Sosyal Medya

Dünya

Canlı bombaların meslekleri şaşırttı!

Paris ve Brüksel’deki terör saldırılarında kullanılan intihar yeleklerini üreten Laachraoui’nin mühendislik eğitimi aldığı belirlendi. Yapılan araştırmada teröristlerin neredeyse yarısının mühendis kökenli olduğu belirlendi



130 kiÅŸinin öldüğü Paris saldırılarında kullanılan intihar kemerlerini üreten ve IŞİD’in bombacısı olarak anılan Fas kökenli Belçika vatandaşı Najim Laachraoui’nin Brüksel’de 31 kiÅŸinin öldüğü saldırıda havalanındaki bombacılardan biri olduÄŸu ortaya çıktı. Laachraoui, Institute de la Sainte-Famille d’Helmet adlı Katolik bir lisede elektromekanik mühendisliÄŸi eÄŸitimi almıştı.Terör eylemlerine karışan birçok Radikalin mühandislik geçmiÅŸinin olması tartışma baÅŸlattı.

El Kaide’nin üst düzey yöneticilerinden 11 Eylül’ün baÅŸ mimarı Halid Åžeyh Muhammed, Bali’de 2002’de 202 kiÅŸinin öldüğü saldırının mimarı Malezyalı terörist Azahari Husin, 11 Eylül’de uçakları kaçıran teröristlerden Mısırlı Mohamed Atta, 2010’da New York’taki Times Meydanı’nda bombalı saldırı düzenlemeyi planlayan Nissan Pathfinder, aynı sene 289 yolcuyu taşıyan bir uçağı iç çamaşırına sakladığı bombalarla düşürme giriÅŸimde bulunan Umar Farouk ve 2015’te Tennessee’de beÅŸ askeri öldüren Muhammed Yusuf Abdülaziz mühandislik mezunu teröristlerden birkaçı...

Sosyal bilimciler Oxford Ãœniversitesi’nde Sosyal Teori Profesörü Diego Gambetta ve o dönemde doktora öğrencisi olan Steffen Hertog, mühendislik eÄŸitimi ve teröristler arasındaki bağı araÅŸtırdıkları çalışmalarını kitaplaÅŸtırdı. 

Yüzde 45’i mühendis

“Cihad Mühendisleri” isimli kitapta mühendislik geçmiÅŸine sahip teröristlerin gerçekten de büyük bir orana sahip olduÄŸunu ortaya koydu. Hertog ve Gambetta, 1970’lerden bu yana saldırılara karışan 500 radikal Ä°slamcıyı araÅŸtırarak iÅŸe baÅŸladı. Ãœniversite eÄŸitimi alanlar ayrıldığında sayı 207’ye düştü. AraÅŸtırmacılar, bu kiÅŸilerin yüzde 45’inin mühendislik eÄŸitimi aldığını ortaya koydu. 19 farklı ülkeden erkek üniversite öğrencileri incelendiÄŸinde ise mühendislik eÄŸitimi alanların oranının sadece yüzde 19 olduÄŸu görüldü. Böylece teröristlerin ortalamanın kat kat üzerinde mühendislik çıkışlı olduÄŸu ortaya konmuÅŸ oldu. Batı’da doÄŸup büyüyen 71 teröriste bakıldığında da bu kiÅŸilerin 32’sinin mühendis olduÄŸu görüldü. Yurtdışında eÄŸitim alan 40 cihatçının 27’si de mühendisti. AraÅŸtırmacılar, ÅŸiddet eylemlerine karışan Neo-Naziler arasında da mühendislerin çoÄŸunlukta olduÄŸunu ortaya koydu.

AraÅŸtırma mühendis camiasında tepki ile karşılanırken, ÅŸu an London School of Economics’te karşılaÅŸtırmalı siyaset profesörü olan Hertog tepkileri, “Bazıları, hiçbir ÅŸeyden anlamayan, sosyal bilimlerden birkaç salaktan rahatsız olmuÅŸtu” sözleriyle anlattı. Bazı mühendisler, araÅŸtırmayı “mesleklerini karalama giriÅŸimi” olarak nitelemiÅŸti. 

Gambetta ve Hertog’un araÅŸtırmasına göre, mühandislik ve terör arasındaki baÄŸlantının ilk açıklaması sosyoloji kaynaklı. GeliÅŸmekte olan ülkelerde mühendislerin yüksek sosyal statüye ve iyi iÅŸlere kavuÅŸması bekleniyor. Ancak bu gerçekleÅŸmediÄŸinde ortaya büyük bir utanç ve öfke hissi çıkıyor. ÖrneÄŸin elektirk mühandisi Muhammed Yusuf Abdülaziz’in bir nükleer enerji ÅŸirketinden kovulmasının ardından radikalleÅŸtiÄŸi aktarılıyor.

Saldırıyı aceleye getirdiler

Brüksel’i kana bulayan saldırganların, yetkililerin kendilerini tespit etmelerinden korktukları için, saldırıyı planlanandan önce gerçekleÅŸtirdikleri ortaya çıktı. Brüksel Savcısı Frederic Van Leeuw, kendilerini havaya uçuran üç saldırganın yakalanmaktan korktukları için panik yaptıklarını belirtti. Cihatçı militanlar üzerine araÅŸtırmalar yürüten Fransız senatör Nathalie Goulet de yaptığı açıklamada, militanların ellerinde en az 10 tane daha patlayıcı düzeneÄŸi olduÄŸunu ve yarın da aynı ÅŸeyi yapmaya hazır olduklarını belirtti. 

Hedefleri nükleer santralmiş

Belçika merkezli Dernier Heure (DH) gazetesi, El Bakraoui kardeÅŸlerin asıl hedeflerinin nükleer santrali patlatmak olduÄŸunu yazdı. Brüksel saldırıları sonrası yürütülen soruÅŸturmada, saldırganların hedefinin “ulusal güvenliÄŸi hiç olmadığı kadar tehlikeye sokmak” olduÄŸu sonucuna varıldığı belirtildi. Yetkililer, IŞİD hücre evinde 10 saatlik video bulduklarını açıkladı. Videodaki görüntüler arasında, Belçika’daki nükleer santarlin ÅŸefinin evinin çevresinin görüntüleri de yer alıyor. IŞİD üyelerinin, nükleer santral ÅŸefini kaçırarak, içeriye rahatça giriÅŸ yapabilme hedefinde oldukları tahmin ediliyor. Görüntülerin, Bakraoui kardeÅŸler tarafından kaydedildiÄŸi üzerinde duruluyor. Belçika polisinin tutuklamalara baÅŸlamasıyla teröristlerin hedef deÄŸiÅŸtirdiÄŸi belirtiliyor. 

Abdeslam Fransa’ya gitmek istiyor

Belçika’da çifte intihar saldırısından önce yakalanan 13 Kasım Paris saldırılarının zanlısı Salah Abdeslam’ın yargılamasına dün baÅŸlandı. Abdeslam’ın avukatı Sven Mary, müvekkilinin “kendisini Fransa’ya anlatabilmek için mümkün olan en kısa sürede Belçika’dan ayrılıp Fransa’ya gitmek istediÄŸini” ifade etti. Abdeslam’ın avukatı daha önce yaptığı açıklamada müvekillinin ceza indirimi karşılığında itirafçı olmak istediÄŸini öne sürmüştü. Dava sonrası açıklamalar yapan Abdeslam’ın avukatı, müvekkilinin  Bakraoui kardeÅŸleri tanımadığını ve Brüksel’deki saldırılardan haberi olmadığını açıkladı. Davanın 7 Nisan’a ertelendiÄŸi açıklandı. 

Sıra Ä°ngiltere’de mi?

Brüksel’deki terör saldırılarının ardından IŞİD, bu kez de Ä°ngiltere’yi tehdit etti. Ä°ngiliz iki militanın yer aldığı bir video yayınlayan IŞİD, sıradaki hedeflerinin Ä°ngiltere’deki Heathrow Havaalanı ve yönetim binalarının bulunduÄŸu Ä°ngiltere’nin Çankayası durumundaki Downing caddesi olduÄŸunu söylüyor. Videoda yüzü maskeli ve Ä°ngiltere kökenli olduÄŸu belirtilen militanların konuÅŸmaları yer alıyor. Militanlardan biri, “Belçika, Brüksel Havaalanı’nda büyük patlama, sırada Heathrow” diyor, diÄŸeri ise, “Gatwick ve Downing Caddesi’ni” hatırlatıyor. Öte yandan, IŞİD destekçilerinin kullandığı bir internet forumunda ‘Paris’teki Eyfel Kulesi bundan sonra hangi renklerle aydınlatılacak’ sorusu soruldu. Ankete katılanlar, IŞİD’in bundan sonraki hedefinin Ä°ngiltere olması istendi. 

Kaynak:Milliyet

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.