Sosyal Medya

Güncel

Darfur geleceÄŸini oyluyor

Sudan'ın beş eyaletten oluşan Darfur bölgesinde bugün başlayan referandum ile halk tek yönetim altında birleşmeyi seçerse, Sudan hükümeti bu sonucu anayasada garanti altına alması gerekiyor.



Sudan'ın Darfur bölgesinde bugün başlayan seçimlerde ilk gün sorunsuz olarak geçti.

Darfur Referandum Komisyon BaÅŸkanı, Güney Darfur Eyaletinin baÅŸkenti Nyala'da yaptığı açıklamada, " Oylama süreci iyi bir ÅŸekilde devam ediyor, katılım oldukça yüksek" dedi.

Darfur'da üç gün sürecek oy kullanma sürecinde 65 yerleşim yerine kurulan 1420 sandıkta 3 milyon 532 bin 226 kayıtlı seçmen oy kullanacak.

Muhaliflerin seçimi boykot kararlarının yanısıra şu ana kadar referandumu engelleme amaçlı hiçbir eylemin olmaması dikkatleri çekti.

Referandumda halka Darfur bölgesinin 5 vilayete bölünmüş mevcut statüsünün devamı veya geniş yetkilere sahip tek bir hükümetin oluşturulması konusunda tercihi soruluyor.

Darfurluların tek hükümet sistemini seçmesi halinde hükümetin bu sonucu anayasada garanti altına alması gerekiyor. Sudan hükümeti, Darfur'un beş eyalet olarak kalması ya da özerk bir yönetim kurulup kurulmayacağına dair kararını bu referandumla verecek.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.