Sosyal Medya

Güncel

Donbas seçimlerinde Rusya ile uzlaşılamadı

Ukrayna'nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rus yanlısı ayrılıkçı tarafından kontrol edilen bölgelerde yerel seçimlerin yapılması konusunda Berlin'de bir araya gelen Normandiya Dörtlüsü anlaşamadı



Normandiya dörtlüsünün biraraya geldiÄŸi Berlin toplantısında Ukrayna'nın doÄŸusundaki Donbas’da seçim konusunda anlaÅŸma saÄŸlanamadı.

Ukrayna DışiÅŸleri Bakanı Pavlo Klimkin Berlin'de yapılan Norman Dörtlüsü dışiÅŸleri bakanları toplantısında, Ukrayna’nın doÄŸusundaki Donbas bölgesinde yapılması planlanan seçimlerde Kiev hükümetinin talep ettiÄŸi ÅŸartlar konusunda Rus tarafı ile bir uzlaÅŸmaya varılamadığını söyledi.

Klimkin, Rus tarafının bu seçim için kanun taslağını sunduÄŸunu belirterek, “ancak ben kendi önerilerimizi sundum" dedi. "Rusya DışiÅŸleri Bakanı Sergey Lavrov’a biz Ukrayna mevzuatına göre kendi yasalarımızı yazma yeteneÄŸine sahibiz ve bu konuda kimsenin yardımına ihtiyacımız yok” dediÄŸini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da konu hakkında, Donbas seçimlerin yapılması için bir dizi koşulların yerine getirilmesi gerektiğini açıkladı. Lavrov, "Donetsk ve Lugansk bölgeleri ile koordine edilen bir yasa kabul edilmelidir. Ve tabii ki af ilan edilmedikçe hiçbir seçim mümkün değildir" dedi.

Berlin'de toplantı arifesinde, Almanya DışiÅŸleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Rusya’ya AB yaptırım tarihinin bitimi olan Temmuz ayı sonuna kadar doÄŸu Ukrayna'nın Rus yanlısı ayrılıkçı tarafından kontrol edilen bölgelerde yerel seçimlerin düzenlenmesini teÅŸvik edeceklerini bildirmiÅŸti.

Alman bakan, ateÅŸkes konusunda Minsk anlaÅŸmasının uygulanmasının, siyasi sorunların, örneÄŸin seçim sorunu sürecinin "bir salyangoz hızı ile “ ilerlediÄŸini kaydetmiÅŸti. “Bu süreç bu ÅŸekilde devam edemez” açıklaması yapmıştı.

Ukrayna’daki sorunları çözmeye yönelik oluÅŸturulan Normandiya Dörtlüsü; Rusya, Almanya, Fransa ve Ukrayna’dan oluÅŸuyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.