Sosyal Medya

Güncel

İran Dışişleri Bakanı Zarif , Yeni Zelanda'da

Son 10 yılda Yeni Zelanda'yı ziyaret eden ilk İran Dışişleri Bakanı olan Zarif, Yeni Zelanda'da dünyadaki gelişmeleri değerlendirdi



Yeni Zelanda Başbakanı John Key, ülkeyi ziyaret eden İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif ile yaptığı görüşmede, İran’daki insan haklarıyla ilgili endişelerini gündeme getirdiğini söyledi.

Yeni Zelanda'daki Stuff News haber ajansının haberine göre, Başbakan Key, düzenlediği basın toplantısında, Zarif ile görüşmesine ilişkin bilgi verdi.

Son 10 yılda Yeni Zelanda'yı ziyaret eden ilk İran Dışişleri Bakanı olan Zarif ile bir araya geldiğini belirten Key, görüşmede Yeni Zelanda’nın BM Güvenlik Konseyi'ndeki rolünün yanı sıra Suriye, Yemen, Irak, Afganistan konularını ele aldıklarını vurguladı. Key, "Zarif’i nükleer anlaşmalara ilişkin oynadığı rolden ötürü tebrik ettim. Yeni Zelanda olarak bu anlaşmanın bölgede tekrar güveni sağlayacağını düşünüyoruz’’ dedi.

Key, Zarif ile görüşmesinde Dışişleri Bakanı Murray McCully’nin de hazır bulunduğunun altını çizerek "Görüşmede İran’daki insan hakları ihlallerini de gündeme getirdik. Bilindiği gibi bu konuda endişelerimiz var" ifadelerini kullandı.

John Key, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de konuşulduğunu belirterek "İran, Yeni Zelanda'nın ihracat yaptığı ülkeler arasında beşinci sırada. Ambargo kalktığına göre anlaşmaları yenilemek istiyoruz" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Yeni Zelanda'ya yaptığı resmi ziyaret sırasında, başka ülkelerde mülteci olan İranlılara ilişkin, "Eğer vatandaşlarımız İran'a geri gelmek isterse onları kucaklamaya hazırız ama bu, onların isteğiyle olmalı" dedi.

Yeni Zelanda'daki Stuff News haber ajansının haberine göre, İran Dışişleri Bakanı Zarif, Yeni Zelanda Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde yaptığı konuşmasında, İran'a gönüllü olarak dönmek isteyen vatandaşlarına kapılarının açık olduğunu söyledi.

Zarif, "Avustralya veya başka ülkelere ekonomik nedenlerle ve daha iyi hayat şartları için giden vatandaşlarımıza her zaman kapımız açık. Eğer vatandaşlarımız İran'a geri gelmek isterse onları kucaklamaya hazırız. Ama bu, onların isteğiyle olmalı. Suçlu olarak arananlar ise bunu dışında" diye konuştu.

"TÜRKİYE'DEN SONRA TEKİZ"

İran’daki insan hakları ihlalleri konusunda daha hassas olabileceklerini ifade eden Zarif, "Batı'nın İran hakkında kendisine göre yarattığı bir imajı var. O bölgede Türkiye hariç seçimlerin yapıldığı tek ülke biziz ve insan hakları raportörünün bulunduğu tek ülkeyiz. Bu bir çelişki değil mi?" dedi.

İran Dışişleri Bakanı Zarif'in, Yeni Zelanda'nın ardından, resmi temaslarda bulunmak üzere yarın Avustralya’nın başkenti Canberra’yı ziyaret etmesi ve Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Ticaret Bakanı Steve Ciobo ve Göç Bakanı Peter Dutton ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.

Tasarım ve Kodlama BEYRİBEY BİLİŞİM