Sosyal Medya

Sağlık

Şehirli hastalığı: Multiple Skleroz

Kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, dengesizlik, konuşma ve görme bozuklukları gibi çeşitli belirtilerle ortaya çıkabilen Multiple Skleroz (MS) hastalığının kırsal kesimden çok şehirlerde yaşayanlarda daha sık görüldüğü bildirildi.



Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Çelik, hastanede düzenlediği basın toplantısında MS hastalığının beyin ve sinir sistemini etkileyen bir hastalık olduğunu söyledi.

Gribal enfeksiyonlar, D vitamini eksikliği, obezite ve genetik kalıtımın MS hastalığını tetiklediğini ifade eden Prof. Dr. Çelik, şunları kaydetti:

"Hastalık kadınları daha çok seviyor. Erkeklere göre görülme oranı 3’e 1. Erkeklerde daha az görünüyor. Hijyeni iyi olan, özellikle ÅŸehirleÅŸmiÅŸ toplumlarda görülme olasılığı daha fazla. Fakat köyde ve kırsalda, hijyeni bozuk olan yerlerde görülme sıkılığı daha az. Hijyeni bozuk olan yerlerdeki bakterilere, mantarlara, virüslere karşı vücudun bağışıklık sistemi daha güçlü oluyor. Böyle olunca da bu hastalık pek görülmüyor."

Hastalığın birçok farklı belirtisi olduÄŸunu ifade eden Çelik, “Hastalık tek gözde bulanık görmeyle ortaya çıkıyor. Ellerde, ayaklarda uyuÅŸmayla, sakarlık, beceriksizlik ve dengesizlikle ortaya çıkıyor.” dedi.

Çelik, ülkemizde MS hastalığının görülme sıklığının yüz binde 40-70 arası olduğunun altını çizerek, hastalığın tedavi sürecinde kilo kontrolü ve egzersiz yapılması konusunda da uyarılarda bulundu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.