Sosyal Medya

Güncel

Canlı bombaları tespit edecek sistem Türkiye'de

Canlı bombayı tespit ederek alarm veren ve dünyada 5 yıldır kullanılan sistem, artık Türkiye’de de kullanılabilecek.



RPSS ÅŸirketinin canlı bombayı 30-40 metreden tespit eden ve dünyada 5 yıldır kullanılan Mirtle adı verdiÄŸi teknoloji, Türkiye’ye de geldi. Ä°ngiliz fizik profesörü Nick Bowring’in bulduÄŸu ve Carl Cagliarini’nin geliÅŸtirdiÄŸi sistem, artık Türkiye’de de kullanılabilecek. Radio Physics firması ile Nano Sistem firmasının Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleÅŸtirdiÄŸi distribütörlük anlaÅŸmasında açıklamalarda bulunan Nano Sistem Yönetim Kurulu BaÅŸkan Vekili Bülent Perut, “Dünyada hoÅŸ olmayan olaylar meydana gelmekte ve suçsuz insanlar hayatını kaybetme. Dünyayı yaÅŸanmaz hale getirmek için yapılanları hepimiz görüyoruz. Ä°ngiltere’de üretilen ve geliÅŸtirilen Mirtle için baÄŸlantıya geçtik ve ulaÅŸtık. Türkiye’nin ÅŸuanda terör ile yapmış olduÄŸu mücadelenin Avrupa tarafından da yakından incelenmesi suretiyle amacımıza ulaÅŸtık ve Mirtle’ı Türkiye’ye getirdik. Bunu sadece ülkeye getirmekle kalmayacağız, Ar-Ge ile bunun ortak çalışmalarını yapacağız” dedi.

“CÄ°HAZ YÃœZDE YÃœZ OLARAK BOMBA VE UNSURLARINI TESPÄ°T EDÄ°YOR”

Radio Physics BaÅŸkan Yardımcısı Carl Cagliarini ise yaptığı açıklamada, “Terör probleminin önüne geçebilmek için çalışmalar baÅŸlattık. Ãœniversiteler ile iÅŸbirliÄŸiyle bunu geliÅŸtirdik. Birçok kiÅŸi bu projede sorumluluk aldı ve çalıştı. Yeni bir teknoloji ortaya çıktı ve bununla beraber birçok detektör cihaz devreye girdi. Son aÅŸamada da radyo sinyalleri ile beraber oluÅŸturulan bir sistemle bunlar analiz edilmeye baÅŸlandı. Bunun peÅŸinden insanlar çalışmaya devam etti. Ä°nsanların üzerindeki tehdit unsurlarını ayırt edebilmek çok önemli. Bıçak, kalem gibi malzemeleri ayırt etmek çok önemli. Beraberinde uzaklık ve mesafeler de önemli. Ne tür malzemelerin kullandığının en iyi ÅŸekilde algılanması gerekiyor. bunun üzerine yapmış olduÄŸumuz araÅŸtırmalar sonrasında biz yeni bir teknoloji bulduk. Tehdit eden veya etmeyen her türlü cihazı ayırt edebilir bir sisteme sahip olduk. Analizler doÄŸrultusunda da nasıl ayırt edebiliriz bunları onlara karar verdik ve yüzde yüz olarak bomba ve unsurlarını tespit eden bu cihazı yaptık. Çakı, bıçak, kayış, silah, kalem gibi malzemeleri ayırt edebilen bir cihaza sahibiz” diye konuÅŸtu.

“STADYUMLARDA DA KULLANILABÄ°LÄ°R”

Bir basın mensubunun terör tehdidi nedeniyle ertelenen Galatasaray-Fenerbahçe maçını hatırlatarak, stadyumlarda da bu cihazın kullanıp kullanılmayacağını sorması üzerine ise Cagliarini, “Mirtle buralara konmuÅŸ olsa ve bir intihar bombacısı bunun üzerine doÄŸru yürüyor olsa kesinlikle yüzde yüz olarak onu tespit edecektir” cevabını verdi.

"BİRÇOK ÜLKEDE KULLANILIYOR"

Sistemin Euro 2016’da kullanılıp kullanılmayacağı hakkında ise Cagliarini, “Bunları genelde devletler ve güvenlik güçleri kullanıyor. Bunları kullanan ülkeler hakkında bir açıklama yapma durumum yok ama birçok yerde kullanıldığını söyleyebilirim” açıklamasında bulundu.

Cagliarini ayrıca, bu sistemi resmi yerlerin dışında özel yerlere de vermeye baÅŸladıklarını ve sistemin Türkiye’de ortak giriÅŸimlerle geliÅŸeceÄŸini belirtti.

TERÖRÄ°STLERE ‘DUR’ DÄ°YECEK

ABD’de çeÅŸitli birimler tarafından denenerek onaylanan Mirtle teknolojisi, hedefe düşük güçte ultra geniÅŸ bantta milimetrik dalga gönderiyor. Bu dalgaların yansımasını da analiz ederek hafızasındaki tanımlanmış tehdit unsurlarıyla karşılaÅŸtırıyor. KiÅŸilerin üzerinde veya çantasındaki silah, bomba vs. gibi cisimlerin yansımalarını hafızasındaki görsellerle eÅŸleÅŸtiren cihaz, bir tehdit algıladığında güvenlik güçlerine sinyal ve görüntü göndererek sesli olarak da uyarıyor. Mirtle teknolojisi, okullara gizlice getirilen silahlardan spor karşılaÅŸmalarının güvenliÄŸine, kalabalık yerlerde gerçekleÅŸtirilmesi planlanan canlı bomba saldırıları engellemeye kadar birçok güvenlik avantajı saÄŸlayacak. Çoklu sensörleri ile kalabalıkların taranmasında, çevre güvenliÄŸinde, arama noktalarında, havalimanları, tren garları, otobüs terminalleri gibi birçok kritik noktada kullanılabilecek olan sistem ayrıca mobil olarak da araçların üzerine monte edilebilme özelliÄŸi taşıyor.

Canlı bombaları tespit edecek sistem Türkiye'de

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.