Sosyal Medya

Güncel

Tsipras'tan Türklere hakaret eden parlementere yanıt

Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsiipras, Paris'te düzenlenen bir toplantıda AP'den kovulan Altın Şafak Partisi'nden Eleftherios Sinadinos'un sözlerine dair, "Sanırım bu konuda yorum yapmama bile gerek yok. Bu sözleri kınıyorum. Ama şunun bilinmesini de isterim, Yunanistan'da böyle düşünen insanlar çok değil ve belirleyici bir çoğunluğa sahip değiller" dedi.



Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras, Paris'te düzenlenen toplantıda Avrupa Parlementosu'nda kovulan Altın Şafak Partisi'nden Eleftherios Sinadinos'un sözlerine dair, "Sanırım bu konuda yorum yapmama bile gerek yok. Bu sözleri kınıyorum. Ama şunun bilinmesini de isterim, Yunanistan'da böyle düşünen insanlar çok değil ve belirleyici bir çoğunluğa sahip değiller" dedi.

Fransız Komünist Partisi (PCF) Paris'te dün gece "Avrupa Değişmeli" konulu bir basın toplantısı düzenledi.

Fransız Komünist Partisi BaÅŸkanı Pierre Laurent baÅŸkanlığında düzenlenen toplantıya Yunanistan BaÅŸbakanı Aleksis Tsipras,  Portekiz sol parti lideri Marias Matias, Ä°spanyol Podemos temsilcisi Cayo Lara ve Alman YeÅŸiller Partisi'nden Ska Keller katıldı. Liderler burada konuÅŸmalar yaptı.

"Türkiye'nin AB üyeliğini bu yüzden destekliyoruz"

Liderler, toplantı sonunda gazetecilerin soruların yanıtladı. Türk gazetecinin "AB-Türkiye anlaşması konusunda ne düşünüyorsunuz?" şeklindeki sorusuna Yunanistan Başbakanı Aleksis Tsipras şunları söyledi:

"Unutmamamız gereken çok önemli bir ÅŸey var. Türkiye 2.5 milyon göçmeni ağırlıyor. Göçmen krizi sadece bize gelenlerden oluÅŸmuyor. Türkiye'deki, Lübnan'daki, Ãœrdün'deki kamplarda milyonlarca göçmen yaşıyor. Bir an evvel insanların evlerini terk etmelerini önlemek için ateÅŸkesin saÄŸlanması gerekir. Avrupa'nın göçmen sorununu çözmesi için Türkiye ile tartışılan anlaÅŸma tek çözüm olarak görülüyor. Hâlâ hukuk devleti ve basın özgürlüğü gibi konularda çok ciddi sorunlar var. Ama bu sorunların Türkiye'yi AB'den uzaklaÅŸtırması deÄŸil, tam tersine AB'ye yakınlaÅŸtırması gerekir. Türkiye'nin AB üyelik görüşmeleri bu sorunların çözümü açısından çok önemli. Türkiye'nin üzerine hukuk ve özgürlükler konusunda baskıyı da ancak bu yolla yapabiliriz. Türkiye'nin AB üyeliÄŸini bu yüzden destekliyoruz" 

"Bu konuda yorum yapmama bile gerek yok"

Tsipras, Altın Şafak Partisi'nden Eleftherios Sinadinos Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'ndan kovulmasına neden olan Türklere yönelik ırkçı sözlerinin hatırlatılması üzerine şunları söyledi:

"Sanırım bu konuda yorum yapmama bile gerek yok. Bu sözleri kınıyorum. Ama şunun bilinmesini de isterim, Yunanistan'da böyle düşünen insanlar çok değil ve belirleyici bir çoğunluğa sahip değiller. Yunanistan'da çoğunluk farklı kültürlere ve milliyetlere kapılarının açılmasını istiyor. Ülkesine gelen Suriyeli sığınmacılar için de elinden gelen her şeyi yapıyor. Bu vesileyle şunu eklemek istiyorum. Sığınmacı krizi, Avrupa'da sağ ve sol arasındaki ayrımı ciddi bir şekilde ortaya koydu. Sağ ve sol arasında pek çok politika konusunda şimdi ciddi bir ayrım var. Avrupalı sosyal demokratlar da kamplarını seçmeliler. Bütün bu sorunlara daha dayanışmacı ve daha insani bir çözüm bulmak için ortak cephe kurmalıyız"

Kaynak: DHA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.