Sosyal Medya

Güncel

Ä°stanbul'da Ä°srail protestosu

Eminönü Meydanı'nda bir grup STK ve sendika Nekbe'nin yıldönümü nedeniyle İsrail'i prıtesto etti



Ä°stanbul’da bir grup sendika ve Sivil Toplum KuruluÅŸu (STK) temsilcileri, Ä°srail'i protesto etti.

Eminönü Meydanındaki Yeni Camii önünde toplanan EÄŸitim Ä°lke-Sen, Ä°nanç Ä°lke-Sen, SaÄŸlık Ä°lke-Sen ve Özgür Yazarlar BirliÄŸi üyeleri, "Ä°srail'in 'Nekbe'si yaklaşıyor", "Nekbe 1948" ve "Ä°srail'le anlaÅŸma ümmete ihanettir" yazılı pankartlar açıp Ä°srail aleyhine çeÅŸitli sloganlar attı.

Toplumsal Dayanışma Kültür EÄŸitim ve Sosyal AraÅŸtırmalar DerneÄŸi (TOKAD) Ä°stanbul Ä°l Temsilcisi Emre Karaca, Ä°srail'in 1948'deki kuruluÅŸ gününü Filistinlilerin "Nekbe" (Büyük Felaket) olarak andığını hatırlatarak, "Bugün Filistin halkı ve bütün Ä°slam Ãœmmeti için 'Büyük Felaket'in yıl dönümü. Ä°slam coÄŸrafyasının yaÅŸadığı birkaç asırlık uzun çöküşün yakıcı sembol günü. BaÅŸta Ä°ngiltere olmak üzere emperyalist ülkelerin desteÄŸiyle Siyonist Ä°srail’in 14 Mayıs 1948’de bağımsızlığını ilan etmesiyle Filistin halkı için sürgün, ölüm ve iÅŸgal süreci hız kazanmış; evler birer birer terk edilerek bir gün kapılarını tekrar açacak anahtarlarını bekleyen virane yuvalara dönmüştü. Ä°ÅŸte o gün bu gündür Kudüs’ün, Mescid-i Aksa’nın, Filistin’in her bir taşı ve toprağının özgürlük mücadelesi sürüyor." diye konuÅŸtu.

Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve Filistinlilerin zorunlu göçe tabi tutulması nedeniyle 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük felaket) olarak anıyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.