Sosyal Medya

Güncel

ABD, Irak'taki askeri varlığını arttıracak

ABD, Irak'a 200'den fazla askeri personel ve 8 Apaçi helikopteri gönderecek



ABD'nin IŞİD ile mücadele kapsamında Irak'a 217 asker ile 8 Apaçi helikopter göndereceği bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri, Irak ordusunun muhtemel Musul ve Rakka'yı IŞİD'ten kurtarma operasyonunda ABD ordusunun destek ve yardım etmesi amacıyla bu ülkeye çoğunluğu askeri danışman olarak görev yapacak 200'den fazla askeri personel ve 8 taarruz helikopteri gönderileceğini kaydetti.

Askeri yetkililer, Irak'a gidecek askerlerin çoğunun özel kuvvetlere bağlı birimlerden olacağını, geri kalanların ise eğitici, askeri danışmanların güvenliğini sağlayacak korumalar ve helikopterlerin bakım ekibi olduğunu kaydetti.

ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Bağdat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak ordusundaki cephe hattına yakın birlik ve taburlara ABD'li askeri danışmaların gönderilmesi kararının Amerikan askerlerini ''çatışmaya yaklaştıracağını'' ancak bu danışmanların güvenliğini sağlamak için korumalar da görevlendirileceğini aktardı.

Carter, Bağdat havalimanında ABD askerlerine yaptığı konuşmada, Irak'a ek bir roket topçu sistemi de göndereceklerini ifade etti.

Carter, asker artırma kararını Irak'ta IŞİD karşıtı koalisyonun komutanı ABD'li General Sean MacFarland, Başbakan Haydar el-İbadi ve Irak Savunma Bakanı Halid el-Ubeydi ile yaptığı görüşmelerin ardından açıkladı. Amerikan Savunma Bakanı, ülkesinin IŞİD'e karşı mücadeleyi yoğunlaştırma konusunda Irak hükümeti ile hemfikir olduğunu açıkladı.

Irak'ta IŞİD örgütünün etkinlik kazanmasının ardından bu ülkedeki askeri varlığını artıran ABD, bu ülkeye daha çok eğitimci ve danışman düzeyinde askerlerini göndermiş, ancak cephe hattına bu kadar yakın askeri alanlara personel yollamamıştı.

Öte yandan Irak'taki kara birliklerine hava desteği sağlayacak ve hassas silahları taşıyacak Apaçi helikopterlerini de Amerikan askerlerinin kullanacağı belirtildi.

Irak, Ramadi'nin geri alınması operasyonunda Apaçi helikopterlerini kullanmayı reddetmişti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.