Sosyal Medya

Ekonomi

Dolar hesapları karıştırdı

Dolar kurunun 2,79'a kadar inmesi şirketlerin revizyona gitmesine yol açacağı belirtildi...



Dolar, Türk Lirası karşısında 2.79 TL ile 6 ayın en düşük seviyesine inerken, kurda kan kaybının sürmesi, sene başında kur üzerinde karamsar senaryolar yazan dünya devi bankaların da tahminlerinde yanılmalarına neden oluyor. Sene başında 2016 yıl sonu için 3.20- 3.85 TL arasında dolar tahmini yapan bankaların mevcut durumda bu öngörülerinde fena halde yanılmış görünüyor. Sadece yabancı değil yerli birçok banka ve aracı kurumun da yıl sonu tahmini 3.05-3.10 TL aralığında seyrediyordu. Ancak ABD Merkez Bankası FED'in 2016'da beklenilen kadar faiz artırımına gitmeyeceği sinyalleri dolarda hesapları şaşırtan ana neden oldu. Yerli kurumlar yıl sonu kur tahminlerinde henüz bir revizyona gitmezken, yabancı bankaların mevcut seviyelere göre astronomik hale gelen eski tahminlerini 3.10 TL seviyelerine çekmeye başladığı belirtiliyor.

15 OCAK'TAN BU YANA YÜZDE 8.5 ÇAKILDI

Dolarda küresel anlamda devam eden zayıf seyir TL'nin de değerlenmesine neden oluyor. Hal böyle olunca da birçok şirketin yıla başlarken, yaptıkları bütçelerinde revizyona gitmeleri bekleniyor. Analistler, bazı şirketler yapsa da birçok şirketin sene başında yaptıkları bütçelerde düşen kur nedeniyle revizyona gitmek için ikinci çeyrek bilançolarını bekleyeceklerini belirtiyor. Dolar/ TL'de yılbaşından bu yana yüzde 4.4 bir başka ifade ile 13 kuruş, 15 Ocak'tan bu yana ise yüzde 8.5 yani 26 kuruş düşüş yaşandı. Şirketlerin döviz borçlarının yüzde 60'nın dolar cinsinden olduğu göz önüne alındığında, kurdaki bu sert düşüş, bu şirketlerin birçoğunun bilançolarına olumlu yansıyacak. Doların tüm para birimleri karşısında değer kaybettiğinin altını çizen ekonomistler, yaşanan bu düşüşün etkisinin, şirketlerin döviz borçlarını hedge edip etmemesine, ya da ihracatçı ya da ithalatçı olup olmadıklarına göre değişeceğini belirtiyor.

BORSA İSTANBUL % 1.76 DÜŞTÜ

Dolar dün gün içinde 2.7890 TL'ye kadar gerilese de akşam saatlerinde yaşanan dalgalanma ile 2.80 TL'nin hafif üzerine çıktı. Bankacılar, 2.80 seviyesinin altında lokal şirketlerden dolar talebinin görüldüğünü küresel piyasaların takip edilmeye devam edileceği kurda 2.80 seviyesinin altındaki talebin de devam edebileceğini ifade ettiler. Tahvil-bono piyasasında ise iki yıllık gösterge faiz yüzde 9.25, 10 yıllık gösterge faiz ise yine yüzde 9.25 oldu. Sene başından bu yana güçlü yükselen Borsa İstanbul ise küresel piyasalardaki satıcılı havanın da etkisiyle dün kâr satışlarıyla karşılaşırken; günü yüzde 1.76 düşüşle 83 bin 829 puanda tamamladı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.