅŸaret ettiÄŸi Ahmet DavutoÄŸlu’nun yerine bu kez bir baÅŸka ismi, Binali Yıldırım’ı öne sürmeye niyetlendiÄŸi kulislerde konuÅŸuldu. Yıldırım, ErdoÄŸan ve DavutoÄŸlu’nun son anda uzlaÅŸması ile Genel BaÅŸkanlık yarışına sokulmadı. Ama DavutoÄŸlu’na ErdoÄŸan’ın nezdinde bir alternatifinin olduÄŸun hissettirildi. Yıldırım rastgele bir tercih deÄŸildi.

Binali Yıldırım’ın adı ErdoÄŸan sonrasında hem partinin genel baÅŸkanlığı hem de baÅŸbakanlığı üstlenecek olan isimler arasında geçti. O kadar ki, ErdoÄŸan’ın partinin tüm kademelerinde yaptırdığı anketlerde Yıldırım adı DavutoÄŸlu ile birlikte geçti. Ancak ErdoÄŸan, 21 AÄŸustos’ta DavutoÄŸlu’nun adını genel merkezde düzenlenen toplantıda açıkladı.

 

Binali Yıldırım Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden bu yana Erdoğan ile birlikte.
[FotoÄŸraf: AA]

 

DavutoÄŸlu’nun adının açıklandığı o toplantıya, Yıldırım katılmadı. ErdoÄŸan ve DavutoÄŸlu salona birlikte inerken o üst katta kaldı. Birkaç saat sonra ise Yıldırım’ın Meclis’te bir basın toplantısı düzenleyeceÄŸi duyuldu. Akıllara ilk gelen Yıldırım’ın partiden istifasını duyuracağıydı. Çünkü ilk kez Meclis’te basın toplantısı düzenliyordu. Ama o şöyle dedi:

“Bu basın toplantısında bazılarının ümit ettiÄŸi gibi, ellerini ovuÅŸturduÄŸu gibi herkesi ÅŸaşırtacak bir açıklama ne yazık ki yapamıyorum. Bunun için bu beklentide olanlar kusura bakmasın. Farklı amaç ve niyet aramak isteyenler, AK Parti içine nifak sokmak isteyenler maalesef bu sefer de elleri boÅŸ dönmüşlerdir. AK Parti bugün olduÄŸu gibi yarın da ülkenin daha ileriye gitmesi halkın refahının daha da artırılması için ülkemizde elde edilen güven ve istikrarın devamı için var gücüyle çalışacaktır. “

Binali Yıldırım basın toplantısının amacının teÅŸekkür olduÄŸunu söyledi. Bunu söylerken aslında bir ÅŸekilde “bu yarışta ben de vardım” hatırlatması yaptı:

“Åžahsıma diÄŸer arkadaÅŸlarda olduÄŸu gibi bu göreve bizi gönüllerinde layık gören milletvekillerimize, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyelerimize, Merkez Yürütme Kurulu üyelerimize, il baÅŸkanlarımıza, belediye baÅŸkanlarımıza, kadın örgütlerimize, gençlik örgütlerimize gönüllerinde bize yer verdikleri için bu vesileyle teÅŸekkür etmek istiyorum. Bugüne kadar partim içerisinde görevlere talip olmadım. Hep verilen görevleri layıkıyla yapmanın gayreti içerisinde oldum. Benim anlayışım partide baÅŸbakanlık da çok onurlu bir görevdir, partinin düz bir neferi olmak da aynı derecede onurlu bir görevdir. “

Yıldırım’a ısrarla sorulan soru ise kırgın olup olmadığıydı. Kırgınlık yok derken sarf ettiÄŸi sözler ise yine de DavutoÄŸlu’na bir gönderme olarak yorumlandı:

“EÄŸer ucunda hizmet yoksa, milletin hayatını kolaylaÅŸtırmak yoksa, hızlı trenler yapmamışsanız, havayolunu halkın yolu haline getirmemiÅŸseniz, bakan olmuÅŸsunuz neye yarar, baÅŸbakan olmuÅŸsunuz neye yarar. Bu anlayışla çalıştım. Bu tip konular benim için hiç ama hiç önemli deÄŸil.”

ErdoÄŸan ile denizden gelen  yol arkadaÅŸlığı

AK Parti’nin kurucularından olan Yıldırım 58’nci hükümet ile baÅŸlayan AK Parti iktidarında üst üste kurulan dört hükümette de görev aldı. 12 yıl aralıksız UlaÅŸtırma Bakanlığı yaptı. UlaÅŸtırma Bakanlığı için tercih edilmesinde ErdoÄŸan’ın Ä°stanbul Belediye BaÅŸkanlığı döneminde Ä°stanbul BüyükÅŸehir Belediyesi Deniz Otobüsü Ä°ÅŸletmeleri (Ä°DO) Genel Müdürlüğü yapmış olması etkili oldu. Babası da denizci olan ErdoÄŸan, Ä°DO’yu  denizi olmayan bir kentten çıkan denizciye emanet etti.  

Erzincanlı denizci

Yıldırım, 1955’te Erzincan’ın Refahiye kasabasında doÄŸdu. Ä°stanbul Teknik Ãœniversitesi Gemi Ä°nÅŸa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra aynı bölümde yüksek lisans yaptı.  Türkiye Gemi Sanayi Genel Müdürlüğü ve Türkiye’nin en eski tersanelerinden Camiialtı Tersanesi’nde mühendislik ve yöneticilik görevleri aldı.

1990-1991’de Ä°sveç’te bulunan BirleÅŸmiÅŸ Milletler Uluslararası Denizcilik Örgütü’ne ait Dünya Denizcilik Ãœniversitesi’nde Denizde Can ve Mal GüvenliÄŸi Yönetimi konusunda ihtisas eÄŸitimi aldı.

Türkiye’ye döndüğünde Ä°DO Genel Müdürlüğü görevini üstlendi.  Ä°stanbul’da toplu taşımacılığın denize kaydırılması için çalıştı. Ä°stanbul-Yalova ve Ä°stanbul-Bandırma hatları onun döneminde açıldı. Ä°stanbul’da 29 iskele/terminal, 22 deniz otobüsü ve 4 feribotu hizmete soktu.

MilletvekilliÄŸi Ä°stanbul’dan baÅŸladı

3 Kasım 2002 seçimlerinde Ä°stanbul 1. Bölge milletvekili olarak parlamentoya girdi. Abdullah Gül’ün kurduÄŸu 58. Hükümette UlaÅŸtırma Bakanı olarak görev aldı.

Yıldırım’ın kamuoyu tarafından istifasının ya da görevden alınmasının beklendiÄŸi olay da ilk bakanlık döneminde yaÅŸandı. Pamukova faciası olarak da bilinen tren kazası  22 Temmuz 2004’te Sakarya’nın Pamukova ilçesinde yaÅŸandı. Ankara – Ä°stanbul arasında ‘hızlandırılmış tren seferini’ yapan 231 yolculu tren raydan çıktı. 41 yolcu öldü. Dönemin hükümeti makinistin tanımlı hız sınırını aÅŸtığı için kazanın yaÅŸandığını söyledi. Yıldırım istifa etmedi, görevden alınmadı.

22 Temmuz 2007 Genel Seçimlerinde ise bu kez memleketi  Erzincan’dan milletvekili seçildi. 58. ve 59. Hükümetlerde de  UlaÅŸtırma Bakanı oldu.

12 Haziran 2011 seçimlerinde Ä°zmir 2.bölgeden 1.sırada milletvekili seçildi. Ä°zmir’den aday gösterilmesinin en önemli nedeni CHP’nin kalesi olarak görülen ancak altyapı ve iÅŸsizlik sorunu ciddi noktada olan ÅŸehre mesajdı.  Yıldırım ve o dönem AK Parti’de siyaset yapan CHP kökenli ErtuÄŸrul Günay ile parti Ä°zmir’de oylarını artırdı. Yıldırım  “Ä°zmir’de artık tek kale deÄŸil, çift kale maç oynanıyor” dedi.

Ä°zmir’i almak için Yıldırım çabası

AK Parti 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde  Belediye BaÅŸkan adayı olarak Yıldırım’ı gösterdi. Yıldırım bu nedenle bakanlık görevinden ayrıldı. Bakanlığı 26 Aralık 2013'te Karaman Milletvekili Lütfi Elvan'a devretti.

Yıldırım yerel seçimde partisinin Ä°zmir’deki  yüzde 30’lar civarındaki oyunu, yüzde 36’ya yükseltti, kazandığı belediye sayısını da birden 6’ya çıkardı ama  seçimi kazanamadı.  Yıldırım’a göre bunun nedeni  ‘genel siyasetti’.

Erdoğan yanından hiç ayırmadı

Binali Yıldırım yerel seçimlerden sonra tekrar bakanlık koltuÄŸuna dönmedi. Ama Yıldırım, ErdoÄŸan’ın yanında görmek istediÄŸi isimlerin başında geldi. BaÅŸbakanlığı döneminde yatırımlardan sorumlu danışmanı olarak görevlendirdi. ErdoÄŸan’ın CumhurbaÅŸkanı olması ile birlikte yine danışmanı sıfatıyla Saray’a  geçti.

Yıldırım bakanlığı döneminde baÅŸta Pamukova olmak üzere tren ve uçak kazaları nedeniyle hedefte oldu. Ancak  aynı zamanda AK Parti’ye iktidarı süresince oy kazandıran ekonomi ve saÄŸlığın yanında  ulaÅŸtırma yatırımları oldu. Yıldırım da, 12 yıllık bakanlığı süresince hızlı tren, Marmaray, internet alt yapısının güçlendirilmesi, havacılık ve yol projelerinin başındaki isimdi.

Yıldırım 12 yıl süresince milyarlarca liralık bir çok büyük projede söz sahiplerinden biri oldu:

“2003 yılından bugüne kadar ulaÅŸtırmaya, haberleÅŸmeye yaptığımız yatırımların tutarı 140 milyar Türk lirasıdır. Bu 140 milyarın yüzde 64’ü kara yoluna, diÄŸeri de diÄŸer bölümlere gitmiÅŸtir, detayına girmiyorum. Bunun içinde 21 milyar yap-iÅŸlet-devret yani bütçe dışı kaynaklarla yapılan iÅŸler, 119 milyar da bütçe kaynaklarıyla yapılan iÅŸler vardır. Toplam 3.668 projede çalıştık ve hâlâ da çalışıyoruz. Devam eden projelerimizin tutarı 168 milyar Türk lirasıdır. Bunun 82 milyar lirası bugün itibarıyla tamamlanmış, 86 milyarlık kısmıda hâlen devam etmektedir.”

 Bu kadar büyük rakamların söz konusu olduÄŸu bir yatırımcı bakanlığa yönelik yolsuzluk iddiası da çok oldu. Son olarak  17 – 25 Aralık operasyonları sırasında internette yayınlanan yasadışı bazı ses kayıtlarının odağında da Yıldırım vardı.  Yıldırım ise bundan daha önce seslendirilen yolsuzluk iddiaları için Meclis sıralarında ÅŸu yanıtı vermiÅŸti:

 “Åžimdi, arkadaÅŸ, eÄŸer bir yolsuzluk iddian varsa buraya getir. Yolsuzlukla en son itham edeceÄŸin adam karşındadır. Buyurun, hodri meydan! Ä°ÅŸte bu kadar

On yıldır alnımın akıyla hizmet yapıyorum, Türkiye’ye 200 milyarlık yatırım yaptım, hepsinin hesabını kuruÅŸ kuruÅŸ veririm, o kadar söylüyorum. Öyle kabataslak laflarla, muÄŸlak sözlerle beni yolsuzlukla itham edemezsiniz.

Yolsuzluk yapan da yolsuzluÄŸa vesile olan da alçaktır. Bu memleketin haklarına, yetimin hakkına tecavüz etmiÅŸ en aÅŸağılık insandır. Burada bu kadar açık söylüyorum.”

Davutoğlu ile karşı karşıya gelişler

DavutoÄŸlu ile Yıldırım son bir yıl içinde aslında birkaç defa karşı karşıya geldi. Kamuoyuna en bariz ÅŸekilde yansıyan ise Bakanlar Kurulu’nun Saray’daki ilk toplantısına iliÅŸkindi. ErdoÄŸan’ın cumhurbaÅŸkanı olmasından sonra kurulu ilk ne zaman baÅŸkanlığında toplayacağı merak edilirken bir gazetede Yıldırım’ın bu tarihin 5 Ocak 2015 olduÄŸuna dair açıklaması yer aldı. BaÅŸbakan DavutoÄŸlu bu açıklamaya tepki gösterdi:

“CumhurbaÅŸkanı ve baÅŸbakan olarak anayasal çerçeve içerisinde iliÅŸkilerimizi tanzim edeceÄŸiz, hangi adımlar ne zaman atılacaksa, cumhurbaÅŸkanı ile istiÅŸare eder, birlikte karar veririz, bunun dışındaki fikirlerin karşılığı yoktur"

BaÅŸbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ta Yıldırım için “Ä°zmir milletvekili olmanın dışında bir sıfat taşımayan Binali Bey’in bu açıklaması yanlıştır” dedi. Yıldırım kendisine dönük sözlere katıldığı bir televizyon programında yanıt verdi:

“Benim kim olduÄŸum sıfatım olup olmadığının takdirini milletim yapar. Benim kim olup olmadığıma 12 yıllık geçmiÅŸime bakarak en iyi ÅŸekilde verirler. Sıfatlar gelir geçer. Sıfatlar bir kağıtla verilir bir kağıtla geri alınır. Gücünüz iki kağıt arasındadır. Önemli olan milletin gönlünde yer yapmaktır."

Bakanlıktaki ekibi dağıtıldı

ErdoÄŸan UlaÅŸtırma Bakanlığı yapan Yıldırım’ı yanından ayırmadığı gibi, DavutoÄŸlu da, Yıldırım’ın yerine UlaÅŸtırma Bakanlığı görevine getirilen Lütfi Elvan’ı sürekli yanında tuttu. Elvan’ın bakan olduktan sonra Yıldırım döneminde görev yapan bürokratlarda hızla görev deÄŸiÅŸikliÄŸine gitti. Yıldırım’ın bu deÄŸiÅŸikliklerden rahatsız olduÄŸu koridorlarda konuÅŸuldu.

4G – 5G tartışması

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın 4G ihalesine çok kısa bir süre sarf ettiÄŸi ve sonuçta ihalenin ertelenmesine de neden olan sözlerinin arkasında ise Yıldırım olduÄŸu konuÅŸuldu. Türk Telekom’un 175. yıl dönümü etkinliÄŸine katılan ErdoÄŸan, “Buraya gelirken kısa bir brifing aldım. Gündemde 4G ihalesi var. Ama dünya 5G’yi konuÅŸuyor. 4G’yle hiç zaman kaybetmeyelim. O zaman 3G’de 2 yıl daha sabredersek, 5G’ye geçeriz. Aksi takdirde 4G’ye geçersek Türkiye çöplük haline döner” dedi. Ä°hale tarihi bu sözlerden kısa süre sonra ertelendi, 4G yerine de 4.5G ihalesi yapıldı.

Bir kez daha Ulaştırma Bakanlığı koltuğuna oturdu

7 Haziran 2015’te yapılan seçimlerde partisinin üç dönem kuralı nedeniyle milletvekili listesinde yer almayan Binali Yıldırım, CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan’ın danışmanlığı görevini sürdürdü. 1 Kasım seçimlerine giderken kuralın kaldırılması üzerine Ä°zmir’den aday gösterildi ve Meclis’e girdi.

Adı Eylül ayında yapılan 5. Büyük Kongre öncesinde ErdoÄŸan ve DavutoÄŸlu arasında yaÅŸanan MKYK listesi anlaÅŸmazlığı üzerine genel baÅŸkan adayı olarak öne çıktı. Varılan uzlaÅŸma sonucunda aday olmadı. Ancak DavutoÄŸlu’nun karşısına çıkabilecek bir isim olduÄŸu görüldü. 

DavutoÄŸlu’nun baÅŸkanlığındaki 64. Hükümetin kuruluÅŸ çalışmaları sırasında da muhtemel BaÅŸbakan Yardımcılarından biri olarak adı öne çıktı. Ancak tekrar UlaÅŸtırma Bakanı olarak görevlendirildi.

Davutoğlu ile ilişkisi ise tüm bu gelişmelerden sonra hep yakından izlendi. İki ismin bir arada bulunduğu ortamlarda kameralar hep daha dikkatli kullanıldı. Partiyi kongreye götüren sürecin hemen başında yaşanan bir protokol kazası da bu dikkat sonucunda kayıtlara geçti.

DavutoÄŸlu’nun 27 Nisan 2016’da, Katar ziyareti öncesinde havaalanında yaptığı  basın toplantısında Yıldırım’a protokolde yer ayrılmadığı görüldü. Bunu fark eden Yıldırım, DavutoÄŸlu’nun da bulunacağı masaya oturmak istemedi. Protokol müdürü ve diÄŸer bakanlar tarafından yapılan ricaları kameraların önünde reddetti. Yıldırım ancak DavutoÄŸlu tarafından iki kez çaÄŸrılması üzerine masaya geçti.

Binali Yıldırım evli ve 3 çocuk babası. Yıldırım, İngilizce ve Fransızca biliyor

Kaynak: Al Jazeera, TBMM Tutanakları, Ulaştırma Bakanlığı internet sitesi ve yayınları, Hürriyet Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.