Sosyal Medya

Güncel

AB'den Rusya'ya 'Kırım' tepkisi

Avrupa Birliği, Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini engellemesine tepki gösterdi...



Avrupa Birliği (AB), Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'da Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin yasaklanmasına ve aşırıcı örgütler listesine alınmasına tepki gösterdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin ofisinden yapılan açıklamada, "sözde Kırım Yüksek Mahkemesinin" Kırım Tatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerini yasaklanması ve aşırıcı örgütler listesine almasının, tüm Kırım Tatarlarının haklarına karşı çok ciddi bir saldırı olduğu belirtildi.

Kararın, 2014 yılında Rusya tarafından yasa dışı ilhak edilmesinden beri Kırım Yarımadası'ndaki insan hakları durumunda çok olumsuz bir tırmanışı daha teşkil ettiği belirtilerek, "azınlıklara mensup kişilere dönük eziyetlerin" de buna dahil olduğu kaydedildi.

Açıklamada, uluslararası insan hakları ve uluslararası hukuk çerçevesindeki yükümlülüklere tam uyumun, gecikmeksizin temin edilmesi gerektiği vurgulandı.

Rusya'nın Kırım'a atadığı savcı Natalya Poklonskaya'nın KırımTatar Milli Meclisi'nin faaliyetlerinin yasaklanması ve aşırı örgütler listesine alınması için yaptığı başvuru üzerine açılan davanın ilk duruşması 3 Mart'ta yapılmış, Poklonskaya 13 Nisan'da, mahkeme sonuçlanıncaya kadar meclisin faaliyetlerini durdurma kararı verdiğini açıklamıştı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.